Autor: Tööstusuudised.ee • 6. juuni 2023

Adven alustab E-Piima uue tehase energialahenduse testimist

Sel nädalal alustab Adven energiaseadmete testimist E-Piima uue Paide tehase jaoks rajatavas katlamajas, millest saab Eesti suurim toiduainetööstust varustav energialahendus. Praegu katsetatakse gaasi- ja õlikatelde tööd, tehast varustav 35 MW võimsusega energiakeskus valmib lõplikult sügisel biokatelde käivitudes.
Gaasikatlad rajatavas tehases.
Foto: Adven Eesti

Paidesse kerkiva piimatehase tarbeks ehitab Adven energiakeskuse, mis võimaldab juustu ja vadakupulbri valmistamiseks toota auru 45 tonni tunnis. Peamiseks kütteallikaks saab taastuvenergiana hakkepuit, reserv- ja tipukoormuste katmiseks kasutatakse maagaasi, LPG gaasi ja kerget kütteõli.

"Nelja erineva energiaallika kasutuselevõtt loob vajaliku paindlikkuse. Ebakindlad ajad energiaturul ei ole möödas, samal ajal seab piimatöötlussektor varustuskindlusele ja tehase katkematule tööle väga kõrged nõudmised. Võimekus piimatoodangut töödelda peab säiluma igal ajal," selgitas Adven Baltikumi projektide direktor Priit Tiit.

Energiakeskuse seadmed, sealhulgas biokütuse eelkolle ja katlad ning kaks gaasi- ja kergekütteõli katelt, on tarnitud ja paigaldatud. "Suure võimsusvajaduse tõttu tuli teha erilahendus, mis võimaldaks mahukaid seadmeid transportida," lisas Tiit.

Sel nädalal alustab E-Piim tehases juustutootmisprotsesside katsetamist. Juustutootmisseadmete testimine kestab orienteeruvalt suve lõpuni, seejärel algavad katsetused piimatootmisega ja sügisel järgneb vadakupulbri tootmine. "Vastavalt põhiseadmete käikulaskmisele saame testida ka energiaseadmeid. Suvel katsetame gaasi- ja õlikatelde tööd, kuna energiavajadus on juustutootmisel väiksem ja auruvajadus ebaühtlane. Oluliselt rohkem vajab energiat vadakupulbri tootmine – seega viime sügisel töösse selle testimiseks vajalikud biokütuse katlad," kirjeldas Tiit plaane.

“Uue tehase rajamisel on palju väljakutseid nii üldehituse, tootmistehnoloogia kui ka energialahenduse osas. Meil on hea meel, et Adven on olnud kaasamõtlev ja professionaalne partner, kellega koostöös oleme saanud just meie vajadustele vastava lahenduse. Tehase laitmatuks toimimiseks on väga olulised detailid, mida seadmete järk-järgulise katsetamisega paika sätime,” lausus E-Piima juht Jaanus Murakas.

35 megavatise (MW) tööstust teenindava katlamaja võimsus on üle kahe korra suurem kui näiteks Paide kaugküttevõrgu varustamiseks vajatav võimsus. Tööd energiakeskuse rajamiseks algasid 2022. aasta suvel, viimaste seadmetena lähevad töösse biokütuse katlad 2023. aasta sügisel. Adven Eesti investeerib kaasaegsesse energialahendusse üle 10 miljoni euro ja hakkab tööstusliku auru pakkumiseks osutama täisteenust energiakeskuse omaniku ja opereerijana.

E-Piim Tootmine AS rajab Paidesse uue piimatööstuse, kus hakatakse tootma juustu ja vadakupulbrit ning luuakse töökohad 100-le inimesele. Tegemist on suurima viimaste aastate toiduainetööstuse investeeringuga Eestis, mille maksumus on üle 100 miljoni euro. Uus tehas käivitatakse eelduste kohaselt 2023. aasta lõpuks.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077