Autor: Afterone • 1. september 2023

5 nõuannet, mis tagavad kvaliteetsete CNC-detailide ostu

Kui esmapilgul võib tunduda, et CNC-detailide tellimine on nagu iga teise komponendi ost, siis tegelikult on selles valdkonnas hea tarnija leidmine oluliselt nüansirohkem. Ilmselt on enamik ostujuhte leidnud ennast olukorras, kus treitud või freesitud detailid pole jõudnud õigeaegselt või need ei vasta ootustele, mis on tekitanud suuri probleeme tootmisele ja tarnelubaduste täitmisele.
Foto: Rando Kall

Mida peaks iga ostujuht teadma CNC-detailide ostmisest ja kuidas leida sobiv partner, räägib CNC freesimis- ja treimistööde terviklahendusi pakkuva Afterone OÜ juhataja Kristjan Joost.

1. Edasta täpsed algandmed

Selleks, et saada parim pakkumine esimese korraga, tuleks tarnijale saata võimalikult täpne joonis ja 3D-mudel. Lisa joonisele või spetsifikatsiooni lehele kõik olulised nõuded, sealhulgas visuaalsusele. Selgelt koostatud spetsifikatsioon kiirendab pakkumise koostamist ning hoiab ära mittevastavused. 3D-mudeli olemasolu võimaldab tarnijal leida iseseisvalt vastused küsimustele, mida spetsifikatsioon võib tekitada. Tarkvarade abil on võimalik mudeli olemasolul kalkuleerida täpsem riskimarginaalita hind.

Hinnapäringule soovitame lisada CNC-detailide tarneaja ootused. Tarneootuste teadmus võimaldab pakkujal sellega arvestada ning saada kiire tagasiside soovitud tarne võimalikkuse üle. Veel soovitame lisada tähtaja pakkumise esitamisele. Nii saab tarnija oma tööd paremini planeerida ja võimaldab ostja kiireloomulistele päringutele lühemaid ooteaegu. Tarnija suutmatus esitada pakkumist soovitud tähtajaks on selge ohumärk.

2. Tutvu tarnija taustaga

Kui vähegi võimalik, siis külastage potentsiaalse tarnija tootmisüksust ja tutvuge kohapeal protsesside, tööpinkide ning ka töötajatega. Külastus annab hea ülevaate, milliste tootegruppide puhul võib antud tarnija olla hea valik.

Kõrgetasemelises tootmisüksuses kumab kvaliteedile orienteeritus läbi kõikide tootmisetappide. Kõige olulisemad töövahendid on CNC tootmisüksuses tööpingid ja spetsialistid, kes nende taga töötavad. Hästi hooldatud ja kaasaegse töötluskeskusega on oluliselt lihtsam tagada stabiilselt head kvaliteeti. Spetsialiste hinnata pole külastuse käigus tihti võimalik, küll aga saab ülevaate töökultuurist. Kvaliteedile orienteeritud töökultuurile viitavad näiteks toodete hoiustamine, klienditellimuste pakendamine, üldine puhtus ja õnnelikud töötajad.

Kui külastus pole võimalik, saab kiire läbivaate kasutatavast tehnikast ja töökultuurist tänapäeval ka ettevõtte sotsiaalmeedia kanalitest.

3. Optimeeri tellimiskogust

CNC-töötluses mõjutab tootmiskogus hinda olulisemal määral, kui esialgu võiks arvata. Hoolimata tootmispartii suurusest on tööpingi ülesseadmise kulu üldjuhul muutumatu ning jaguneb kogu tootmiskoguse vahel. Eriti märkimisväärne hinnamuutus partiikoguse muutmisest leiab aset väikeste partiide puhul. Seda arvestades soovitame küsida tarnijalt hinda mitmele tellimuskogusele, et leida enda jaoks optimaalne lahendus (vt lisatud graafikut).

Graafik illustreerib, kuidas koguse suurenedes ühiku hind langeb aeglustuvas tempos.

Stabiilse nõudluse korral tasuks kindlasti küsida pakkumist raamtellimusele või laokokkuleppele, kuna pikemaajalised kokkulepped võimaldavad CNC-töötluse pakkujal tegevusi optimeerida ning soodsamalt toota.

4. Optimeeri toote disaini

Detaili töödeldavus on teine oluline hinnamõjutaja CNC-toodagu puhul. Kui pakutud hind tundub ebamõistlikult kõrge, siis tasub alati küsida, milline asjaolu hinda kõige rohkem mõjutas. Seeläbi võite leida toote spetsifikatsioonis vähetähtsaid nõudeid või omadusi, mis aga töötlushinda oluliselt mõjutavad. Selleks võivad olla töötlemise seisukohalt ebamõistlik geomeetria, materjali valikud, kitsendavad nõuded või ülepingutatud tolerantsi klass.

Detaili tolerantside määramisel tuleks lähtuda põhimõttest, et nii täpne kui vajalik, kuid nii ebatäpne kui võimalik. Juhul kui on ebaolulisi mõõte, siis oleks mõistlik määrata neile üldnõuetest vabam tolerants.

5. Võta tänapäevasest CNC-tehnoloogiast maksimum!

Viimaste aastatega on CNC treimise ja freesimise tehnoloogiad teinud väga suure tehnoloogilise arenguhüppe. Tänapäevased CAM tarkvarad suudavad genereerida üliefektiivseid töötlusradu ning eemaldada materjali rekordkiirustel. Tööpingid on muutunud nii targaks, et suudavad mehitamata tagada kvaliteetset toodangut. Need tendentsid on muutnud keerukate komponentide tootmise oluliselt soodsamaks ja kättesaadavamaks.

See omakorda on mõjutanud tootearenduse kulgu. Keeruliste ja detailirohkete keeviskoostude asemel lahendatakse sama sõlm vaid ühe väljalõigatud CNC-detailiga. Varasemalt kindlalt kallim lahendus on nüüd paljudel juhtudel isegi soodsam ja kordades kvaliteetsem. Samuti puudub risk kuumusest tingitud deformeerumistele. Julgeme väita, et tootmisprotsess ja selle haldus on tervikuna detailide vähesuse tõttu kiirem, lihtsam ja soodsam. Seega tasub kindlasti uurida, kas CNC-tehnoloogia eelised võimaldaksid ka teie toodet efektiivsemalt toota!

Afterone OÜ on 2004. aastal asutatud pereettevõte, mis on spetsialiseerunud kõrgemate kvaliteedinõuetega CNC-detailide valmistamisele. Põhiklientideks on täpsust ja tarnekindlust nõudvad meditsiini- ning masinatööstuse ettevõtted. Ettevõtte visioon on pidev tootmisprotsessi parendamine ning eilsest targem tootmine tänase efektiivsuse ja homse täiuslikkuse nimel. Ettevõttes kasutatav ISO 9001 kvaliteedijuhtimise süsteem tagab tõrgeteta tellimuste käsitluse alates tellimuse laekumisest kuni selle kliendile väljasaatmiseni. ISO 14001 keskkonnajuhtimissüsteem võimaldab pakkuda tootmist, kus kahju keskkonnale on minimeeritud.

Vaata ka www.afterone.eu

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077