Autor: Tööstusuudised.ee • 16. november 2022

Aasta tööstur 2022 on Kuldar Väärsi

Aasta tööstur 2022 on Milremi asutaja ja juht Kuldar Väärsi, selgus täna konverentsil "Tööstuse äriplaan 2023".
Aasta tööstur 2022 on Milremi juht Kuldar Väärsi.
Foto: Johanna Adojaan

"Tegelikult on see minu jaoks väga suur üllatus, sest Milrem ei ole traditsiooniline tööstusettevõte. Me ehitame üles uut tööstusharu ja oleme alles selle tee alguses. Ma võtan seda tiitlit kui komplimenti kogu meie meeskonnale. Mul on väga hea meel ka selle üle, et me võtame tööstust sedapidi, et väärtustame ettevõtteid, mis on kliendile lähedal. Meil on vaja tööstusi, mis suudavad olla maailmas teerajajad ja eestvedajad maailma mõttes. Kui me suudame luua selliseid tööstusi Eestis, siis see on meie tuleviku jaoks väga kasulik. Omalt poolt luban, et teeme oma asju järjest paremini ja võtame seda tiitlit kui avanssi," ütles Kuldar Väärsi auhinda vastu võttes.

ABB Balti riikide juhi ja aasta töösturi konkursi žürii liikme Jukka Patrikaineni sõnul on tänavune võita taas näide sellest, kui mitmekesine on Eesti tööstus. "Meil on aasta töösturi tiitli pälvinud tööstusjuhid puidutööstusest, keemiatööstusest, tehnoloogiaettevõttest, haavapuitmassi tööstusest. Ning tänavu pälvis tiitli militaar-robootika ettevõtte juht. Meil on põhjust uhkust tunda Eesti mitmekesise tööstuse üle," ütleb Patrikainen.

"Kuldar Väärsi paistab tööstusjuhtide seast silma oma ambitsioonika, kuid kindla visiooni ja sihikindla olekuga. Milremi kõrgtehnoloogiline toode ja Milremi oskus kasutada IT-maailma tugevusi tööstuses aitavad luua veel ühte Eesti tööstuse edulugu,“ rääkis ABB Balti riikide juht. Ta lisas, et Eesti tööstuse olulisimateks märksõnadeks on vähemalt kolme-poolne koostöö riigi, ettevõtete ja ülikoolide vahel ning tänasel päeval ühe teravamalt esile tõusnud energiaefektiivse tootmise arendamine.

Kuldar Väärsi on Milrem AS-i asutaja ja juhina loonud ettevõtte, mis on ajast eest, ja tooted, mille vajadust mõistame praegust ärevat geopoliitilist olukorda arvesse võttes aina paremini. Milrem arendab mehitamata lahingumasinaid ja roomiksõidukeid, mida saab edukalt kasutada peale kaitsevaldkonna ka näiteks metsatööstuses või päästetöödel. Kõrgema lisandväärtusega toodete ja targema tööstuse poole liikumine on ühtlasi Eesti riigi ambitsioon.

Kuldar Väärsi sõnul on nõudlus Milremi toodangu järele kasvav, sest Ukrainas toimuv sõda on toonud fookusesse mehitamata sõidukid ja targad süsteemid. "Kahjuks on see nii," tunnistab Väärsi. "Hea meelega elaks selles maailmas, kus me elasime aasta tagasi, kodanikuna oleks selle üle palju parem meel."

Tuleviku kohta ütleb Aasta tööstur 2022, et Milremi äriplaan on kümne aasta pikkuse vaatega. "Me oleme kümne aasta pärast umbes neljasaja-viiesaja miljoni eurose käibega ettevõte, me oleme selgelt Euroopa turuliider robootika valdkonnas ja peamiselt tegutseme kaitsevaldkonnas. Aga näeme ka seda, et robootika muutub üha olulisemaks ka teistes valdkondades: metsanduses, põllumajanduses, kaevandustest," märkis ta.

Aasta töösturi konkurss toimus tänavu viiendat korda. Konkursile esitati kokku kaheksa kandidaati, kelle hulgas oli lisaks Kuldar Väärsile ka Raul Kirjanen (Graanul Invest), Ülo Kivine (Nordic Milk), Taavi Vesiaid (Exmet Services), Peeter Peedomaa (Peetri Puit), Jüri Külvik (Lemeks), Nadežda Dementjeva (Ensto Building Systems) ja Jaanus Murakas (E-Piim). Žürii otsusel valiti kolme finalisti hulka Kuldar Väärsi, Ülo Kivine ja Raul Kirjanen, kellest võitja selgus žürii ning Äripäeva ja Tööstusuudiste lugejate häälte liitmisel.

Konkursi žüriisse kuulusid Aasta Tööstur 2021 ja Estonian Celli juhatuse liige Siiri Lahe, ABB Balti riikide juht Jukka Patrikainen, Eesti Kaubandus-Tööstuskoja peadirektor Mait Palts, Kredexi ja EASi ühendasutuse juht Lauri Lugna, Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi majandusarengu asekantsler Sille Kraam ning Äripäeva peadirektor Igor Rõtov.

Aasta töösturi konkurssi korraldavad Äripäev, Tööstusuudised.ee ja ABB Eesti.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077