Autor: Mait Kraun • 23. november 2018

Börs: tööstusmetallid surve all; tsink võttis suuna üles

Nädala börsiuudised: tööstusmetallid surve all; nikli hind kukkus 11 kuu põhja; tsingi hinnad on võtnud suuna üles; nafta kukkus 10 protsenti, bensiin 6 protsenti.

• Tööstusmetallide hinnad on surve kaubandussõja ja globaalse majanduse olukorra halvenemise tõttu surve all.

• Nikli hind langes 11 kuu madalaima tasemeni, sest kardetakse, et turg jõuab järgmisel aastal ülejääki ning Hiina nõudlus jahtub.

• Tsingi hinnad on viimastel kuudel seevastu tõusma hakanud, sest rafineerimistehastes on tekkinud pudelikaelad. Tsingi tootmine küll tõuseb, aga seda ei suudeta piisavalt töödelda.

• Nafta odavnes sellel nädalal ligi 10 protsenti ning bensiini hind kukkus täiendavalt 6 protsenti.

Sellel nädalal olid tööstusmetallide hinnad peamiselt surve all, sest investorid muretsevad USA-Hiina kaubandussõja ja globaalse majanduskasvu pärast. Aktsiaturgude ja nafta odavnemine mõjutasid tooraineturge samuti negatiivselt. Toetust pakkus aga nõrgem dollar.

Tööstusmetallide seas olid suurimate kukkujate seas nikkel ja rauamaak (langus vastavalt 4 ja 1,4 protsenti). Paremini läks vasel ja alumiiniumil. Vask kallines 0,3 protsenti ning tonnihind oli reedeks 6203 dollarit. Alumiinium tõusis 0,9 protsenti ning tonn maksab 1945 dollarit.

Paremini läks ka väärismetallidel – plaatina kallines 0,5 protsenti ja kuld lisas 0,6 protsenti. Pallaadium odavnes 1,4 protsenti ja hõbe jäi samale tasemele.

Nikli hinnad langesid 11 kuu põhja

Nikkel on sellel nädalal langenud viimase viie kuu kiireimas tempos, sest turuosalised kardavad, et 2019. aastal on turg ülejäägis ning Hiina nõudlus jahtub, vahendab Reuters.

Ka teiste baasmetallide hinnad langesid, sest investorid muretsevad, et Hiina ja USA järgmise nädala kaubanduskõnelused ei pruugi tulemust anda.

Nikli hinnale mõjus negatiivselt ka uudis, et Saksamaa kemikaalide firma BASF plaanib elektriautode patareides metalli vähem kasutada. Elektriautodega seotud nõudlus on peamine faktor, mis on hindadele viimasel ajal tuge pakkunud.

Londoni metallibörsil langes nikli hind nädalaga 4,1 protsenti, 10 780 dollarini tonnist. Tegemist on viimase 11 kuu madalaima tasemega.

„Ma olen kuulnud, et paljud Hiina investorid panustavad nikli hinnalangusele. Nad usuvad, et Indoneesia niklitootmine tekitab turul järgmisel aastal ülejäägi ning nõudlus saab olema kehv,“ ütles CRU Groupi analüütik Peter Peng. Ta lisas, et tema hinnangul langeb nikli hind umbes 8000 dollarini tonnist.

Tsingi hinnad on tõusma hakanud

Tsingi hinnalangus on peatunud, sest rafineeritud tsingi tootmises on tekkinud Aasias pudelikaelad, vahendab Reuters.

Tsingi hind langes veebruarist kuni septembrini lausa 35 protsenti, sest avatud on hulganisti uusi kaevandusi ning tootmine on kasvanud. Tehased ei suuda aga kõike lisandunud tsinki rafineerida, mille tõttu on tekkinud pudelikaelad. See on hinnad viimastel kuudel uuesti kasvama pannud.

„Peamine probleem on see, et tsingi rafineerimistehased ei suuda kogu seda pakkumist vastu võtta, eriti Hiinas. Tootmist on kolmandas kvartalis vähendatud,“ ütles konsultatsioonifirma CRU analüütik Dina Yu.

Tootmist on vähendatud eelkõige Hiina keskkonnanõuete ning rafineeritud hindade languse tõttu.

„Mitmed rafineerimistehased vajavad kuus kuud, et keskkonnanõudeid täitma hakata. Seejärel saavad nad alles oma tootmise täie võimsuse juurde viia, mida ei juhtu enne järgmise aasta maid,“ ütles Yu. „Hindadele peaks see tuge pakkuma vähemalt kuni esimese kvartali lõpuni.“

Nädalaga odavnes tsingi hind 0,6 protsenti, 2568 dollarini tonnist.

Globaalne terasetootmine kasvas

Globaalne terasetootmine tõusis oktoobris 5,8 protsenti, 157 miljoni tonnini (eelmise aastaga võrreldes), selgub Maailma Terase Assotsatsiooni andmetest. Hiinas kasvas tootmine 9,1 protsenti, 82,6 miljoni tonnini – riik on ka maailma suurim terasetootja.

Rauamaak, mida kasutatakse terase tootmiseks, odavnes nädalaga aga 2 protsenti, 74,4 dollarini tonnist.

Teistest toorainetest odavnes tina hind 0,8 protsenti ja tonn maksab 19 253 dollarit.

Nafta odavnes ka sellel nädalal

Nafta odavnes ka sellel nädalal, sest USA varud tõusid kõrgeima tasemeni alates eelmise aasta detsembrist. OPEC rääkis aga tootmise vähendamisest, mis aitas langust piirata, vahendab Reuters.

Hinnad on järsult langenud, sest USA naftavarud kasvasid eelmisel nädalal 4,9 miljoni barreli võrra, 446,91 miljoni barrelini – tegemist on kõrgeima tasemega alates detsembrist, selgub USA Energia Informatsiooni Administratsiooni andmetest. USA naftatootmine püsis samuti rekordilisel tasemel – 11,7 miljonit barrelit päevas.

Brenti toornafta odavnes nädalaga lausa 9,6 protsenti ja WTI kaotas 8,4 protsenti. Kummagi barrel maksis reedeks vastavalt 60,93 ja 52,24 dollarit.

Bensiini kiire hinnalangus jätkub. Maailmaturu hind kukkus 6,4 protsenti, 552 dollarini tonnist. Diislikütuse hind odavnes 5,8 protsenti ning tonn maksab 635 dollarit. Kerge kütteõli hind langes 7,2 protsenti, 584 dollarini tonnist.

Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077