Tallegg lõpetab jaanuarist munade pesemise

Tallegg lõpetab jaanuarist munade pesemise,
teatas ettevõte.

Vastavalt eurodirektiivi otsusele lõppeb alates 01.01.2007 munade pesemine enne nende pakendamist. Seoses sellega võib alates uuest aastast leida poest tavapärasest määrdunumaid mune.

„Eestile antud üleminekuaeg munade turustusnõudmiste täitmisel lõppeb käesoleva aastaga,” lausus ASi Tallegg juhatuse esimees Teet Soorm. „See tähendab, et ka Talleggis lõppeb munade pesemine. Üheski Euroopa riigi ei tohi pesta A-klassi mune, mis lähevad inimestele vahetuks tarbimiseks.”

„Eranditeks on Rootsi ja Holland, kelle üleminekuaeg kestab järgmise aasta juulini. Kuid siis lõpetatakse toidumunade pesemine ka neis riikides. Mune võib pesta küll, aga siis võib neid kasutada ainult tööstusliku toorainena,” lausus Teet Soorm. „Munakoor kaitseb muna sisemust, kuid on ka ise väga tundlik. Koor on kaetud bakteritega, mis ei kahjusta muna seni, kuni koor on kuiv. Munade pesemisel võivad bakterid sattuda koos niiskusega muna sisemusse.”

Euroopa Toiduohutuse Ameti (EFSA) andmetel on kõige tähtsam, et inimtoidu riskid oleksid viidud võimalikult madalale tasemele. Seetõttu või juba alates 2003. aastast mune pesta vaid pideva järelevalve all: kindlal temperatuuril, spetsiaalse masinaga, et bakterid ei satuks läbi poorse koore munasse. "Talleggis vastab munade pesemise tehnoloogia igati esitatud nõudmistele," ütles Teet Soorm.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

Teabevara