Autorid: Priit Pokk, Rivo Sarapik • 15. mai 2019

Õlletootja Põhjala kukkus kahjumisse, suletakse Nõmme pruulikoda

Põhjala pruulikoda Noblessneris, esimese uue õlle villimine uues pruulikojas. Sinna kolides sõlmis pruulikoda tavatult pika ehk 15aastase üürilepingu.
Foto: Liis Treimann
Põhjala Brewing AS teenis eelmisel aastal 2,39 miljoni eurose käibe juures 140 000 eurot kahjumit. Aasta varem teenis ettevõte 142 000 eurot puhaskasumit.

Ettevõtte juht Enn Parel ütles, et laienemisplaanide tõttu on Põhjala pruulikoda pidanud tegema mitmeid investeeringuid ning see viis brutomarginaali vähenemiseni. Viimast põhjustas ka riigi aktsiisipoliitika.

„Saime eelmisel aastal sama suure kahjumi kui oli kasum üle-eelmisel aastal,“ nentis Parel. „Puhaskahjum on tingitud omakapitali restruktureerimislaenuga, mis kannab intressi, aga juba 2020. aastast saame ilmselt nina vee peale,“ oli ta lootusrikas.

Majandusaasta aruandes selgitab ettevõte, et kahjum oli põhiliselt tingitud suurenenud finantskuludest, mida kanti seoses uue pruulikoja rajamiseks võetud panga- ja konverteerivate laenudega. Uue pruulikoja projekti alustati 2016. aastal, Noblessneri sadamalinnakus paiknev pruulikoda sai valmis eelmise aasta detsembris. Kahjumisse kukuti hoolimata PRIA-lt saadud poole miljoni euro suurusest mikro- ja väikeettevõtjate toetusest, mida kasutati investeeringuteks.

Suur strateegiline viga

Võrreldes aasta varasemaga kasvas müügitulu 9,2%, samas kui aasta varem kasvas õlletootja käive 23,6%. "Käibe kasvu aeglustumise põhjustas tootmisvõimsuse ammendumine Nõmme pruulikojas," põhjendab ettevõte. Nõmme pruulikoda plaanitakse sel aastal sulgeda ning vanad pruulimisseadmed maha müüa.

Parel tunnistas, et kuigi eelmisel aastal suudeti teha 2,4 miljonit eurot käivet ja kasvati pea 10 protsenti, oleks potentsiaali olnud palju rohkem. „Meil oli tootmisvõimsus otsas, me ei suutnud toota nii palju kui nõudlust oli,“ tunnistas ta.

Kõige suuremaks strateegiliseks veaks nimetas Eesti turul lipulaevaks oleva Põhjala pruulikoja juht Enn Parel seda, et alguses rajati liiga väike pruulikoda. „Meid hoiatati, et ärge tehke liiga väikest, aga me ei kuulanud seda ning püüdsime nii pidevalt tootmise pudelikaelu likvideerida,“ nentis ta Äripäeva raadio saates „Läbilöök“, kuid sõnas, et nüüd on need mured murtud ning tootmine on kolitud uutesse ruumidesse Noblessneri kvartalis.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077