Autor: Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium • 27. veebruar 2020

Ülevaade EASi tootearenduse ja digitaliseerimise toetustest tööstusettevõtetele

EAS aitab ettevõtetel oma tootmist optimeerida, uusi tooteid ja teenuseid välja töötada ning liikuda suurema innovatsioonivõimekuse suunas. Selleks pakume erinevaid koolitusi, mentorprogramme, meistriklasse ja toetusi. Toetused on erineva fookuse ja eesmärgiga ning hõlpsamaks orienteerumiseks teeme ülevaate, milliste toetustega EAS tööstusettevõtetele tuge pakub. Enamus toetusi on suunatud tegutsevale ettevõttele, kelle on käive üle 200 000 euro.
EASil on mitmeid toetusi, mis aitavad tööstusettevõtetel tootmist efektiivsemaks muuta
Foto: Pexels

Sisendite hinnad ja palgad on kiiresti tõusnud ning Eesti ei ole odav koht tootmiseks. Järelikult peab tegelema tootearendusega, et tõuseksid ka toodete ja teenuste hinnad. EASi tootearenduse toetus võimaldab katta tootearenduse kulud ja innustab ettevõtteid julgemalt investeerima uutesse toodetesse. Eesmärk on, et ettevõtted looksid uusi ekspordipotentsiaaliga tooteid tänu millele suureneks müügikäive ja ettevõtte lisandväärtus.

Rahaliselt väiksemaid innovatsioonitegevusi saab rahastada ka innovatsiooni- ja arendusosaku toel. Nende abil saab katta väliselt partnerilt sisseostetava teadus-ja arendustegevuse teenuse kulud, näiteks uuringud, toote katsetused ja patendiuuringud.

Digitaliseerimise suunal pakub EAS digidiagnostika toetust, mille abil on oma ettevõttes digidiagnostika läbi viinud juba 100 ettevõtet. Digidiagnostika abil saab ettevõte välist ekspertiisi kasutades ülevaate oma ettevõtte digitaliseerimise ja automatiseerimise tasemest ning võimalikest lahendustest ja nende tasuvusest.

Veebruarist alates on avatud ka taotluste vastuvõtt Eesti – Norra koostööprogrammi „Green ICT“ põhitoetusskeemi, mille kogueelarve on 18,8 miljonit eurot. Programmi raames on ettevõtetel võimalik saada toetust näiteks tööstuse digitaliseerimiseks, rohetehnoloogiate kasutusele võtmiseks, IKT-l põhinevaks tootearenduseks ning tervisetehnoloogia lahenduste väljatöötamiseks. Oluline on ka projektide rohemõju, st toetatavad tööstusinvesteeringud peavad kaasa tooma CO2 ja energiatarbe vähenemise. Toetusvoor on avatud avatud 31. märtsini.

Eesti ettevõtetelt on võimalus toetust saada ka rahvusvahelisest koostööprogrammist Eurostars, mille eesmärk on võimaldada ettevõtetel teha riikidevahelist teadus- ja arenduskoostööl põhinevat tootearendust. Laiem eesmärk on ettevõtete innovatsioonialase arendusvõimekuse ja konkurentsivõime tõstmine välisturgudel.

Ettevõtte arengut terviklikumalt võimaldab toetada ettevõtte arenguprogramm. Selle raames on võimalik tegeleda nii tootearenduse, digitaliseerimise kui ka ekspordiarengu suundadega. Toetus on mõeldud ambitsioonikatele ettevõtetele, kellel on perspektiiv kasvada sektorist oluliselt kiiremini.

Lisaks tootearendusele ja digitaliseerimisele toetab EAS ka ettevõtete laienemist väljapool suuremaid linnu. Toetame võrkudega liitumist neil ettevõtetel, kes tegutsevad väljaspool Tallinna ja sellega piirnevaid kohalikke omavalitsusi ning Tartut ja vajavad laienemiseks paremaid võrguühendusi, sh elektri-, vee- ja kanalisatsiooni-, gaasi-, kaugkütte-, kaugjahutus või sidevõrk, lisaks ka elektriühenduse kvaliteeti parandavad seadmed.

Tööstusettevõtted on oodatud EASi, anname hea meelega nõu, kuidas teie arendusideedele hoogu juurde anda.

Toetus
Teema, toetuse maks. suurus ja määr
Oluline teada
Tootearenduse toetus Tootearendus: toetus kuni 500 000 €, toetusmäär 25-45%Vajalik on eelnõustamine EASis. Ettevõtte kahe viimase majandusaasta keskmine müügitulu peab olema vähemalt 200 000 eurot.
Innovatsiooniosak ja arendusosak Tootearendus: toetus kuni 4000/20 000 €, toetusmäär (80%/70%)Tingimused on muutmisel, sh toetus suureneb, teenuse pakkujate ring laieneb ning soodustame koostööd välismaiste teenuse pakkujatega.
DigidiagnostikaDigitaliseerimine: toetus: 5000-15 000 €, toetusmäär: 70%Tingimused on muutmisel, sh laieneb sihtgrupp ning maksimaalne toetuse summa ei sõltu taotlemisele eelneva majandusaasta müügitulust.
Norra Green ICT Digitaliseerimine, tööstuse rohetehnoloogia investeeringud, IKT ja tervisetehnoloogia arendusprojektid. Toetus: 200 000-700 000 € Toetusmäär: 25-50%Taotluste vastuvõtt lõppeb 31. märtsil. Tervisetehnoloogia projektide toetuse suurus on kuni 1,25 miljonit eurot. Projektide elluviimine peab viima ettevõtte käibe ja kasumi kasvuni. Sisuline arenduskoostöö Norra partneritega annab hindamisel lisapunkte/eelise. Taotlusi saab EASile esitada 31. märtsini. Toetuse summa on 200 000 – 700 000 eurot.
Ettevõtja arenguprogrammTootearendus, digitaliseerimine, eksporditurgudele suunatud tegevused. Toetus: kuni 500 000 € Toetusmäär: 25-45%Arenguprogrammi eelduseks on arenguplaani koostamine, mis näitab ettevõtte perspektiivi kasvada sektorist vähemalt 10 % (protsendipunkti) kiiremini. Arenguprogrammi ootame küpsemaid ettevõtteid, st. vanus vähemalt 3 a. vähemalt 8 töötajat, ekspordikogemus või kiire kasv (viimase 3. a . jooksul keskmiselt vähemalt 5%). Vajalik on eelnõustamine EASis
EurostarsInnovaatilise toote/teenuse tootearendus. Toetus kuni 300 000 €Toetusmäär:35-60%Toetatakse väikese ja keskmise suurusega ettevõtteid, kes arendavad innovatiivset toodet või teenust. Projektil peab olema teisest Eurostars liikmesriigist pärit arenduspartner.
Võrkudega liitumise programmVõrkudega liitumine väljapool suuremaid linnuToetus: kuni 100 000 € Toetusmäär: 40%V.a. Tallinn ja sellega piirnevad KOVid ja Tartu Ettevõtete võrkudega liitumise toetus planeeriti kolmeks aastaks, mis on nüüd lõppemas. Taotlusi saab esitada kuni 04.05 või kuni eelarve lõppemiseni.
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077