Autor: Tööstusuudised.ee • 16. märts 2022

Kust tuleb puit ja kelle taskusse läheb raha?

Olukorras, kus ühiskonna ootus ja surve seoses Venemaaga kauplemise lõpetamisele on suur, peame selgelt läbi mõtlema meie enda metsaressursi parima võimaliku kasutuse kohalikul turul. Eesti puitmajasektori ettevõtetes on Venemaalt ja Valgevenest pärit puidu osakaal senini olnud märkimisväärselt suur. Sellele osale tuleb leida kiirelt sobiv alternatiiv.
Kust tuleb puit ja kelle taskusse läheb raha?
Foto: Andres Haabu

Kaubandussuhete lõpetamine Venemaa suunal sunnib kiirelt ja sügavuti mõtlema Eesti oma metsaressursi kasutamisele. Viimastel aastatel on tõusnud puidutoorme import, mis viitab Eesti tööstuse võimekusele puidu väärindamisel, samas tähendab see ka sõltuvust välismaisest toorainest. Ainuüksi Stora Enso poolt on suletud 2 Venemaal asuvat saeveskit, mistõttu enam kui miljon kuupmeetrit Venemaalt ja Valgevenest imporditud saematerjali jääb erinevatesse Eesti tööstustesse suunamata. See mõjutab otseselt ka puidusektori ettevõtteid, kes sae- ja höövelmaterjali kasutavad. Kokkulepped puidu tarnijatega on ähmased ja pikalt ei pea ning pakutava materjali juba niigi kõrge hind tõuseb taevapiirilt kosmosesse. Järjest suurenev nõudlus hindu alla ei too, vaid sunnib lahendust leidma kiireimas korras.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077