Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 5. märts 2021

CoastOne – võimas ja madalate hoolduskuludega servoelektriline painutuspink

Metallitöötlemisseadmete müügi, remondi ja hooldusega tegelev 3MS Machinery OÜ on Soome painutusseadmete tootja CoastOne partner Eestis. CoastOne servoelektriliste painutuspinkide näol on tegemist võimsate, aga samas madalate hoolduskulude, pika eluea ning keskkonnasõbralike masinatega, mis on mõeldud kasutamiseks ka kõige nõudlikumas keskkonnas.

„Kuigi enamikele Eesti metalliettevõtetele on tuttavad väikesed, näiteks 850 mm servoelektrilised painutuspingid, on CoastOne valikus ka oluliselt suuremaid isendeid. Äsja sai ühele kliendile paigaldatud suurim, 4-meetrine painutuspink Cone G40,” tutvustab 3MS Machinery OÜ juht Siim Sillaste. Vastavalt kokkuleppele tootjaga tagab 3MS Machinery Eestis CoastOne seadmete tarne, paigalduse, koolituse ning hooldustööd.

CoastOne eripära on, et ettevõte on alati valmistanud servoelektrilisi lahendusi, vältides hüdraulikat. Miks peaksid kliendid neid eelistama? Kuna servoelektilised masinad ei tarbi nii palju elektrit, on need seega soodsamad püsikuludelt ja ka keskkonnasäästlikumsd, mis on oluline aina karminevate keskkonnanõuete valguses ja tähtis rohelise mõttemaailmaga ettevõtetele. Samuti on servoelektriliste pinkide hoolduskulud oluliselt madalamad, sest neil puuduvad hüdraulikale omased miinused – sagedad õli- ja filtrivahetused ning võimalikud lekked.

Kaido Tarkus, Restmec OÜ juhatuse liige
„Meil on igapäevases kasutuses kolm CoastOne painutuspinki, mis on ostetud erinevatel aegadel. Üks neist on robotpainutus. Seadmed töötavad hästi, on töökindlad ning nende kvaliteedi ja hinna suhe on paigas. Kliendi jaoks on ikka oluline, et tehniline tugi oleks kiiresti kättesaadav ning kui veel 2019. aastal ei olnud CoastOne’il kohapealset tuge, siis alates aastast 2020 on. See teeb ainult head meelt ja annab kindlustunnet, sest kuigi seadmed on vastupidavad, kipuvad probleemid tekkima ikka kõige kiiremal ajal. 3MS Machinery on suutnud alati kiirelt reageerida ning probleemid professionaalselt lahendada. Kiitust väärib ka CoastOne tarkvara, mis on üles ehitatud operaatorite tagasisidele tuginedes. Tarkvara on lihtne ja selle programmeerimisega saab hakkama igaüks.”

Samuti on servoelektrilised pingid väga täpsed. Kui hüdraulilistel pinkidel liigutavad poomi kaks silindrit, siis CoastOne servoelektrilistel pinkidel on selleks kuulkruvid, mida olenevalt pingi pikkusest on teatud kindel arv, 4-meetrisel on näiteks kuulkruve 6. Hüdraulilised pingid kasutavad painde kvaliteedi tagamiseks eraldi läbipainde kompressaatorit, samal ajal kui kuulkruvid hoiavad töölaudu väga stabiilselt ja kompenseerivad ise ülemist poomi nii, et detail tuleb alati täpne ega paindu läbi.

CoastOne masina raami tüüpe on olenevalt pingi pikkusest kaks. 850-1600 mm pinkidel kasutatakse C-tüüpi raami ning pikematel, 2-4-meetristel O-tüüpi raami, mis on konstruktsioonilt nii ehitatud, et see ei painduks läbi ega tekitaks tolerantse. Servoelektriliste pinkide keskmine energiatarbimine on 1,3 kilovatti ning suurim tarbimine toimub vaid painutustsükli ajal ehk kui poom painutab materjali. Ülejäänud ajal energiakulu väga madal.

