Autor: Tööstusuudised.ee • 23. november 2022

Alexela ja TalTech teevad põlevkivitööstuses revolutsiooni

Alates 2017. aastast arenduses olnud projekti eesmärk on väärindada Eesti põlevkivi hinnalisteks ja turul nõutud kemikaalideks. Nüüd on algamas laborikatsetuste viimane faas, mille järel soovitakse jõuda tööstusliku katseseadme ehituseni, mis toodaks kohalikust maavarast toorainet kanga- ja keemiatööstuse tarbeks.
Projekti peakeemik Kristiina Kaldas, tehnikaülikooli rektor Tiit Land, Kerogen OÜ esindaja Igor Kond, professor Margus Lopp ning keemia ja biotehnoloogia instituudi direktor dr Pirjo Spuul.
Foto: Ardo Kaljuvee

Tallinna Tehnikaülikooli professor Margus Lopi sõnul on laborikatsetuste lõppemisega täidetud uurimisprojekti kaks suurimat eesmärki, mis viie aasta eest seati. “Teaduslikus mõttes seisneb oluline leid selles, et põlevkivis sisalduvaid väärtuslikke elemente on võimalik keemilisel teel eraldada ja kasutusele võtta. See tähendab, et põlevkivist võib saada kordades kallimaid tooteid nende otsese keemilise muundamise kaudu. Sellega oleme me ühtlasi tõestanud ringmajanduse põhimõtteid järgiva keemiatööstuse rajamise võimalikkuse. Nüüd võib astuda järgmise sammu,” ütles Lopp.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077