4. aprill 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vene rikkurite uueks hobiks on konjakitööstuste kokkuostmine

Algul olid Vene rikkurite lemmikuteks kallis kinnisvara linnades, siis jalgpalliklubid, aga nüüd on uusimaks trendiks konjakitööstuste kokkuostmine Lääne-Euroopas.

Venemaa alkoholiettevõtted on vaikselt hakanud üles ostma Prantsusmaa viinamarjaistandusi, viinavabrikuid ja alkoholitootjate aktsiaid, kirjutas The Guardian Unlimited.

Esimene selline ost oli suure viina-, veini- ja liköörifirma KiN poolt, kes ostis 20 hektarit parimaid viinamarjaistandusi, viinavabrikuid ja veel konjakitootja aktsiaid. Ettevõte asub nüüd Touzacis ja ettevõtte oma kaubamärk Domaine des Broix tuleb välja juba sel aastal.

Eelmisel aastal ostis veini- ja liköörifirma MVZ Norra omanikelt välja ettevõtte Jenssen marque at Bonneuil. Konjaki tootmise kõrval on venelastel kavas rajada eliidile suunatud alkoholiturismi kuurorti, mis oleks mõeldud ettevõtete üritustele ja tavaturistidele.

Viimane Prantsumaa ettevõte, mis läks venelaste kätte oli auväärne 1805. aastal asutatud konjakitööstus Croizet-Eymard, mis laiub 59 hektaril. Ettevõtte uus omanik on Russian Wine Trust, mis on ostnud juba ka 22 hektarit lähedalasuvast l'Ajassoni viinamarjaistandusest.

Ettevõtete kõrval on ka eraisikud, kes sarnaseid oste teevad. Üks juhtivaid Vene restoraniomanikke olevat ostnud mõned aakrid viinamarjaistandusest ilma, et oleks enne ostu koha peal käinud.

Tegu ei ole odavate ostudega. Viinamarjaistanduste hinnad parimates regioonides nagu Grande ja Petite-Champagne võivad ulatuda 20 000 eurost 25 000 euroni (312 000 - 390 000 krooni) hektari kohta.

Venelaste tehingud on perspektiivikad: konjakitööstusel läheb maailmas praegu hästi ja konjaki eksport Venemaale õitseb: kahe aastaga on see kasvanud 40% ja seitsme aastaga on kasv olnud 600%. Venemaale imporditakse 4,8 miljonit konjakipudelit aastas, mis teeb riigist suuruselt kuuenda konjaki ekspordituru maailmas ning Vene firmad tahavad oma osa sellest tulusast turust.

Viimane Euromonitori uuring näitas, et venelaste traditsioonilise lemmikjoogi viina müük on langenud 2000. aastast 15%, sest venelased on hakanud tarbima rohkem nö peenemaid jooke.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077