6. märts 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Konflikt Ignalina ümber süveneb

Leedu ja Poola sõlmisid läinud reedel leppe, millega veerand uuest tuumajamast lubati ühepoolselt poolakaile, kirjutas Postimees.

Leedu peaminister Gediminas Kirkilas märkis eile, et projektipartnerid mõistavad Leedu soovi saada Ignalina tuumajaamas suurim osalus ja Leedu on saanud teised Balti riigid ja Poola selles osas nõusse.

«Esialgu jääme oma arvamuse juurde. Poola ja teised riigid tunduvad seda aktsepteerivat. Seega 34 protsenti osalusest kuulub Leedule ja 22 protsenti igale teisele riigile. Meie nõue on mõistlik ja mulle tundub, et projektipartnerid on enam-vähem nõus,» ütles Kirkilas eile.

Kuigi seni olid Baltimaade energiakompaniid väitnud, et arutelu jätkub poolakate kaasamise võimalikkuse üle, kinnitas eile Poola energiafirma PSE oma osanikuõigusi. «PSE sai projekti täieõiguslikuks partneriks reedel,» ütles PSE juht Jacek Socha Poola uudisteagentuurile PAP.

Lähinädalatel võtab Leedu seim vastu seaduse, mis määrab uue tuumajaama rajamise tingimused ja tingimused investoreile.

Eesti Energia kinnitas eile samas, et ametlikult nad neljandat partnerit projektis ei tunnista.

«Leedu tuumajaama projektis on Eesti Energia, Lietuvos Energija ja Latvenergo leppinud kokku võrdsed osalused,» kinnitas Eesti Energia pressiesindaja Helen Sabrak. «Selle muutmine toimub kolme firma konsensuslikul otsusel ning täna (eile – toim) seda kindlasti tehtud pole.»

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077