Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 21. veebruar 2020

Renditööjõud – paindlik värbamistööriist

Kellelegi pole saladus, et täna on Eesti ettevõtete üheks peamiseks probleemiks tööjõupuudus. Eriti puudutab personalipuudus tööstust, mis töötab peamiselt ekspordiks. Eksporditurgudele on keeruline pääseda, veelgi keerulisem on neis kanda kinnitada. Mis saab aga siis, kui suur tellimus jääb ära, kuna pole piisavalt tööjõudu?

Isegi kui töötajaid on õnnestub leida (näiteks pakkudes neile tunduvalt kõrgemat palka, kui endise tööandja juures), siis ei taga tänapäeva turg üldse seda, et poole aasta pärast on teil sellele spetsialistile tööd pakkuda. Mida sellisel juhul teha? Kas koondada töötajad või maksta neile jätkuvalt palka?

Nende riskidega võitlemiseks aitab renditööjõud. Renditööjõud on turuosaliste vaheline suhe, mille puhul ettevõtted või isegi terved grupid saavad märkimisväärselt vähendada ülalkirjeldatud riske ja tõsta tööefektiivsust. Lisaks võimaldab renditööjõud vähendada oma kontori koormust. Leaderline võtab endale sellised aja- ja töömahukad ülesanded nagu sobivate töötajate leidmine ja värbamine.

Foto: Raul Mee

„Meie rahvusvahelises andmebaasis leidub palju spetsialiste erinevatest valdkondadest. See on metallkonstruktsioonide, raudbetoonelementide tootmine, erinevad lineaarsed tootmised ja laoteenused. Kõigis neis tööstusharudes on töökoormus hooajaline, sõltudes makromajanduslikust olukorrast, meie valitsuse tegevusest, rahvusvahelistest sanktsioonidest. Tööjõurent lubab kõik need tõusud ja mõõnad ühtlustada,“ seletab Leaderline OÜ esindaja Dmitri Iljin.

Kuidas see skeem välja näeb?

1. Ettevõttel A (renditööjõufirmal), mis on kantud majandustegevuse registrisse vahendajana tööjõurendi valdkonnas, on klient (kasutajaettevõte), näiteks mingi tootmine, mis vajab spetsialisti 3 kuuks;

2. Ettevõte A (renditööjõufirma) leiab sobiva renditöölise, sõlmib temaga töölepingu ja saadab Kliendi (kasutajaettevõtte) juurde tööle;

3. Kolme kuu vältel annab renditöölisele korraldusi töökohustuste osas otse Klient (kasutajaettevõte);

4. Ettevõte A (renditööjõufirma) maksab renditöölisele töötasu vastavalt töötatud tundidele ja täidab muid tööandja kohustusi.

Allikas: Eesti Kaubandus-Tööstuskoda

Tuleb märkida, et Eestis on tööjõurent suurepäraselt reguleeritud, seadused ja määrused tagavad sellise skeemi paindlikkuse ning annavad täiendavaid garantiisid nii töötajatele kui ka tööandjatele.

Unustage oma personaliosakond

Teil pole seda enam vaja. Spetsialistide otsimine, valimine ja ümbersuunamine lasub täielikult Leaderline'i spetsialistidel. Peate lihtsalt oma tootmises uue töötaja vastu võtma ja alustama tema juhendmist.

“Oletame, et teie ettevõttel on vaja kõrgkvalifitseeritud keevitajat, kes omab kindlat sertifikaati või tunneb kindlat tehnoloogiat. Ilma temata tegevus seisab, teie lukksepad ja ülejäänud töötajad uitavad mööda tsehhi ringi, töö ei edene. Meie poole pöördudes lahendate selle probleemi rekordajaga - meie andmebaasis on kümneid vajaliku kvalifikatsiooniga spetsialiste, paljud neist on valmis kohe tööd alustama. Valime nende hulgast need, kes sobivad teile eelarve, kogemuste ja kvalifikatsiooni poolest, ning pakume ainult neid kandidaate, kellega töö teie platsil saab uuesti hoo sisse,” selgitab Iljin.

Töötajate värbamise kvaliteedi täiendav garantii on see, et Leaderline OÜ meeskond koosneb inimestest, kellel on ettevõtluskogemus ja kes omavad kogemust tootmises. Iga valdkonnaga tegelevad selles valdkonnas praktilisi teadmisi ja kogemusi omavad juhid, mis võimaldab leida teie jaoks parima spetsialisti.

