Eesti turbatootmise tänavune hooaeg on kujunenud viimaste aastakümnete üheks kehvemaks. Pikalt kestnud vihmaperioodide tõttu on peaaegu lõpusirgele jõudnud hooajal suudetud Eestis toota vaid 25% tavapärasest. Tootjate sõnul paneb see surve alla Euroopa taimekasvatuse ja toidujulgeoleku.

- Keeruline suvi seab Eesti ja Euroopa toidujulgeoleku löögi alla.
- Foto: Andras Kralla
Kui eelmisel aastal toodeti Eestis üle 900 000 tonni turvast, siis tänavu on ilmastikuolud võimaldanud toota vaid veerandi sellest mahust. “Turvast varutakse väärindamiseks peamiselt suvekuudel, kui ilm on kuiv. Kuna hooaja algus oli jahe ja vihmane, ei kuivanud turvas lihtsalt piisavalt ära, et seda saaks kaevandada,” kirjeldas ERA Valduse Aktsiaseltsi juht Allar Peek. Kuigi järgnevad nädalad tulevad eeldatavalt kuivemad, ei ole tema sõnul võimatu, et Eestis saab kasvusubstraadiks sobiv turvas otsa.
See teema pakub huvi? Hakka neid märksõnu jälgima ja saad alati teavituse, kui sel teemal ilmub midagi uut!
Seotud lood
Turbatootja Tootsi Turvas lõpetas eelmise aasta väiksema kasumiga. Energiaturba müük langes märgatavalt, samas kui aiandusturba müük jäi ettevõtte peamiseks tuluallikaks, selgub majandusaasta aruandest. Töökohtade arv vähenes ning ettevõtte struktuuris tehti muudatusi.
Kliimaministeerium teatas hiljuti, et on otsustanud turbakaevandamise alasid Eestis vähendada. Turbasektori esindajate sõnul on otsus tehtud rutakalt ning laiemat pilti ja sektori mõju Eesti majandusele pole tahetud vaadata. Tegelikult peaks seda aga tegema, sest turbatööstusel on Eestis täita väga oluline roll, rõhutab turbaliit.
Turbatootja Treffexi käive ja kasum kasvasid viiendiku võrra, sest tootmisseisakuid olid oluliselt vähem ja tellimuste maht kasvas.
Metsa töötlemise märgades oludes katkemise tõttu on tekkinud võimalus turbatootjatel, mis saavad nüüd koostootmisjaamadesse oma toodet pakkuda.
Steelhouse Group Estonia OÜ ja
1UP Technology OÜ viisid koostöös Estoveri piimatööstusega ellu uue riivjuustu ja juustukuubiku transpordiliini projekti. Eesmärk oli luua uuenduslik, retseptipõhiselt konfigureeritav ja automatiseeritud tootmisliin, kus toimuks automaatne maitseainete ja muude lisandite doseerimine, samuti ka liinide automaatne pesemine. Lahendus pidi olema lihtsalt hallatav ja suuteline vajadusel korrigeerima inimlike vigade tõttu tekkinud sisendvigu – tänu nutikale juhtloogikale ja paindlikule automatiseerimissüsteemile.