13. märts 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kreml võtab Lukoili rahakoti enda kätte

Eestiski tegutsevat Lukoili, mis on pärast Jukose hävitamist jäänud Venemaa ainsaks formaalselt sõltumatuks naftakompaniiks, ähvardab enamiku Vene naftafirmade saatus ehk Kremli kontrolli alla minek.

Eurasia Daily Monitori andmeil andis Eestiski tegutseva Lukoili president Vagit Alekperov eelmisel nädalal mõista, et Lukoili investeeringud ja projektid, eriti väljapoole Venemaad jäävad, lähevad edaspidi Kremli kontrolli all oleva Gazpromi tütarfirmaga loodud ühisfirma alla, kirjutab Postimees.

«Ma pole seda kõlakat kuulnud, kuid seal võib oma tõde olla,» kinnitas Alexela Oili juht Heiti Hääl. «Moskva tahab kontrollida Lukoili välisinvesteeringuid ehk raha, mis Lukoili aktsionärid riigist välja viivad.»

Lukoil Eesti tegevjuhil Aare Kauril polnud kindlat infot, nagu ootaks Lukoili välisprojekte mingid muutused.

Eestit Lukoili minek Gazpromi kontrolli alla ilmselt otseselt ei mõjuta, kuna suur naftakontsern tegeleb nii Eestis kui Lätis peamiselt tagasihoidlike tanklakettide ülalpidamisega.

«Tõsi, nad pole oma positsiooniga Lätis ja Eestis kuigi rahul, nad tahaks olla vähemalt esikolmikus,» märkis Hääl.

Samas pole Lukoil saladust teinud oma ambitsioonidest seoses Balti riikide peamise kütustega varustaja, Leedu Mažeikiu Nafta rafineerimistehasega.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077