20. oktoober 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroliidrid võtavad täna Lahtis Putini pihtide vahele

Venemaa president Vladimir Putin ei tule täna Lahtis tõenäoliselt vastu palvele anda Euroopa ettevõtetele suurem ligipääs Venemaa energiaturule, kirjutas Bloomberg.

Euroopa liidrid kavatsevad tänasel tippkohtumisel Soome linnas Lahtis avaldada Putinile survet, et Venemaa lubaks tulevikus Lääne energiatootjatel tegutseda Venemaal ja vastukaaluks suurendada Vene gaasi müüki Euroopa klientidele.Venemaa kasutab ära oma positsiooni maailma suurima gaasieksportijana, näiteks keeras Venemaa kinni gaasitoru Ukrainasse.

Euroopa poliitikauurimiskeskuse vanemteadur Brüsselis Michael Emerson ütles, et Venemaa tootjad tahavad Euroopa Liidu turul olla, kuid nad ei taha end sobitada Euroopa õigusliku raamistikuga. "Venemaa eelistab energiaturul teha seda, mida ta ise tahab," märkis teadlane.Energia on peamine komponent Vene-Euroopa suhetes, nafta ja gaas moodustavad Venemaa ekspordist Euroopasse rohkem kui 60%.

Euroopa Liidu liidrid kohtuvad täna Lahtis, et arutada energiapoliitika üle, ka Putin osaleb kõnelustel.Euroopa püüab tasa teha kaotatud aega. Euroopa Liidu kaubandusvolinik Peter Mandelson ütles märtsis, et Euroopa hakkab kaotama mõju Putini üle, toetades Venemaa soovi ühineda Maailma Kaubandusorganisatsiooniga aastal 2004 ilma järeleandmisteta energiaküsimustes.Euroopa Liidu välissuhete volinik Benita Ferrero-Waldner ütles oktoobris, et Euroopa tahab Venemaalt avatust ja koostööd.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077