Muidugi on enamik Eesti renditöölisi pärit välismaalt. Praegu liigub tööjõud Euroopas idast läände. Stabiilset spetsialistide voogu saavad pakkuda Venemaa, Valgevene, Ukraina. Kuid samal ajal vajab töötaja dokumente ja mitte iga kohalik ettevõte pole valmis selle paberimajandusega tegelema. Leaderline saab vormistada kõik vajalikud load ja dokumendid praktiliselt reaalajas.

Kulu vähendamise võimalused

Renditöötajate puhul maksab kliendiettevõte tavaliselt ainult fikseeritud summa. Näiteks tunni-, kilomeetrihinna või muu alusel.

„Siinkohal tuleb märkida, et personali ja raamatupidamisosakonna paberitööga seotud töökoormus ja kulud vähenevad. Ka töötajate varustamine vajalike tööriiete ja kaitsevahenditega langeb sõltuvalt lepingust meie õlgadele,“ märgib Iljin.

Kui teil on tegemist võõrtööjõuga (paljud majandusharud lihtsalt ei saa praeguses majandusolukorras ilma nendeta hakkama), siis ei pea te ainult neid otsima, nendega töövestlusi korraldama, neid testima, vajalikke lube saama, registreerima ... vaid ka võtma neid Eestis vastu, majutama, tutvustama neile tootmist.

„Lisaks vajavad töötajad uues riigis sisselamisel pidevat tuge ka lihtsates igapäevastes asjades - see pole kindlasti see, mida ettevõtted teha tahaksid. Meil on selleks projektijuhid, kes töötavad vahetult inimestega ja on peaaegu igal ajal kättesaadavad. Sama kehtib ka vajaduse kohta varustada inimesi sõidukitega, kuna mitte kõik tootmishooned ei asu otse suurtes linnades,“ lisab Leaderline'i juht.

Samuti märgib ta, et nõutud on ka lühiajalised lepingud. Näitena toob Iljin järgmist olukorda: klient saatis igal suvel oma töötajad kollektiivpuhkusele, kuid ühel aastal sai ettevõte suveks hea tellimuse. Täistööajaga töötajad ei tahtnud eriti hakata oma plaane muutma ja juba korraldatud puhkustest loobuma. Alternatiivina kasutati renditööjõudu, mis võimaldas tellimuse tähtaegselt täita ja vältida konflikti oma kollektiiviga.

Töötajatele pakutakse kindlaid garantiisid

Meie ettevõte töötab ka kohalike inimestega. Kui varasematel aastatel sõitsid paljud teistesse Euroopa riikidesse, siis nüüd on see trend languses. Inimesed tahavad elada siin, Eestis. Kohalikul tööturul võib olla keeruline orienteeruda, kuid Leaderline'iga töötades leiab hea spetsialist hästi tasustatud töö ja olulised garantiid.

“Pakume teatud töökindlustust. Oletame, et metallkonstruktsioonide tootmisega tegeleval ettevõttel, kus töötas 10 meie ja 20 oma töötajat, tekkisid tõsised finantsprobleemid. Ettevõte ei ole võimeline oma töötajatele töötasu maksma, kuid „meie inimesed“ saavad kõik tasumisele kuuluvad summad, sest rahalisi kohustusi nende ees kanname just meie,“ lisab Dmitri Iljin.

Lisaks jääb vaevalt töötaja sellise ägeda tööjõupuuduse tingimustes tööta ja ta ei pea teise tööandja otsinguis börsile minema. Meil on olemas kõik võimalused pakkuda talle tööd sarnases ettevõttes.

„Samas Kui spetsialistile hakkab tema töökoht meeldima, ta võib alti minna tööle otse meie kliendi juurde. Me ei hoia kedagi kinni ja viimane sõna jääb alati spetsialistile. Ehkki tegelikult oli selliseid juhtumeid meie praktikas väga vähe. Inimesed eelistavad teha koostööd meiega, pidades silmas nii ülaltoodud garantiisid kui ka meie ettevõttes valitsevat kõrget tööeetikat,“ ütleb Iljin.

Täna on Eestis renditööjõu turg alles lapsekingades. Põhja- ja Lääne-Euroopa riikides on erinevate allikate andmetel 4–7 % kõigist töölepingutest just tööjõurendi lepingud.

Leaderline peamised tegevusalad

• Metallitööstus

• Puidutööstus

• Raudbetoonelementide tootmine

• Liinitootmine

Kui otsite töötajaid, siis täitke palun päringuvorm, mille leiate www.leaderline.ee

Kui otsite tööd, siis saatke palun oma CV aadressile [email protected]

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077