Autor: Anu Lill • 21. veebruar 2020

Harju Elektri kasum kasvas, dividend jäi samaks

Harju Elektri juhatuse esimees Andres Allikmäe siirdub pärast juhatuse liikme lepingu lõppemist 3. mail äriarenduse juhi ametikohale.
Foto: Andras Kralla
Kui ühe investori meelest on Harju Elekter viimastel aastatel lubamatult paljudes asjades ebaõnnestunud ja tulemustes torkab silma ebaefektiivsus, siis teine ennustab ettevõttele helget tulevikku tänu rohelisele trendile.

Harju Elektri investorina üle 318 000 aktsia omav Aleksander Pajuri väljendas pettumust, kuna tema hinnagul pole 2019. aastal firma mitte kuidagi efektiivsemaks muutunud ja ettevõtte ebaõnnestumised peidetakse lihtsalt suure sularaha hulga taha ära.

"Tööd tehakse, lepinguid saadakse, aga tulemuslikkust on vähe. Kui siia veel lisanduvad ebaõnnestumised, mida viimastel aastatel on lubamatult palju olnud, siis ongi nii, et rentaabluseks kujuneb 2,2%. Seda on ju ebamõislikult vähe!" oli investor nördinud.

Pajuri sõnul on väikest efektiivsust aidanud hoida pidevalt hea rahaline seis ja seetõttu ei torka ka eksimused silma. Selle asemel, et maksta rohkem dividendi, on tehtud kõike muud, rääkis investor, lisades, et see, mida on teinud Tallinna Kaubamaja, Merko ja mõni veel, eristub põhimõtteliselt Harju Elektri juhtkonna seisukohast. Tulemuseks ongi pea kõige väiksem dividend aktsia kohta Tallinna börsil.

Kasum on kännu taga kinni

"Veelkord – vaba raha on olnud liiga palju! Ma ei pea silmas 2017. aasta erakorralist kasumit, mille arvel oleks pidanud ka maksma mitte 24, vaid kolm korda 24 senti aktsia kohta. Aktsionäridele räägitakse aastaid koosolekul, et ootame suuri investeeringuid, arendame, loome varusid jms, peame raha hoidma rasketeks aegadeks. Vaba raha on neil arvel praegugi ja sellest saaks suuremat dividendi maksta. Kasum on aga justkui kännu taga kinni," ütles Pajuri, lisades, et midagi siin ei klapi.

Tema hinnangul oli kasum eelmisel aastal peaaegu sama, nagu 4–5 aastat tagasi, kuid siis oli käive üle kahe korra väiksem. Ettevõte on ülekapitaliseeritud ja omakapitali osakaal on bilansis 62%. Seetõttu on ka omakapitali tootlus väga väike.

"Loomulikult ma aktsiaid juurde ei osta, isegi Balti börsil on ettevõtteid, kus dividendidest saab aktsia hinna kätte vähem kui 25 aastaga!" avaldas ta pahameelt.

2019. aasta viimase kvartali tulemused olid varasema aasta sama perioodiga võrreldes väiksemad. Müügitulu kahanes 1,3%, 31,2 miljoni euroni, kvartali puhaskasum aga vähenes 92%, 55 000 euroni.

Aasta jooksul teenis ettevõte müügitulu kokku 143,3 miljonit eurot (aastane kasv 18,7%) ning puhaskasum oli 2,4 miljonit eurot, kasvades aastaga 56% (2018. aastal 1,5 miljonit eurot). Puhaskasum aktsia kohta oli 0,14 (aasta varem 0,09) eurot.

Tulemuste avaldamisel hakkas Harju Elektri aktsia hind langema, lõpetades päeva ligi 5% miinusega.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077