Autor: Hille Tressum • 12. detsember 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hansapank külmutas Valgevene naftafirma kontod

Hansapank külmutas välisministeeriumi ja finantsinspektsiooni korraldusel Valgevene naftafirma Belneftehim Baltic OÜ arvelduskontod.

Finantsinspektsioon ei soostunud korraldust kommenteerima, kirjutab Delovoje Vedomosti.

Käesoleva aasta 14. novembril külmutas Hansapank Valgevene naftafirma Belneftehim Baltic OÜ arvelduskontod. Panga seletuste kohaselt tegutseti vastavalt Euroopa Liidu ettekirjutusele nr 765. Ettekirjutuse alusel on pangal õigus külmutada kõikide Valgevene presidendi Lukašenkaga seotud firmade ja eraisikute finantsressursid. Lukašenka ja talle lähedased ametiisikud rikkusid 2006. aasta presidendivalimistel rahvusvahelisi standardeid.

Valgevene osalusega naftafirma Belneftehim Baltic OÜ Lukašenkaga seotud ettevõtete nimistusse ei kuulu, kuid pank külmutas Belneftehim USA Inc. aktivad tänavu 13. novembril, sama juhtus ka arvelduskontodega USAs.

Belneftehimi esindaja sõnul töötavad kontserni teised esindused tavapäraselt. Firmal on esindused Lätis, Saksamaal, Ukrainas, Hiinas ja Venemaal.

Belneftehim Baltic SIA esindaja Vladimir Demidovi sõnul on Eesti ametnike otsus mõtlematu, kuna USA rahandusministeeriumi ettekirjutuses kõneldakse Valgevene kontserni esindustest. Samas kuulub Baltimaades tegutsevast firmast Valgevene Belneftehimile vaid 25%. Sellest ei piisa ühegi maa seaduste järgi ettevõtte kontrollimiseks.

Demidov tõdes, et ka Lätis tegutsev Hansabankas külmutas firma kontod, kuid avas need kohe taas, andes firmale võimaluse olukorras selgusele jõuda. Saksamaise esinduse arveid ei külmutatud, kuna sealne rahavool on väike. Ta avaldas lootust, et ka Eestis laheneb olukord peagi. Seni pole segadus arveldusarvetega Demidovi kinnitusel töötegemist seganud.

Belneftehim Baltic registreeriti Eestis 2006. aasta algul. Esialgsed plaanid Eestisse 2 miljonit tonni masuuti transportida on jõus ning ka probleemid arvetega pole neis muutusi põhjustanud. Küll pole kohalikud naftasaadustega tegelevad firmad avaldanud koostöösoovi, oodates uustulnuka probleemide lõppu. Pealegi saab naftasaadusi ka otse Valgevenest osta.

30. novembril saatis Valgevene suursaatkond välisministeeriumile palve selgitada Hansapanga tegevust. Valgevene suursaadiku Aleksandra Ostrovski teatel öeldakse välisministeeriumi vastuses, et ministeerium pole andnud pangale korraldust firma kontod külmutada.

Tegelikult põikleb välisministeerium vastusest kõrvale. Hansapanga sisejärelevalve osakonna juhataja Toomas Vaks avaldas kahetsust, et pank kliendiga nõnda käituma pidi. Tema sõnutsi ei sündinud otsus panga algatusel. Korraldus arved sulgeda tuli finantsinspektsioonist ja välisministeeriumist. "Me ootame ise lisainfot ja loodame probleemi kiiresti lahendada," lausus Vaks.

Finantsinspektsioon keeldus kommenteerimast, mille alusel anti pangale korraldus sulgeda Belneftehim Baltic OÜ arved.

Belneftehimi kodulehe andmeil kuulub kontserni 50 organisatsiooni, sealhulgas Valgevene mõlemad naftatöötlustehased kokku 120 000 töötajaga. Kontserni arvele langeb 25% riigi ekspordist ning käive ulatub 31 miljardi kroonini.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077