7. märts 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Globaalse tööstuse kasvutempo veebruaris aeglustus

Töötleva tööstuse küsitluste globaalne üldindeks, mis kajastab hinnanguliselt 86% maailma tööstusest, kasvas veebruaris kolmandat kuud järjest, kuid kasvutempo näitas pidurdumise märke. Üldindeksi väärtus langes jaanuaris saavutatud 51,3 protsendi tasemelt 51,1 protsendi tasemele (50 protsendi piir eraldab kasvu langusest, viidates positiivsete vastuste suuremat osakaalu).

Üldindeksi esimene komponent, tootmismaht, kasvas aga kiireimas tempos alates 2011. aasta juunist. Tootmismahu kasvu kiirenemise peamiseks mõjutajaks oli Hiina, kus tootmismahu indikaator oli nelja kuu kõrgeimal tasemel. Positiivsust lisas ka Brasiilia, kus tootmismahu kasv kiirenes olulisel määral. Negatiivse poole pealt aeglustus või pidurdus tootmismahu kasv USA-s, Euroalal, Venemaal ja Jaapanis.

Uute tellimuste arv kasvas teist kuud järjest, kuid seda varasemast aeglasemas tempos. Uute tellimuste indikaator tõusis Brasiilias ja Venemaal. Kasv jätkus varasemast aeglasemas tempos USA-s ja Jaapanis ning oli jätkuvalt languses nii Euroalal kui ka Hiinas. Samas on viimase kahe piirkonna puhul oluline märkida, et tellimuste arvu langustempo aeglustus.

Vastupidiselt tellimuste koguarvule, kasvasid eksporttellimused viimase 9 kuu kiireimas tempos. Kui USA üldine pilt möödunud kuust viitas aeglustumisele, siis eksporttellimuste indikaator kasvas olulisel määral. Positiivne oli ka eksporttellimuste langustempo aeglustumine Euroalal ja Jaapanis (st jätkuvalt languses, kuid varasemast aeglasemas tempos). Negatiivse poole pealt paistis silma Hiina, kus eksporttellimused langesid 8 kuu kiireimas tempos.

Tootjate sisendhinnad tõusid veebruaris järsult, kasvades viimase viie kuu kiireimas tempos. Suure osa sisendhindade tõusust põhjustas nafta ja teiste energiaallikate kallinemine, mis tõstis ka transpordihindu. Sisendhinnad kasvasid varasemast kiiremas tempos USA-s, Euroalal, Jaapanis ja Brasiilias. Kasvutempo oli varasemast aeglasem Hiinas ja Venemaal. Sisendhindade järsku kasvu võib pidada ka möödunud kuu olulisemaks muutuseks, kuna seab olulise piirangu majanduse elavdamise meetmete kasutamisele (riiklik sekkumine majanduse elavdamiseks toob tavaliselt kaasa inflatsiooni kasvu).

Tööhõive globaalses tööstussektoris kasvas 27. kuud järjest ning tegi seda varasemast kiiremas tempos. Tööhõive kasvu kiirenemine oli tuvastatav Hiinas ja Brasiilias. Varasemalt aeglasemas tempos kasvas tööhõive USA-s ja Venemaal ning Euroala tootjad jätkasid töökohtade vähendamist.

Kokkuvõtlikult on veebruaris toimunud muutused pigem negatiivse alatooniga, kuna ühtsest selgest tõusutrendist me rääkida ei saa. Jaanuar andis viimaseks küll lootust, kuid nii eratarbijad kui ka ettevõtted suhtuvad majandusolukorda kartlikult. Geograafilises mõttes pakkus eelneval kuul parimaid tulemusi Brasiilia, kus tööstussektori taastumine oli laiapõhjaline. USA indikaatorid on jätkuvalt tugevad, kuid mõnevõrra siiski aeglustunud. Hiina, Venemaa ja Jaapan on tegutsemas jätkuvalt kasvu ja languse piiri lähedal ning Euroala tervikuna seisab silmitsi langusega.

Kristjan Eljand

Innopolis Konsultatsioonide ärikonsultant

Autor: Civitta Eesti turutrendide blogi

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077