12. juuli 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mis toob edu metallitööstuses? Ettevõtja kogemus

Juhatuse liige Aleksander Järv
Kümmekonna aastaga on metallitööstusettevõte Vergine kasvatanud jõudsalt oma käivet ning ehitanud üles metallitööde täiskompleksteenuse, mis jõuab maailma eri paikadesse.

Vergine OÜ põhitegevus on erineva suurusega teraskonstruktsioonide valmistamine tööstusettevõtetele ja ehitusfirmadele, lisaks masina­ehituslike detailide, konveiersüsteemide, kaevandusmasinate tootmine.

„Tahtsin luua ettevõtte, mis hoolib tellijaist ja tegutseb lähtuvalt nende vajadustest,“ rää- gib pikka aega metallitööstuses tegutsenud Aleksander Järv. Esimesel majandusaastal tehti käivet üle 93 000 euro, mis nüüdseks on kasvanud 3 miljonini. Oluline samm oli Järve sõ- nul ka rendipindadest loobumine, mis andis võimaluse kujundada töötingimused oma käe järgi. Ta soetas Suur-Sõ- jamäele vana ja räämas tootmishoone, millel puudusid nii põrandad, aknad kui ka valgustus, rääkimata korralikest kontoriruumidest. Vanu fotosid vaadates on raske uskuda, et praegu ligi 3500 m2 tootmispinda ja moodne kontorihoone kunagi üldse sellised välja nägid. „Tegime kõike läbimõeldult, et saada süsteemne hoone, mille tootmispinnad on jaotatud vastavalt tööiseloomule,“ selgitab ta. Nüüdseks on valminud ka tsehhi kõr vale planeeritud 1000ruutmeetrine hoone, kus pannakse konstruktsioonid kokku. „Kliendid käisid Soomes pakkimas, mõtlesime, et miks me ei võiks seda kohapeal ise teha,“ räägib Järv. Ja nüüd teevadki nad kõike otsast lõ- puni ise, et klient saaks n-ö võtmed-kätte-toote.

Tasub teada:Vergine OÜLoodud: 2005 aKäive: 3 miljonitTöötajate arv: 30Lähiaastate prognoos: 30% kasv

Masstoodangu asemel rätsepatöö

Vergine on keskendunud suurte, keerukate ja raskete toodete valmistamisele. Helsingi sadamast võib leida nende tehtud 24 meetri pikkuse ja 34 tonni kaaluva silla. Äsja valmisid kaks 12,5 meetri kõrgust lifti- šahti, mis pandi tööseisukorra kontrollimiseks ka tehases püsti. Kolme laealuse kraanaga suudavad nad tõsta üles kuni 25 tonniseid detaile. Hoone ise võimaldaks vajadusel ka 32tonnise kraana paigaldust. Järv, kes on metallitööstuses tegutsenud üle 20 aasta, nendib, et see on üsna tunnetuse küsimus, mida ja kuidas teha. „Senini oleme kõigele lahenduse leidnud, oluline on muidugi ka tähtaegadest kinnipidamine ja kvaliteet.“ Kliendid on Verginel põhiliselt Eestis tegutsevad erinevad tööstus- ja ehitusettevõtted ning tütarettevõtted, kelle kaudu jõutakse kõikjale maailmas. Enamasti läheb toodang Soome, Rootsi ja Norra, aga ka Hiina, USAsse, Venetsueelasse, Brasiiliasse, Türkki, Venemaale jne. Samal ajal aitavad nad ka kohalikke väikeettevõtjaid, näiteks talunikke. „Kui mõnda toru juppi on vaja, oleme püüdnud abiks olla. Me ise olime ka ju kunagi väiksed,“ mõtiskleb Järv, kes hindab äritegevuses ühtlasi ka inimlikku poolt.

Investeeringud efektiivsusesse

Meeskonna kohta sõnab ta, et tal on korraliku väljaõppega kvalifitseeritud töötajad. Selleks, et 12,5 meetriseid lifte kokku panna, on vaja teadmisi Vergine OÜ põhitegevus on erineva suurusega teraskonstruktsioonide valmistamine tööstusettevõ- tetele ja ehitusfirmadele, lisaks masinaehituslike detailide, konveiersüsteemide, kaevandusmasinate tootmine. ja kogemust. Mistõttu peab ta oluliseks ka meeskonda koolitada. Neil on olemas ka keevitusinsener, kes saab tehnoloogiate koha pealt kaasa mõelda, ja metallitööstuse väärtuslikud sertifikaadid (EN 10.90 ja EN ISO 3834). Investeerimisotsuseid tehes mõtleb ta alati ka, kuidas oleks võimalik selliste mahukate projektide puhul töid efektiivsemaks muuta. Hea tehnika kiirendab tootmisprotsessi ning annab võimaluse kvaliteetset toodangut pakkuda. Põhivara on Verginel juba peaaegu miljoni eest. Naftakriisist on nad jäänud puutumata, sest tehniline võimekus on loodud just selline, et annaks teostada erinevaid töid ? metallilõikusest, valtsimisest, painutusest, mehaanilisest töötlusest, kuni inseneritööde, masinaehituslike ja elektritöö- de, lõpptoodangu komplekteerimise ning pakkimiseni välja. Mistõttu on neil ka lihtsam ümber orienteeruda, kui mõnes sektoris halvem seis on. Tulevikuvõimalusena näeb Järv veel omatoodangut ja globaalset laienemist, ent praegu on neil tööjärg käes ja eesmärk püsida stabiilsena.

Rivo SoomAvemet Eesti OÜOstame Verginelt järgmisi teenuseid: gaas- ja plasmalõikust, masintöötlust ning masinate lõppkoostamist. Koostööpartnerite valikul on meie jaoks olulised kolm kriteeriumi – kvaliteet, tarnekindlus ja hind.Vergine puhul tõstaksin esile nii kvaliteeti,  tarnekindlust kui ka koostöövalmidust.Marek VäliPesmel Eesti ASVerginel on väga hea kvalifikatsioon. Lisaks ei ole neil pikka administratsiooniahelat, kett on lühike ja tugev. Suudavad olla väga operatiivsed.

MÕNINGAID TÖID:

- 12,5 meetri kõrgused liftišahtid Soome- 50tonnised kaablikerimismasinad Taisse- paberitööstusele tõukurid USAsse- laevanduse kaldakaablifiksaatorid Norra- tsingitud terastoode kalatööstusele Norra- toekonstruktsioonidega rõdupaneelid Norra

Kettkonveierid Soome
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077