Autor: Mait Kraun • 28. detsember 2019

Börs: vase hind tipus; alumiinium tõusis seitse päeva järjest

Nädala börsiuudised: vase hind tõusis kaheksa kuu tippu; kulla hind jõudis kahe kuu kõrgeima tasemeni; alumiiniumi hind tõusis seitse päeva järjest; toornafta hind kolme kuu tipus.
Vase hind tõusis kaheksa kuu tippu
Foto: Pixabay

Vase hind tõusis see nädal tublisti – ligi 4 protsenti, sest kaubanduskõnelused annavad investoritele lootust, et globaalne nõudlus paraneb. Teistel metallidel nii hästi see nädal ei läinud, nii tsink, tina kui ka nikkel odavnesid. Alumiinium kallines aga seitse päeva järjest, sest Shanghai börsi varud kahanevad.

Samal ajal tõusid see nädal üllatuslikult väärismetallid, kulla hind jõudis lausa kahe kuu tippu ning hõbe kallines ligi 5 protsenti. Arvatakse, et see on seotud kauplejate aastalõpu tegevusega – langusele panustavaid positsioone sulgetakse.

Naftahinnad tõusevad edasi, millele on kaasa aidanud kaubandusleppe sõlmimine ja OPECi detsembri alguses sõlmitud kokkulepe. Ka kütusehinnad kallinevad.

Foto: Äripäev

Vase hind tõusis kaheksa kuu tippu

Vase hind tõusis reedel viimase kaheksa kuu kõrgeima tasemeni, sest Hiina tööstusfirmade kasumi tõusid kiireimas tempos alates kevadest, vahendab Reuters.

“Viimastel kuudel on vase ümber tekkinud palju optimismi,” ütles üks kaupleja Reutersile. Ta lisas, et Hiina majandusandmed on aidanud meeleolu paranemisele kaasa. “Kaubanduspingete leevenemine peaks maailmamajandusele hästi mõjuma. Samas ei ole näha, et kaubandussõda veel läbi oleks saamas.”

Hiina majandusandmete paranemine mõjub metallihindadele positiivselt, sest riik tarbib umbes poole maailma tööstusmetallide toodangust.

Hiina kaubandusminister teatas selle nädala lõpus, et esimese faasi kaubandusleppe allkirjastamisele ollakse lähedal ning praegu tegeletakse detailidega.

Vase hind tõusis nädalaga kokku 3,5 protsenti, 6433 dollarini tonnist. Vask on kallinenud juba kuus nädalat järjest, viimati juhtus see kaks aastat tagasi.

Foto: Äripäev

Kulla hind tõusis kahe kuu kõrgeima tasemeni

Kulla hind tõusis see nädala kahe kuu kõrgeima tasemeni, sest paljud kauplejad on oma positsioonidest loobunud, vahendab Reuters.

Kulla hind tõusis nädalaga kokku 2,2 protsenti, 1510 dollarini untsist. Hõbe kallines 4,6 protsenti ja unts maksab 17,8 dollarit.

Tegemist on kõrgeima tasemega alates novembris algusest. “Aasta lõpus ja uues aasta alguses võtavad paljud kauplejad kasumeid ja loobuvad oma positsioonidest, mis hoiab hinda stabiilsena,” ütles MKS Dubai direktor Frederic Panizzutti. “Me usume, et kuld saab kaubandussõjast ja geopoliitilistest pingetest ka edaspidi toetust. Samuti mõjuvad madalad intressid kullale hästi.”

Panizzutti sõnul on praegust turuolukorda arvestades 1500 dollari tase küllaltki mõistlik. “Samas kui esimese faasi lepe lõpuks allkirjastatakse, siis võiks kuld 1500 dollari tasemest allapoole kukkuda, aga langus saab olema ajutine,” arvab ta.

Foto: Äripäev

Alumiiniumi hind tõusis seitse päeva järjest

Alumiiniumi hind tõusis Shanghai börsil seitse päeva järjest, aga langes neljapäeval, sest ilmusid märgid, et nõudlus on jahenemas.

Alumiiniumi hind tõusis nädalaga kokku 1,1 protsenti, 1821 dollarini tonnist. Ühtlasi jõudis hind viimase seitsme nädala kõrgeima tasemeni.

Hinnatõusule on hoogu andnud madalad varud. Shanghai börsil on varud tänavu langenud enam kui 70 protsenti. Nädala lõpus hinnad veidi taandusid, sest enne Hiina pühade hooaeg peaks nõudlus vähenema.

Teistest tööstusmetallidest odavnes tsink 1,1 protsenti ja tonn maksab 2301 dollarit. Tina hind langes 1,5 protsenti, 17130 dollarini tonnist. Nikkel odavnes 1 protsendi ja tonn maksab 14 045 dollarit.

Toornafta tõusis kolme kuu tippu

Brenti toornafta barrelihind ületas see nädal 68 dollari taseme, mis on viimase kolme kuu kõrgeim tase, vahendab Reuters.

Nafta hinda on toetanud Ameerika Ühendriikide toornafta varude vähenemine, lootus USA-Hiina kaubandusvaidluse lõpule ja naftat eksportivate riikide organisatsiooni OPEC püüdlus ohjata tootmist.

Ühendriikide nafta- ja maagaasitootjaid ühendav American Petroleum Institute teatas teisipäeval, et USA toornaftavarud vähenesid eelmisel nädalal 7,9 miljardi barreli võrra, mida on märgatavalt rohkem analüütikute prognoositust.

Brent tõusis nädalaga 2,7 protsenti, 68,1 dollarini barrelist. WTI lisas 1,6 protsenti ja lõpetas nädala 61,9 dollaril barrelist. Rotterdami 95 bensiini hind tõusis 1,3 protsenti, 621 dollarini tonnist.

Foto: Äripäev
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077