10. november 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saksa ärimehed kaklevad Haapsalu leivatehase pärast

Kaks Eestis tegutsevat saksa ärimeest ja hiljutist äripartnerit käivad Haapsalu leivatehase pärast kohut.

Sakslaste koostöö sai alguse, kui kevadel kohtusid Tartus tegutsev Bernd Weber, leivatehase suuromanik Alfred ja tema poeg Philipp Schledorn.

Leivatehasel polnud head ajad. 2004 oli kahjum 600 000 kr. Omanik tahtis tootmise lõpetada ja aktsiad müüa. Weber lubas leida investorid.

Mais kinnitaski Philipp Schledorn Lääne Elule, et tehas on kriisist üle saanud ja leidnud välismaalt partnereid, kellele oma toodangut müüa.

Üks investor pidi olema Bread International OÜ, mille käsutamise voli oli prokuristil Weberil. Aktsionäriks pidid saama ka Tartumaa firma OÜ Montola ja Philipp Schledorn.

Suvel sai Weber leivatehase omanikult volituse tehases tegutseda. Leivatehase palgatud advokaat Evelin Pärn–Lee väidab, et volitus kehtis nädala.

Pankrotimenetluse ühe algataja, leivatehasele jahu müünud Stahlhuti palgatud advokaat Leonid Tolstov vaidleb sellele vastu. Leivatehas oli mais lõpetanud tootmise ja koondanud töötajad. Weber palkas uued töötajad ja panustas firma juhtimisse üle 200 töötunni. Omaniku loata poleks ta saanud leivatehases tegutseda.

Augusti lõpus oli tüli majas. Alfred Schledornile paistis, et tulevased omanikud tekitavad põhjendamatuid kohustusi. Ta keeldus arveid maksmast.

Sügisel esitasid Stahlhut ja Weberi firma Beweta OÜ kohtule pankrotiavalduse. Stahlhut nuab 277 000 kr, millele lisanduvad viivised. Beweta nõue on 254 000 kr.

Leivatehas ei tunnista Stahlhuti ega Beweta nõuet. Leivatehas pole nõus maksma 200 000 kr juulis ostetud jahu eest. Tehase raamatupidamine näitab, et toodangut anti sel kuul vaid 40 000 kr eest.

„Weber tekitas ise kulutusi ja nüüd tuleb neid välja nõudma," lausus Pärn–Lee.

Weber tegutses suvel Haapsalus firmade nimel, kes polnud veel leivatehase omanikud, toonitas Pärn–Lee. Tehas kuulub ikka Schledornile.

Kui vastaspool nõuab pankrotti, siis leivatehas pidas õigeks, et vaidlus jätkuks kohtus tsiviilmenetluse korras.

„Tegemist on vaidlustega, miks leivatehas keeldub teatud arveid maksmast," toonitas Pärn–Lee. Ta kinnitas, et tehas pole maksejõuetu. Ettevõttel on seadmeid ja 1,4 ha suurune kinnistu Lihula maanteel.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077