8. märts 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Võltsitud Eesti või keerles toidumaffia rahaveskis

Toiduvõltsimine on Euroopas võimas äri. Ka Eesti või on mee, veinide, apelsinimahla, singi, kohvi ja kalamarja kõrval Euroopa petukaupade hulka sattunud.

Mustas äris keerlevad sajad miljardid eurod, kirjutas Eesti Ekspress. Toidumaffial on tarbija hanekstõmbamiseks mitmeid võimalusi alates tahtlikult eksitavatest etikettidest ja lõpetades solgitud või asendatud kaubaga.

Grupp Saksa firmasid vedas Iirimaal toodetud võid Eestisse. Iga kord, kui võikoormaga auto ületas Saksa-Poola piiri, sai firma toetusraha Euroopa Liidust väljaspool kehtiva madalama hinna kompenseerimiseks. Eestis pakiti või ümber ja varustat märgisega, et see pärineb Eestist. Kraam laaditi uuest autosse ja sõiduti Saksamaale, kus firma sai teise rahaportsu - sedakorda sisseveotolli hüvitisena ELi kandidaatriikide toodete eest.

2003. aastal tegid Saksa võimud isotoopmeetodi abil kindlaks, et 25 võiproovist 22 ei pärinenud Eestist, nagu pakendil kirjas. Praegu ootab "võikarusselli" korraldanud firmasid kohus.

Isotoobitest on võimas abivahend, kuid ka selle rakendamisel on piirid. Siiani on raske eristada mahetoitu mittemahetoidust.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077