Autor: Mariliis Pinn • 6. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saare Foodsi veetehasel valmis uus tootmisliin

Lümandas tegutsev ASi Saare Foods veetehas käivitas eilsest kolmanda liini, mis võimaldab tootmist paremini korraldada ja toodangumahtu suurendada.

“Nüüd on meil igal pudelisuurusel oma liin,” ütles AS Saare Foods tootmisjuht Taivo Esko, kelle sõnul jääb uus liin täielikult 1,5-liitriste pudelite tarbeks, nii tavalise kui gaseeritud vee tootmiseks, kirjutas Meie Maa.

Uue liini valmimine võimaldab nimetatud suurusega taaras toodangut kolmekordistada. Seni oli veetehases tootmine korraldatud nii, et ühel liinil villiti viieliitrisi veekanistreid, teisel aga vaheldumisi poole- ja poolteiseliitrisi pudeleid.

“See oli keeruline, kuna üht või teist toodet tuli enne liini ümbersättimist lattu varuda. Ümberseadistamine aga võttis pool päeva aega. Suvel oli eriti tülikas, kuna ümbersättimine käis päris tihti. Nüüd teed just seda, mida vaja ja ette pole tarvis midagi vorpida,” selgitas tootmisjuht.

Investeeringut ei teinud ettevõte mitte üksnes tootmise hõlbustamise pärast, vaid ikkagi järjest kasvava nõudlusega toimetulemiseks. Ennekõike on suurenenud gaseeritud vee osakaal, mis Lümanda tehases on seni moodustanud alla poole toodangust. Eestis tervikuna on seis vastupidine, kuid nii gaseeritud kui tavalise vee müügikogused on varsti üsna ühesugused, arvas Esko.

Sel aastal müüb tehas 4 miljonit liitrit pudelivett. See tähendab tootmisjuhi sõnul, et suur osa aastast tuleb tööd teha kahes vahetuses. Kui veel aastat neli tagasi oli septembris kohe tunda nõudluse vähenemist, siis praegu on langus vähem tuntav. Tänasel päeval tarbitakse üha rohkem vett ka talvekuudel.

Eesti tänavune veeturg, mis sisaldab kogu sortimenti tavalisest veest kuni maitsestatud veteni võib Esko sõnul ulatuda 47–48 miljoni liitrini. Naturaalse joogivee turumaht on omakorda hinnanguliselt 16–17 miljonit liitrit, millest Saare Foods hindab enda osaks 20%. Arvestades, et veeturul on praegu kümmekond tugevamat kodu- ja välismaist tegijat, võib seda tulemust pidada heaks.

Kuigi omal ajal tehase käivitamisel arvas ettevõtte omanik, et ei tüki väikese ettevõttena ei gaseeritud ega ka maitsestatud sortimendi tegijaks, on aeg tänaseks teinud omad korrektuurid. Gaseeritud vee toodangumaht kasvab kiiresti ja juba mõtleb tehas ka maitsestatud vee tootmisele.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077