6. jaanuar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aasta algas maailma tööstussektoris positiivselt

Viimased kolm kuud olen tagasihoidlikult rääkinud tööstussektori negatiivse trendi võimalikust muutusest. Detsembri lõpp ja jaanuari algus on lisanud sellele ootusele kindlust. Kui mõnest maailma nurgast lähiajal just uut kollapsi ei saabu, on tööstussektori kasvutempo lähiajal kiirenemas.

Tööstussektori küsitluste globaalne üldindeks, mis kajastab hinnanguliselt 86% maailma tööstusest, kasvas eelneva kuu 49,7 protsendi tasemelt 1,1 protsendi võrra, jõudes 50,8 protsendini (50 protsendi piir eristab kasvu langusest). Tootmismaht kasvas detsembris esimest korda viie kuu jooksul. Maailma tööstuse peamiseks veduriks oli seejuures USA, kus tootmismahu kasv oli viimase kaheksa kuu kiireim. Samuti kasvas tootmismaht Venemaal. Eurotsoonis, Hiinas, Jaapanis ja Brasiilias oli tootmismaht küll languses, kuid langustempo oli varasemast aeglasem.

Sarnaselt tootmismahule, pööras ka uute tellimuste arv taas kasvule. Siingi näitab suunda USA, kus tellimuste arv kasvas kolmandat kuud järjest. Seevastu Eurotsoonis langes uute tellimuste arv üheksandat kuud järjest. Nii uute tellimuste koguarv kui ka eksporttellimuste arv kahanesid küll varasemast aeglasemas tempos, kuid nii suurt langust, kui viimase kolme kuu jooksul, nähti viimati 2009. aasta teises kvartalis. Uute tellimuste arv oli languses ka Hiinas, Jaapanis ja Brasiilias, kuid seda varasemast aeglasemas tempos.

Tööhõive globaalses tööstuses kasvas 25. kuud järjest ning kasvutempo oli kõrgeimal tasemel alates juulist. Tööstustootjate sisendhinnad langesid nii USA-s, Hiinas kui ka Eurotsoonis. Teisalt kasvasid sisendhinnad Brasiilias, Indias ja Jaapanis. Positiivse asjaoluna võib esile tõsta ka tootjate varude taseme languse, mis loob eelduse tootmismahu kasvu jätkumiseks.

Kokkuvõtlikult on maailma olulisemates tööstuspiirkondades kasv taastumas või kiirenemas (vt lisatud joonist). USA on näitamas väga ilusaid numbreid, mis vähendab ka nende võlakriisi eskaleerumise riski (USA riigivõlg on suurem kui Eurotsoonis keskmiselt ning eelarve on samuti tugevalt defitsiidis). Eurotsoon on paraku jätkuvalt languses ning uue aasta esimesele kvartalile väga suuri ootusi ei tasu asetada. Samas loob inflatsiooni pidurdumine Euroopa Keskpangale võimaluse majanduse stimuleerimiseks rahapoliitika abil. Hiina on seismas silmitsi küll langeva nõudlusega ja korrektsioonidega kinnisvaraturul, kuid valitsusel on mitmeid võimalusi majanduse elavdamiseks läbi eelarve- ja rahapoliitika instrumentide abil. Seega, kui lähiajal suudetakse maailma majandust varjutavaid kriise kontrollida, näeme tööstussektori kasvu taastumist.

Kristjan Eljand

Innopolis Konsultatsioonide ärikonsultant

Töötleva tööstuse PMI indeks.
Foto: Innopils Konsultatsioonid

Autor: Civitta Eesti turutrendide blogi

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077