Autor: Liina Laks • 23. september 2019

Saksamaad ähvardab majanduskriis

Kui Euroopa suurim majandus ei ole veel kriisis, siis on see vähemalt tugevalt nõrgestatud: täna avaldatud ostujuhtide küsitlusest selgub, et olukord Saksamaal on nii hull nagu viimase kriisi haripunktis.
Nõudlus Saksamaa kaupade järele on vähenenud ka olulistel Euroopa turgudel, eelkõige Suurbritannias ja Itaalias.
Foto: AFP/Scanpix

Nii nagu iga kuu, küsitles IHS Markit 800 Saksamaa ettevõtte ostujuhti, kes kinnitasid, et äri läheb nii halvasti nagu viimati 2009. aastal, keset sügavat majanduskriisi. Ostujuhtide indeks kukkus analüütikutele ootamatult 2,1%, 41,4 punktile, mis on 123 kuu ehk rohkem kui kümne aasta madalaim tulemus.

Tööstuse ja teenindava sektori ostujuhtide meeleolu halvenes 2,6%, viimase seitsme aasta halvimale näidule. Teises kvartalis kahanes Saksamaa SKP 0,1% võrra, ka lõppevas kvartalis ootab Saksamaa keskpank miinusmärgiga näitu, mis tähendaks, et Saksamaal valitseb ametlikult majanduslangus. See oleks esimene alates 2012./2013. aasta vahetusest.

Saksamaa kehvade numbrite põhjuseid ei tule kaugelt otsida: kaubanduspinged rõhuvad ekspordile. Probleeme tekitab lisaks Hiina majanduse jahtumine, sest Saksamaa autotööstuse jaoks on Hiina oluline eksporditurg. Aga nõudlus Saksamaa kaupade järele on vähenenud ka olulistel Euroopa turgudel, eelkõige Suurbritannias ja Itaalias.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077