20. november 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallegg lõpetab jaanuarist munade pesemise

Tallegg lõpetab jaanuarist munade pesemise, teatas ettevõte.

Vastavalt eurodirektiivi otsusele lõppeb alates 01.01.2007 munade pesemine enne nende pakendamist. Seoses sellega võib alates uuest aastast leida poest tavapärasest määrdunumaid mune.

„Eestile antud üleminekuaeg munade turustusnõudmiste täitmisel lõppeb käesoleva aastaga,” lausus ASi Tallegg juhatuse esimees Teet Soorm. „See tähendab, et ka Talleggis lõppeb munade pesemine. Üheski Euroopa riigi ei tohi pesta A-klassi mune, mis lähevad inimestele vahetuks tarbimiseks.”

„Eranditeks on Rootsi ja Holland, kelle üleminekuaeg kestab järgmise aasta juulini. Kuid siis lõpetatakse toidumunade pesemine ka neis riikides. Mune võib pesta küll, aga siis võib neid kasutada ainult tööstusliku toorainena,” lausus Teet Soorm. „Munakoor kaitseb muna sisemust, kuid on ka ise väga tundlik. Koor on kaetud bakteritega, mis ei kahjusta muna seni, kuni koor on kuiv. Munade pesemisel võivad bakterid sattuda koos niiskusega muna sisemusse.”

Euroopa Toiduohutuse Ameti (EFSA) andmetel on kõige tähtsam, et inimtoidu riskid oleksid viidud võimalikult madalale tasemele. Seetõttu või juba alates 2003. aastast mune pesta vaid pideva järelevalve all: kindlal temperatuuril, spetsiaalse masinaga, et bakterid ei satuks läbi poorse koore munasse. "Talleggis vastab munade pesemise tehnoloogia igati esitatud nõudmistele," ütles Teet Soorm.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077