13. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

BLRT lisas käibele miljardi

BLRT Grupi 2007. aasta auditeerimata käive kasvas võrreldes 2006. aastaga 31,1 protsenti ligi 4,6 miljardi kroonini.

Lähtuvalt prognoosidest ületab 2008. aasta käive viie ja poole miljardi piiri, teatas etetvõte.

Suurimat kasvu ootab BLRT käesoleval aastal metallide müügist kontserni tütarettevõttes Elme Metall. Uue suunana panustab ettevõte tuuleenergia tootmisvahenditesse.

Ettevõtte kasum majandustegevustest ulatus möödunud aastal 550 miljoni kroonini, mida on 32,7% protsenti enam võrreldes mullu sama ajaga. Silmas tuleb pidada, et kasumisse on konsolideeritud Gruppi kuuluvad ühisettevõtted, käibesse aga mitte, selgitas ettevõte oma majandusnäitajaid.

BLRT Grupp investeeris 2007. aastal üle 413 miljoni krooni sealhulgas stividorteenustesse ja transporti 39% ning laevaremonti 18%. Kontserni rentaablus majandustegevustest oli 11,9 %. Võrrelduna 2006. aastaga tõusis tootlikkus ühe töötaja koht möödunud aastal 44,8 %, seda tänu investeeringutele uutesse tehnoloogiatesse.

Kõige kiiremini, 197,6 % kasvas metallikonstruktsioonide valmistamine. Järgnesid stividorteenused 158,4% kasvuga.

Metallkonstruktsioone sh tuulegeneraatorite detaile valmistab BLRT Gruppi kuuluv ettevõte Marketex, mille suurimaid tegevussuundi on kalakasvatuses kasutatavate merekompleksside ehitamine. BLRT Marketexis valmib ligi 90 protsenti maailma tööstusliku kalatootmise komplekssidest, kus on kasvatatud ka enamus Eesti poodides pakutavast Norra lõhest ning forellist.

BLRT Grupi juhatuse esimehe Fjodor Bermani sõnul on eelmise aasta märksõnaks laienemine. „Kõige olulisemaks võib pidada laevaremondiettevõtte Turku Repair Yardi omandamine Soomes, mis kaotas sisuliselt piirangud Läänemerel sõitvate laevade uuruse osas. Jõudsalt liikusime edasi ka tööstuslike gaaside tootmises. Alustasime õhugaaside tehase rajamist Liepajas Lätis ning Dnepropetrovskis Ukrainas. Viimase mahtudega planeerime hõivata 10% Ukraina tööstusgaasiturust,“ rääkis Berman.

Berman lisas, et käesoleva aasta prognoositud mahtude kasv peab suures osas põhinema tootmise efektiivsusel ning uutel tehnoloogiatel. „Kuid mitte ainult. Kõikidel suundadel on soliidsed tellimusportfellid olemas. “Kavas on panustada tuuleenergeetikale, esialgu tuulikute suuremahuliste detailide tootmisele. Juba täna on töös 1,9 miljardi kroonise kogumahuga lepingud. Mõtleme oma osa suurendamisele tootmisahelas,“ ütles ta.

Kontserni BLRT Grupp põhilised tegevusalad on laevaehitus, laevaremont, metalltarindite valmistamine, metallide müük, sadama- ja stividoriteenused, masinaehitus, vanametalli töötlemine, autotranspordi teenused, meditsiiniliste- ning tööstusgaaside müük. BLRT Gruppi kuulub 65 tütarettevõtet Eestis, Lätis, Leedus, Ukrainas, Venemaal, Soomes ja Norras. Eesti kapitalil põhinev BLRT Grupp on loonud siin ligi 2000 töökohta. Ka piiritagused tütarettevõted pakuvad tööd ligi 1600 inimesele.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077