Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 13. aprill 2020

Emulate3d – uus reaalsus masinate tootmiseelseks testimiseks

Kuigi kaasaegsetes automatiseeritud süsteemides – masinates, tootmisliinides - kasutatakse palju standardkomponente, võib igat süsteemi siiski pidada prototüübiks. Viimast on vaja enne kasutuselevõttu täismahus testida. Traditsiooniliselt on testimine alanud masinate paigaldamise faasis. Uuem lähenemine võimaldab seda aga teha virtuaalselt, juba disainimise faasis. Üheks võimsaimaks taoliseks vahendiks on uus digital twin* tarkvara – Rockwell Automationi Emulate3D.
Traditsiooniliselt on testimine alanud masinate paigaldamise faasis. Uuem lähenemine võimaldab seda aga teha virtuaalselt, juba disainimise faasis.

Uus tase masinate disainimises

Kontrollerid ei ühildu. Konveierid ei ühildu. Toote vahetamine tootmisliinil on liialt keeruline. Süsteemi testimine venib. Masinatega opereerivad töötajad teevad ennetatavaid vigu. Projekt läheb üle tähtaja. Uue liini täismahus käivitamine viibib. Uute tellimuste täitmine viibib. See on vaid valik väljakutsetest, millega uue süsteemi käivitamisel tuleb silmitsi seista. Emulate3D tarkvara aitab ennetada taoliste situatsioonide teket. Süsteemi reaalne testimine algab juba selle disainimise faasis – virtuaalselt ja enne, kui füüsiliselt süsteemi osad tellitud ja paigaldatud on. Tarkvara võimaldab järgnevat:

Süsteemi reaalne testimine toimub virtuaalselt ja enne, kui süsteemi osad on tellitud ja paigaldatud.

- Ehitada paremaid süsteeme

Tarkvaraga saab luua süsteemi ja testida selle kasutamist erinevates kasutusfaasides enne, kui masin füüsiliselt toodetud on.

Tarkvaraga saab luua süsteemi ja testida selle kasutamist erinevates kasutusfaasides enne, kui masin füüsiliselt toodetud on.

- Testida masina ühilduvust

Virtuaalselt testides saab masina eri osad varakult omavahel ühendada ning seeläbi ennetavalt võimalikke juhtimisloogika vigu parandada. Seetõttu on võimalik paljusid võimalikke muudatusvajadusi ennetada.

- Koolitada masinatel töötavat personali

Virtuaalkeskonnas saab erinevaid stsenaariume luua ning neid personalile lahendamiseks anda. Seeläbi on võimalik personali enne süsteemi ehitust koolitada.

- Tõsta tootlikkust

Tarkvara abil saab hiljem esilekerkivaid väljakutseid ennetavalt digitaalselt luua ja neid lahendada. Näiteks on võimalik 3D simulatsiooni abil näha, milliseid muudatusi konfiguratsioonis on vaja teha selleks, et uus toode optimaalselt tootmisliini läbiks. Või on võimalik aidata tehnikutel kiiremini masinaid parandada.

Emulate3D abil on võimalik näha, milliseid muudatusi konfiguratsioonis on vaja teha selleks, et uus toode optimaalselt tootmisliini läbiks

- Kiirelt reageerida pidevalt muutuvatele klientide nõudmistele

Klientide muutuvad nõudmised esitavad väljakutse masinate disainimisele, tootmisele ja nendega hiljem töötavate inimeste väljaõppele. Masinate testimine disainimise faasis aitab selgelt vältida hilisemaid võimalikke muudatusi.

- Pakkuda tellijale paigaldatud masinate digitaalseid koopiaid

Suurettevõtted soovivad täna reeglina saada lisaks tehnilistele lahendustele ka soetatavate masinate digitaalseid koopiaid ning Emulate3D kasutamine just seda võimaldabki.

- Viia masinate disainimist, testimist ja operaatorite koolitamist läbi kontaktivabalt

Tarkvara kasutades saab paljusid tegevusi traditsioonilise lähenemisega võrreldes läbi viia kontaktivabalt. Siia kuulub näiteks:

-loodavate masinate ja tootmisliinide disainimine ja nende töökindluse virtuaalne testimine,

-tellijaga projekti koosolekute läbiviimine ja loodud lahenduste virtuaalne (VR) vaatamine,

-masinatel töötama hakkavate inimeste masinatega opereerimise väljaõppe läbiviimine.

Lisaks on masinate kokkupanekuga seonduv masinate installaatorite omavaheline ja tellija personaliga füüsiline koosolemise aeg oluliselt väiksem kui seni kasutusel olnud traditsiooniliste lähenemiste puhul.

Tänased tarkvara kasutajad

Emulate3D tarkvara kasutajad on väga erinevatest valdkondadest. Nende seas on lao- ja konsultatsiooniteenuse osutajaid. Samuti autode, konveierite, kraanade, robotite, jookide, pulbrite, toitude tootjaid. Kõiki kasutajaid ühendab vajadus kirjeldada, demonstreerida, arendada ja testida automatiseeritud süsteeme. Selleks kasutatavad vahendid peavad olema traditsiooniliste meetoditega võrreldes kasutamiseks lihtsamad, paindlikumad ja kuluefektiivsemad. Seda vajadust täidabki tarkvara Emulate3D.

Emulate3D edasimüüja Eestis on Klinkmann Eesti AS.

Emulate3D kohta lisainfo saamiseks loe lisa siit, saada e-kiri aadressil [email protected] või helista 668 4500.

Osale 4.02.21. a toimuval Emulate3D kasutamise eeliseid tutvustaval tasuta veebiseminaril „New Features of Emulate3D Digital Engineering Tool“.

Loe lisa ja registreeru siin.

-------

* - Digital twin on lihtsustatult füüsilise masina või süsteemi digitaalne koopia. Tegemist on dünaamilise mudeliga, kus ehitatava masina või liini saab tootma panna just sellisena, nagu ta hiljem reaalselt toimima hakkab, s.h. samade komponentidega ja samades oludes.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077