Autor: Teknos OÜ • 18. märts 2024

Luigemärgiga Teknoclad Nova – keskkonnasäästlik lahendus puitfassaadide värvimiseks

Põhjamaade Luigemärk on maailma üks edukamaid ökomärgisüsteeme, mis loodi 1989. aastal Soome, Rootsi, Norra ja Islandi keskkonnasõbralike toodete tähistamiseks. Täna lähtuvad oma valiku tegemisel keskkonnamärgise olemasolust väga paljud tarbijad ja seetõttu on värvitootjal Teknos neile hea uudis: kõige rohelisem alternatiiv puitfassaadide värvimiseks on Luigemärgiga Teknoclad Nova 3330-42.

„Tegemist on Teknose esimese tööstusliku välisvoodrilaudadele mõeldud puidutööstusvärviga, mis omab Põhjamaade luigemärki. Seni olid meil välispuidu viimistlemiseks Luigemärgi tähistusega kodutarbijate jaoks mõeldud tooted Nordica Primer ja Nordica Classic,” tutvustab Teknos OÜ tööstusvärvide tehniline tugi Marek Reppo.

Luigemärgistatud värv on üks parimaid värve keskkonnale ja on kasutajale ohutu. Lisaks keskkonna- ja tööohutusnõuetele vastab Luigemärgiga värv kvaliteedinõuetele, näiteks läbipaistmatuse ja pestavuse puhul. Märgi kriteeriumides võetakse arvesse toote elutsükli etappe, millel on kõige suurem mõju keskkonnale ning seega on tegemist ohutu valikuga, alates toorainest kuni värvimisjäätmete tootmise, kasutamise ja töötlemiseni. Hiljutiste uuringute põhjal tunneb Luigemärki üle 80% Rootsi, Taani, Soome ja Norra tarbijatest ning inimesed hindavad taolise keskkonnamärgise olemasolu järjest enam, sest märgi kasutamine näitab organisatsiooni ja selle klientide keskkonnasõbralikkust.

Peale selle, et Teknoclad Nova 3330-42 vastab Põhjamaade Luigemärgi rangetele keskkonnanõuetele, on Reppo sõnul tegemist väga vastupidava puidu tööstusliku värvimise lahendusega. „Tavaline kattev puidu viimistlussüsteem koosneb enamasti kolmest või neljast viimistluskihist, milles lisaks pinnavärvile kasutatakse immutust ja krunti. Ent uus puitfassaadi värv vajab vaid kahte viimistluskihti, mis tagavad alusmaterjalile piisava kaitse. Otse puidule kantav veepõhine Teknoclad Nova 3330-42 toimib ühel ajal nii krunt-, vahe- kui ka pinnavärvina. Lisaks kaitseb see tõhusalt puidu pinda, tõrjub mustust ja tagab pikaajalise värvitooni säilimise.

„Teknoclad Nova on võimalik toonida väga paljudesse katvatesse toonidesse, sest Teknos on enim enda süsteemis toonimisretsepte omav värvitootja. Värvi katvus on väga hea ning kaetud pind näeb visuaalselt suurepärane välja,” kirjeldab Reppo. Seejuures on kvaliteetse ja keskkonnasõbraliku viimistletud lõpptoote hind tänu säästlike ja efektiivsete tehnoloogiate kasutamisele sama kui tavalise viimistlussüsteemi maksumus.

Kahekihilise viimistlusega kaetud voodrilaua hooldusvälp jääb 10 12 aasta juurde. Umbes selline hooldusvälp ongi Reppo sõnul tulevik, sest uued tulekaitsenõuded ning muud ettekirjutused, millega tuleb tootearenduses seadustest tulenevate muudatustega arvestada, lühendavad hooldusvälpasid. „Viimistletud fassaadilaua eluea pikendamiseks oleks hea, kui tellijad lisaks tehases pinnale kantud kahele viimistluskihile värviksid paigaldatud lauad üle ka kolmandat korda,” annab ta nõu. „Edasi teevad paraku oma töö muutlikud ilmastikuolud. Tuul, vihm, päike õhendavad viimistluskihti seetõttu tuleks viimistlust värskendada kohe, kui on näha, et see on vajalik.”

Kas Teknoclad Nova 3330-42 võivad kasutada ka kodutarbijad? „Vajadusel võivad, kuid soovitaksin eelisjärjekorras lasta viimistleda tööstuslikult, siis on värvija poolt tagatud vajalik puiduniiskus, ühtlased töötemperatuurid ja vajalikud kihipaksused. Kodustes tingimustes on keerukas jälgida värvikihi paksust ning on oht, et toodet kasutatakse ettenähtust õhematelt, kui on tootjapoolne soovitus,” selgitab Reppo. „Liiga õhukeses kihis pole aga piisavalt kaitset ilmastiku eest ning see võib toote hooldusvälpa kahandada.”

Küsimuste korral võtke meiega ühendust!

Marek Reppo, Teknos OÜ tööstusvärvide tehniline tugi: telefon 524 8462, [email protected]

Vaata ka www.teknos.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077