28. november 2019

Tootmisettevõttele: Mis on MES?

MES (Manufacturing Execution System) ehk töö tagasiside süsteem on tootmise käitussüsteemi osa. Töö tagasiside andmine võib toimuda majandus- (ERP) või eraldiseisva tarkvara abil, mis liidestatakse ERPi ja muude süsteemidega. Mis väärtust MES tootmisettevõtetele loob, kirjutab Columbus Eesti digitaliseerimisekspert Toomas Olli.
Columbus Eesti digitaliseerimisekspert Toomas Olli
Foto: Stella-Kaisa Kanemägi

Töö tagasiside süsteemi on vaja selleks, et monitoorida ja dokumenteerida, kuidas materjalidest toodetakse valmistoodang. Süsteem kogub kokku juhtimiseks vajalikke andmeid, mis aitab meistril, üksuse juhil või strateegilisel tasandil saada faktilist alust juhtimisotsusteks ja protsesside optimeerimiseks. See reaalaja lähedane info võimaldab näiteks kontrollida erinevaid tootmisprotsessi elemente (tugiteenused, personal, seadmed, materjalid), tööaega, kvaliteeti, analüüsida seisakuid ja nende põhjuseid.

Kuidas töötab töö tagasiside süsteem? Töötajale määratakse tööülesanded. Ta saab süsteemis märkida töö alustamise, pausid, tehtud kogused ja lõpuks - märkida töö lõpetatuks. Tootmismeister näeb reaalaja lähedaselt, milliste töödega parajasti tegeletakse. Hiljem võib analüüsida ühele või teisele tööprotsessile kulunud aega töötajate ja toodete lõikes. Need andmed on vajalikud tootmise planeerimisel ning samuti tegelike tootmiskulude arvestamisel konkreetsetele toodetele ja tootepartiidele.

Olgu märgitud, et töö tagasiside andmine ei puuduta ainult tootmistöölisi. Süsteemi on soovitav kaasata kõiki, kes toodetega ja tootearendusega kokku puutuvad - müügispetsialiste, insenere, projekteerijaid, ostuspetsialiste, tehnolooge, kvaliteedispetsialiste jne. See võimaldab oluliselt parandada planeerimise täpsust ja kulude arvestust ning anda protsessidest terviklikuma ülevaate.

Kui see on tehtud, siis mis edasi? Töö tagasiside andmeid on soovitav integreerida seadmeefektiivsuse näitajatega (OEE), laotarkvaraga, personaliinfoga, seadmete hooldus- ja remondiinfoga, mis veelgi parandab jälgitavust.

Samuti saab kvaliteedikontrolli andmeid seostada töö tagasiside andmetega. Nii on võimalik koos töö tagasisidega koheselt anda ka kvaliteedikontrolli tulemused, tuua välja mittevastavused ja nende põhjused. See võimaldab analüüsida kvaliteediprobleeme ja nende seoseid näiteks tööprotsessiga tootega, töötaja, või kliendiga.

Kuid iga uuendusega käib kaasas vastuseis. Näiteks töötajad ei pruugi töö tagasiside süsteemi juurutamisest vaimustuses olla. Nad tunnevad, et keegi jälgib, mida ja kuidas nad tööd teevad, kuidas pause peavad. Mitte jälgimine pole probleem, vaid kummitav küsimus - kas meid ikka usaldatakse? Juhtkonna ülesandeks on leida viis, kuidas näidata oma usaldust töötajate vastu ja selgitada, milleks on töö tagasiside süsteem vajalik ja millist kasu see toob.

Töö tagasiside süsteem aitab:

• efektiivselt ja faktipõhiselt tegeleda kadude vähendamisega (aeg, praak, seisakud, parandused, seadistus);

• täpsemalt mõõta kulusid (töö, praak, seisakud, seadistus);

• suurendada nn. kasulikku tööaega;

• üle minna paberivabale töövoole, kasutades digitaalseid abivahendeid;

• parandada tootmisprotsesside jälgitavust;

•vähendada materjalipuhvreid.

Columbus on välja töötanud veebipõhise kuutasulise töö tagasiside andmise süsteemi ColMES, mida saab kasutada nii eraldiseisvana kui ka liidestada olemasoleva ERPiga. Tutvu ColMESi maailmaga lähemalt.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077