Autor: Tööstusuudised.ee • 24. oktoober 2022

Aasta tööstur 2022 kolm nominenti on selgunud

Aasta tööstur 2022 konkursile esitati tänavu kokku kaheksa kandidaati, kellest žürii otsusel pääsesid edasi kolme nominendi hulka Ülo Kivine, Kuldar Väärsi ja Raul Kirjanen.
Aasta tööstur 2022 tiitel võib minna Kuldar Väärsile, Raul Kirjanenile või Ülo Kivisele.
Foto: Sander Ilvest/Äripäev

12. oktoobril avaldas Tööstusuudised.ee tänavused aasta töösturi kandidaadid, kellest konkursi žürii hääletuse teel selgusid kolm nominenti, kes ootab novembris ees lugejahääletus. Esikolmikusse hääletati Milremi looja Kuldar Väärsi, Graanul Investi asutaja ja suurtööstur Raul Kirjanen ja toiduainetööstuse Nordic Milk juhatuse esimees Ülo Kivine.

Aasta tööstur 2022 selgub 16. novembril 2022 konverentsil "Tööstuse äriplaan 2023". Lugejahääletus toimub nädal enne konverentsi. Lugejahääled liidetakse žürii häältega nii, et nii žüriil kui lugejatel on tulemustest 50-protsendiline osakaal.

Aasta töösturi konkurss toimub viiendat korda nign seda korraldavad Äripäev, Tööstusuudised.ee ja ABB Eesti.

Meenutame, mida esitajad aasta töösturi nominentide kohta ütlesid:

ÜLO KIVINE on Nordic Milki juhatuse esimees. Nordic Milki tuntakse paremini kaubamärkide Tere ja Farmi järgi. Ülo Kivine on pikaajalise vaatega piimatööstur, kes võttis aktiivselt sõna toidutööstust puudutavates küsimustes enne kriisi ja teeb seda ka praegu. Tema vaade ei ole kitsalt tööstusele suunatud, vaid üle tarneahela, et see areneks tervikuna. Nordic Milk grupp tegeleb aktiivselt jätkusuutlikkuse arendamisega, ettevõte on kaardistanud enda keskkonna jalajälje ning võtnud selgelt aktiivse rolli nii enda jalajälje vähendamisel, kui ka sellest laiemalt rääkimisel. Ühe ärisuunana on arendatud ka laias valikus taimseid piimatooteid kaubamärgi Deary alt ning aktiivselt lüüakse kaasa ka Rohetiigri tegevustes.

RAUL KIRJANEN on Graanul Investi juhatuse esimees ja Fibenoli üks suuromanikest. Ta on suurtööstur, kes on andnud märkimisväärse panuse Eesti tööstusesse ja majandusse tervikuna. Tema elutöö tulemuseks on Graanul Investi ülesehitamine. Graanul Invest on pikaajalise ja järjepideva kasvuga ettevõte, mis tegutseb n-ö rohevaldkonnas. Häid tulemusi on ettevõte näidanud ka viimasel majandusaastal.

Loe lisaks
Selgusid aasta töösturi kandidaadid!

Raul Kirjaneni juhtimisel on Graanul Invest kasvanud selliseks ettevõtteks, nagu see täna on. Tõsiasi, et suurosalus ettevõttes on uute turgude vallutamise valguses müüdud edasi uutele partneritele, ei vähenda Kirjaneni panust ettevõtte edukusse ja on tänaste tegemiste taga. Kirjanen on olnud ka valdkonna aktiivne eestkõneleja ning arvamusliider, kes väärtustab oma tegemistes ja sõnavõttudes avatust.

Suurosaluse müümisega oma kõige tuntumas ettevõttes ei ole Raul Kirjaneni panus Eesti majandusse ja tööstusesse vähenenud. Kirjanen on tõestanud oma aktiivsust ja on tegus juba järgmistes kasvavates ettevõtmistes, näiteks olles üks suuromanikke ettevõttes Fibenol. Fibenol väärindab Eesti puitu uuel ja innovaatilisel moel, juurutades keskkonnasõbralike materjalide tootmise tehnoloogiaid. Fibenoli katsetehas on selleks hea tõestus.

KULDAR VÄÄRSI on Milremi juhatuse esimees ja asutaja. Ta on loonud ettevõte, mis on ajast ees, ja tooted, mille vajadust mõistame praegust ärevat geopoliitilist olukorda arvesse võttes aina paremini. Eestit tuntakse IT-riigina, mille lahendusi hinnatakse kõikjal maailmas. Kuldar Väärsi on Eesti senisele eduloole kirjutamas justkui uut ja loogilist peatükki, mis haakub suurepäraselt ka meie riiklike ambitsioonidega.

Ise mehitamata lahingumasinaid ja roomiksõidukeid tootes anname riigina oma kaitsevõimesse olulise panuse. Ühtlasi oleme loonud suurepärase kõrgtehnoloogilise toote, mida osatakse hinnata ka eksportturgudel. Eriti praegu. Veelgi enam: kõrgema lisandväärtuse ja targema tööstuse poole pürgimine on kirja pandud ka meie tööstuspoliitikasse.

Kuldar Väärsi tegevuse mõju ulatub kaugemalegi. Tema juhtimisel tegeleb Milrem pidevalt tootearendusega ja praegu töötab ettevõtte heaks umbes 130 inseneri. Äripäev usub, et Väärsi ei ole loonud pelgalt uusi tugevaid eksporditooteid ja panustanud riigi kaitsevõimesse, vaid inspireerinud tegevinsenere ja kujundanud ka noorte huvi insenerierialade vastu.

Milrem annab pidevalt teada ka oma projektidest ja koostööst välismaal. Äripäev hindab Väärsi juures ka tema avatust ja valmisolekut oma tegemistest rääkida. Loomulikult on igal teekonnal takistusi, kuid väsimatu arendajana on ta raskustega toime tulnud ja oma ideesse uskudes edasi liikunud. Tänavu kevadel ka EY Aasta Ettevõtja 2022 tiitliga pärjatud Kuldar Väärsi on suure mõjuga juht, kellel on oluline koht Eesti tööstuse ja kaitsevõime arenguloos.

Konkursi žüriisse kuuluvad Aasta Tööstur 2021 ja Estonian Celli juhatuse liige Siiri Lahe, ABB Balti riikide juht Jukka Patrikainen, Eesti Kaubandus-Tööstuskoja peadirektor Mait Palts, Kredexi ja EASi ühendasutuse juht Lauri Lugna, Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi tööstusvaldkonna juht Andri Haran ning Äripäeva peadirektor Igor Rõtov.

Järgmised sammud:

Lugejahääletus toimub novembri teisel nädalal.

Pärast lugejahääletust liidame žürii hääled ja lugejate hääled nii, et mõlema osakaal on 50%, ja selgub võitja.

Aasta töösturi väljakuulutamine toimub 16. novembril 2022 konverentsil "Tööstuse äriplaan 2023".

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077