Autor: Mait Kraun • 20. oktoober 2019

Börs: Hiina majandusandmed toetasid metalle

Nädala börsiuudised: tööstusmetallidel läks üldiselt hästi; hiina majandusandmed toetasid metalle; nikli järsk hinnalangus paljude jaoks müsteerium; tsingi hind kolme kuu tipus; kuld ja hõbe surve all; pallaadium jõudis uue rekordini; nafta hinnatõus piiratud.
Tööstusmetallidel läks sellel nädalal hästi
Foto: Raul Mee

Tööstusmetallidel läks see nädal üldiselt hästi, vask kallines ning mitu teist metalli jõudsid paari kuu kõrgeima tasemeni.

Vase hinnad olid nädala esimeses pooles languses, aga reedel toimus jälle hinnatõus, sest Hiina majandusandmetest selgus, et kinnisvara ja infrastruktuuri sektorid on kasvamas. Tsink ja plii jõudsid mitme kuu kõrgeima tasemeni, sest investorid muretsevad puudujäägi pärast.

Samas aeglustus Hiina majanduskasv oodatust veidi rohkem. Nimelt kasvas Hiina majandus kolmandas kvartalis 6 protsenti, mis on ligi kolme kümnendi nõrgim kasv. See tõi turgudele ka volatiilsust.

Foto: Äripäev

Positiivsed majandusandmed Hiinast

Nädala lõpuks aga hinnad tõusid, sest investorid seedisid ka majandusandmeid, mis näitasid, et Hiina kinnisvarainvesteeringud kasvasid 2019. aasta esimese üheksa kuuga 10,5 protsenti. Infrastruktuurile tehtavad kulutused suurenesid 4,5 protsenti. Tööstustoodang kasvas septembris 5,8 protsenti.

“Kinnisvarasektori kasv hakkas uuesti kiirenema, mis on küllaltki tähtis signaal, sest hiljuti on olnud sektori osas palju pessimismi,” ütles Deutsche Banki analüütik Nicholas Snowdon Reutersile.

“Lisaks sellele suurenesid ka infrastruktuuri investeeringud, seega kaks võtmetähtsusega faktorit olid metallide jaoks väga positiivsed. Samas ei peaks ka liiga optimistlikuks muutuma,” nentis Snowdon.

Nädala lõikes kallines vase hind 0,1 protsenti, 5775 dollarini tonnist.

Foto: Äripäev

Nikli järsk hinnalangus paljude jaoks müsteerium

Tööstusmetallide seas oli see nädal erandiks aga nikkel, mille hind hakkas esmaspäeval kiiresti kukkuma.

Nädalaga kukkus nikli hind kokku 8,2 protsenti, 16 280 dollarini tonnist. Kauplejate hinnangul oli raske aru saada, mis hinnalanguse tingis. Esmaspäeval kukkus tonnihind vaid viie minutiga enam kui 800 dollari võrra.

Maaklerfirma Marex Spectron ütles, et esmaspäeva õhtul paisati müüki palju futuure, mis surus hinna alla.

“Ma arvan, et tegemist oli tehnilise reaktsiooniga ning see juhtus ajal, mil likviidsus oli madal,” ütles Saxo Banki toorainete strateeg Ole Hansen. Ta lisas, et 17 000 dollari toetustaseme murdmine lisas hinnalangusele hoogu juurde.

“Kõik ei tundu päris õige ja ma loodan, et Londoni metallibörs hoiab asjal teravalt silma peal. Futuuriturul toimuv ei peegelda kindlasti seda, mis toimub füüsilisel turul,” lisas investeerimisfirma Kingdom futuresi analüütik Malcolm Freeman.

Foto: Äripäev

Tsingi hind kolme kuu tipus

Tsingi hind tõusis aga 2 protsenti, 2463 dollarini tonnist, mis on kõrgeim tase alates 30. juulist. Analüütikud on välja toonud, et mitmed sulatustehased on tegevuse külmutanud, mis vähendab pakkumist. Snowdoni sõnul pole see aga ainuke faktor.

“Ma arvan, et nõudlus on olnud oodatust parem. See on rafineeritud tsingi hindu toetanud, lisaks sellele on turul kitsas seis,” nentis ta.

Teistest toorainetest kallines tina 4,5 protsenti ja tonn maksab 17 153 dollarit. Alumiinium odavnes 0,7 protsenti, 1724 dollarini tonnist.

Pallaadium jõudis jälle uue rekordini

Kullal ja hõbedal see nädal nii hästi ei läinud, sest investorid on viimasel ajal riske rohkem võtnud. Kulla hind langes 0,4 protsenti ja hõbe kaotas 0,8 protsenti.

Pallaadiumi kiire hinnatõus aga jätkub ning väärismetall jõudis järjekordse kõigi aegade rekordini. Untsihind tõusis see nädal 3,2 protsenti, 1759 dollarini untsist.

Nafta hinnatõus on piiratud

Maailmamajanduse aeglustumine ning kaubandustüli tõotavad nafta hinna edasist kasvu piirata, kirjutab Bloomberg.

Brenti toornafta kallines nädalaga 0,1 protsenti ja WTI odavnes 0,2 protsenti. Kummagi barrel maksis reedeks vastavalt 60,1 ja 54,4 dollarit. Nafta hinnal hoiab kaane peal aeglustuv majandus ja jätkuv USA-Hiina kaubandustüli.

Rahvusvaheline Valuutafond langetas teisipäeval maailmamajanduse prognoosi kümnendi madalaimale tasemele, tuues põhjuseks laiapõhjalise aeglustumise suurtes majandustes. Mitu naftatootjat Aasias vähendavad tellimusi kallimate tankerikulude tõttu, samal ajal näeb USA energeetikaministeerium novembris ees suuremat puurimist.

„Jätkuvad mured globaalse kasvu pärast kinnitavad, et naftarallid jäävad oma levikult piiratuks,“ ütles Bloombergile Oanda Asia Pacific Pte analüütik Jeffrey Halley.

Rotterdam 95 bensiini hind tõusis nädalaga 0,4 protsenti ja tonn maksab 583 dollarit.

Foto: Äripäev
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077