Alvar Sass, Harju Elekter Teletehnika AS juhatuse esimees
„Harju Elekter Teletehnikas on esimesed CoastOne painutuspingid kasutusel juba üle 15 aasta. Seadmete suurim eelis on olnud kasutusmugavus ja efektiivne ülesehitus. Samuti on olnud tähelepanuväärne seadmete töökindlus ja sellest tulenevalt madalad hoolduskulud. Servotehnoloogia annab meile vajaliku täpsusklassi täitmaks klientide kasvavaid nõudeid. 2020. aasta lõpus jõudis kohale meie kõige värskem seade – CoastOne G20 servoelektriline painutuspink koos Yaskawa robotiga. Hetkel on käimas veel viimased seadistused, et alustada täisautomaatset tööd. Süsteem on paindlik, võimaldadas tööd teha nii robotiga automaatseades kui ka vajadusel manuaalselt operaatori toel. Kuigi seadmed on tõestanud end väga töökindlana, on meile oluline ka kohalik tehase esindaja olemasolu. 3MS Machinery professionaale tugi ja hooldustiim annavad juurde kindlust, mida on meie 24/7 toimivale tehasele vaja.”

2020. aastal tuli CoastOne välja uue tooterühmaga Bull-series, mis on loodud neile klientidele, kellel on soov painutada tavapärasest paksemat materjali. Tegu on suhteliselt lühikeste pinkidega, mille painutusvõimsus on aga võimas – 110 ja 160 tonni. „Lõviosa detailidest, mida meie kliendid painutavad, jäävad tegelikult alla ühe meetri. Seega ei ole mõtet raisata oma tootmisruume suurte masinate paigutamiseks, kui neid täiel võimsusel ei kasutata,” nendib Sillaste.

Robotpainutuse hind on muutumas aina taskukohasemaks

Sillaste sõnul on üheks suureks eeliseks CoastOne pinkide robotivalmidus. „See tähendab, et kõigil masinatel alates pisematest kuni suurimani on innovatiivsete robotlahenduste lihtne integreerimise võimalus. Meie klientidest kasutavad robotpainutusi hetkel viis klienti,” räägib ta. „Roboteid on mõistlik kasutada neil, kel on palju toota ning suur nomenklatuur. Robot suudab ise võtta toormaterjali, teeb ära painded ning asetab tooted seadme kõrvale.”

Kui varasemalt on ettevõtetel olnud mureks, et robotite programmeerimise kulud on väga suured, sest kõigepealt programmeeriti seade, siis eraldi robot ning seejärel pandi need koos tööle. „See oli tõesti aeganõudev ja sobis eelkõige masstootmisele. Täna on aga palju lihtsam: arvutisse tuleb importida 3D joonis, arvuti simuleerib tsükli ja genereerib programmi ühtsena nii masinale kui ka robotile. Inimene ei pea enam programme välja mõtlema, vaid kõik tehakse tema eest ära. Kuna ajakulu praktiliselt ei kaasne, loob see eelise ka neile, kes toodavad pisikesi koguseid ning erinevaid tooteid.”

3MS Machinery OÜ eesmärk on aidata partneritel leida oma töös suuremat efektiivsust. Ettevõttel on lisaks CoastOne’ile ametlikud esinduslepingud tuntud kaubamärkidega UKB, Transfluid ja Ras Reinhardt, mis pakuvad laia valikut töökindlaid ning tehniliselt vastupidavaid metallitöötlemisseadmeid. Lisaks tehakse koostööd ettevõtetega Aliko, Ermaksan, MEBA, LISSMAC, MG, NS Maquinas ja ProFirst.

3MS Machinery OÜ

tel: +372 5332 3491

e-post: [email protected]

www.3ms.ee

Facebook: https://www.facebook.com/3msmachinery

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077