Autor: Tööstusuudised.ee • 4. jaanuar 2023

Aasta tehase 2023 valib tööstusekspertidest koosnev žürii

Konkursi Aasta tehas 2023 žüriisse kuuluvad Lean Digitali partner Aleksandr Miina, Tallinna Tehnikaülikooli professor Tauno Otto, Leanesti juht Marko Saviauk ja Saksa Automaatika juht Ats Alupere. Aasta tehas 2023 selgub 16. märtsil konverentsil ja messil Tark tööstus 2023.
Üleval vasakul Ats Alupere, paremal Tauno Otto, all vasakul Marko Saviauk ja paremal Aleksandr Miina.
Foto: Erakogu

Tauno Otto, Tallinna Tehnikaülikooli tootmistehnika professor

Dr Tauno Otto on alates 2010. aastast Tallinna Tehnikaülikooli (TalTech) tootmistehnika professor. Ta on tegev ülikoolis ka inseneriteaduskonna arendusjuhina ning juhib Eesti riikliku teadusteekaardi algatust Nutika Tööstuse Tuumiktaristu (SmartIC). Euroopa Liidu tasandil on ta tegev ManuFuture tehnoloogiaplatvormi juhtrühmas, Euroopa Tehisreaalsuse Assotsiatsiooni EuroXR juhatuses ja Horizon Europe era- ja avaliku sektori partnerluse "Made in Europe" nõukogus. Tema peamised uurimisvaldkonnad on seotud tööstuse digitaliseerimisega (tark tootmine, Tööstus 4.0/5.0, digitaalsed kaksikud).

Ats Alupere, Saksa Automaatika tegevjuht

Ats Alupere on tööstusautomaatika alal tegutsenud 1995. aastast, mil alustas oma karjääri Siemensi kontsernis. Ta on üles ehitanud Siemensi kontserni Eesti haru automaatikaäri ja osalenud loendamatute automaatikaprojektide teostamisel kõigis tööstussektorites. Ats Aluperel ja tema meeskonnal on pikaajaline kogemus automaatikaprojektide teostamises, digitaliseerimises ja tootmisprotsesside hoolduse korraldamises.

Loe lisaks
KANDIDEERI | Esita oma tehas Aasta tehas 2023 konkursile

Ta on koos oma meeskonnaga üles ehitanud automaatikaettevõtte Saksa Automaatika, mis on 2009. aastast Siemensi partner. Täna on ta Saksa Automaatika tegevjuht ja üks omanikest 2018. aastast, mil ettevõttega liitus. Ats Alupere jaoks on oluline Eesti tööstuse areng ja efektiivne kasv.

Marko Saviauk, Leanest tegevjuht ja asutaja

Marko Saviauk tegeleb iga päev kasu loovate IT-lahenduste väljatöötamise ja juurutamisega. Viimase kuue tööaasta jooksul on ta osalenud enam kui 50 tööstusettevõtte digitaliseerimislahenduse juurutamisel ja näinud lähedalt, kuidas rakendatud lahendused on aidanud ettevõtetel senisest efektviisemaks muutuda. Tal on kogemusi nii tootmisprotsesside optimeerimises, AI-põhiste lahenduste abil rutiinse käsitöö automatiseerimises kui ka tööjõu planeerimisega seotud tegevuste lihtsustamises.

Marko Saviauk on oma karjääri pühendanud ettevõtete tõhusamaks muutmisele ning usub ja loodab, et tema senine tegevus on Eesti majandust vähemalt 1% võrra paremaks muutnud. Tema jaoks on oluline, et tööstuses juurutatud lahendused looksid ka reaalset väärtust. Marko Saviauk on hariduselt arvuti- ja süsteemitehnika insener. Alates 2016. aastast on ta Leanest OÜ tegevjuht, enne seda töötas ta 12 aastast Nortal ASi äriüksuse juhina.

Aleksandr Miina, Lean Digital partner

Aleksandr Miina on praktik, konsultant ja tippkoolitaja, kes on keskendunud operatsioonide ja protsesside juhtimisele. Ta on Lean Digitali asutaja, juhatuse liige ja partner. Oma praktilise töökogemuse on ta saanud erinevates ettevõtetes tööstuses, teeninduses, logistikas, kaubanduses, finantssektoris, turismis ja õigusvaldkonnas. Ta on töötanud näiteks Glamoxi kvaliteedijuhina ja Stoneridge Electronicsis tootmisjuhina. Lisaks 20 aasta pikkusele praktikale on tal põhjalik ettevalmistus tööstuse juhtimises ja digimuutuste läbiviimises. Aleksandr Miina on omandanud tootmise juhtimise ja organiseerimise magistrikraadi Tallinna Tehnikaülikooli mehaanika teaduskonnas ning tootmise juhtimise doktorikraadi majandusteaduskonnas. Lisaks on ta omandanud ettevõtte digimuutuste magistrikraadi infotehnoloogia teaduskonnas. Praegu on Aleksandr Lean OÜ (Lean Digital) juhatuse liige ja partner.

Esita oma tehas Aasta tehas 2023 kandidaadiks!

Konkursi kulg:

1) Kirjuta konkursi korraldajale ja Äripäeva teemaveebi juhile Harro Puusillale, et soovid konkursil osaleda: [email protected].

2) Täida oma tehase ja ettevõtte kohta küsimustik-ankeet, mille leiad SIIT, sest võitjad selguvad meile saadetud andmete põhjal. Ankeetide esitamise tähtaeg on 5. veebruar 2023.

3) Hiljemalt 7. veebruaril tutvustatakse kõiki kandideerivaid tehaseid põgusalt ka teemaveebis Tööstusuudised.ee.

4) Ankeetide põhjal valib žürii välja 3 suurettevõtet ja 3 VKE-d, kelle tehastesse tehakse ka visiite.

5) Ole valmis žürii visiidiks külastuspäevadel 16. või 17. veebruaril, et žürii näeks tehast ka reaalselt kohapeal ja saaks esitada lisaküsimusi.

6) Ankeetide ja külastuste põhjal valib žürii 10. märtsiks välja kaks võitjat nii suurettevõete kategoorias kui ka VKE-de kategoorias.

7) Märtsi esimesel nädalal toimub ka lugejahääletus, mille käigus selgub Äripäeva ja Tööstusuudiste lugejate lemmik.

8) Tunnustamine. Aasta tehaseid suurettevõtete kategoorias ja VKE-de kategoorias ning lugejate lemmikut tunnustatakse 16. märtsil 2023 toimuva konverentsi ja messi Tark tööstus 2023 õhtusel galal. Lisainfo ürituse kohta leiab SIIT.

Pane tähele! Milline on suurettevõte ja milline VKE?

VKE-del ehk väikestel ja keskmise suurusega ettevõtetel on 11-249 töötajat ning nende aasta käive on kuni 50 miljonit eurot.

Suurettevõtetel on üle 250 töötaja või üle 50 miljoni euro suurune aastakäive.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077