Autor: Tööstusuudised.ee • 11. november 2021

Hääletus on lõppenud! Lugejahääletus: anna oma hääl ja aita valida aasta tööstur 2021!

Äripäeva, Tööstusuudised.ee ja ABB Eesti korraldatavale aasta töösturi konkursile esitati tänavu 8 väärikat kandidaati, kellest kolm pääses žürii otsusel edasi finaali. Hea lugeja, nüüd on aeg anda oma hääl lemmikandidaadi poolt!
Hannes Lilp, Siiri Lahe ja Taavi Madiberk
Foto: Äripäev

Aasta töösturi nominend on Siiri Lahe (Estonian Cell), Taavi Madiberk (Skeleton Technologies) ja Hannes Lilp (SRC Group).

Lugejahääletus lõpeb esmaspäeval, 15. novembril kell 10:00.

Lugejate hääled liidetakse žürii häältega nii, et mõlema osakaal tulemuses on 50%.

Võitja kuulutatakse välja 17. novembril 2021 toimuval konverentsil "Tööstuse äriplaan 2022".

Hea Tööstusuudised.ee ja Äripäeva lugeja!

Anna oma hääl SIIN.

AASTA TÖÖSTUR 2021 KOLM NOMINENTI ON:

1) Hannes Lilp, SRC Group OÜ omanik ja juht

Hannes Lilpi juhtimisel kasvas mereteenuste ettevõtte SRC Group 2020. aasta müügitulu enam kui 68 protsenti, 21,5 miljoni euroni. Sealjuures oli ekspordi müügitulu absoluutmaht 21,18 miljonit eurot. Ettevõtte ekspordi müügitulu protsentuaalne kasv perioodil 2018–2020 on olnud 368%. Lisandväärtuse kasv töötaja kohta perioodil 2018–2020 on olnud aga 196%.

SRC Group on oma projekte viinud läbi kõikides maailmajagudes ja praegugi toimuvad praktiliselt kõik nende projektid välismaal. SRC otsib pidevalt ka uusi võimalusi eristuvate tehnoloogiate kasutuselevõtuks ja arendamiseks. Ettevõte tegeleb koostöös TalTechiga autonoomsetel laevadel kasutatava automaatse sildumissüsteemi arendamisega. Ettevõte näeb, et tulevikus suudetakse oma disaini-inseneeria osakonnaga välja töötada ja turule tuua erinevaid teadmistemahukaid lahendus. SRC Groupi põhiline suund pandeemiaga toimetulekul oli tagada töös olevate projektide jätkumine ja uute projektide leidmine, mis lubaks säilitada ettevõtte kõrge kompetentsiga spetsialistide ja juhtide töökoormuse ning töötasu. Ettevõte saab tõdeda, et suudeti säilitada kõigi oma töötajate baastöötasu ning pole pandeemiast tulenevalt töötajaid koondanud.

Loe lisaks
Aasta töösturi nominent Hannes Lilp: tahame rohkem ära teha ja vähem rääkida

Samuti on tähelepanuväärne, et SRC Group ei ole küsinud riigilt toetust pandeemiaga toimetulekuks, kuigi ettevõtet mõjutas koroona tuntavalt, kuna vähesed kruiisitööstuse projektid olid neil töös ja uusi projekte ei õnnestunud leida. Ettevõtte olukorda leevendas traditsiooniline kaubavedu ja off-shore nafta, mis soodustas uute tellimuste leidmist.

Hannes Lilpi juhtimisel panustab SRC regulaarselt laste ja noorte abistamisse ning arengusse. Näiteks toetab ettevõte regulaarselt SOS Lasteküla. Lisaks toetab ettevõte regulaarselt ka spordiorganisatsioone.

2) Siiri Lahe, Estonian Cell ASi juhatuse liige

Siiri Lahe on Estonian Celli üks juhtfiguure olnud juba ligi kümme aastat. Selle aja jooksul on Siiri roll ettevõtte arendamisel olnud märkimisväärne. Oleme oma ühiste projektide jooksul korduvalt kogenud, et Siiri Lahe on koostööle suunatud juht, kes väärtustab avatust ja koostöövalmidust – seda nii oma klientide, partnerite, töötajate kui ka kohaliku kogukonna suunal. Estonian Cell on leidnud võimalusi, kuidas avada oma uksi ja tutvustada enda saavutusi energiaefektiivsuse valdkonnas teistele Eesti töösturitele ka koroonaaja keerulistes tingimustes.

Kuigi viimased paar aastat on ettevõttele olnud väljakutsete rohked, on Estonian Cell jätkuvalt hoidnud au sees ettevõtte keskkonnasõbralikku mõttelaadi. Kuna energiaefektiivsus on ABB üks nurgakividest, väärtustame Estonian Celli puhul just nende mõttelaadi ja järjepidevat tööd selles valdkonnas. Maailmaturgude olukord ja väljakutsed koroonaviirusega on olnud keerulised paljude jaoks.

Hea meel on olnud tõdeda, et Estonian Cell jätkab valitud kursil. Peame oluliseks tõsta esile meie tööstusjuhtide ka n-ö vaikset järjepidevat tööd, mitte keskenduda märkama ainult uusi suursaavutusi.

AS Estonian Cell on Kundas asuv haavapuitmassi tehas, mis alustas tootmist 2006. aasta aprillis. Täiesti uue tehase rajamisinvesteeringu maht oli 153 miljonit eurot, mis oli seeläbi suuruselt teine välisinvesteering Eesti tööstusesse. AS Estonian Celli haavapuitmassitehas on automatiseerimise musternäidis, mis võimaldab toota ligi 170 000 tonni puitmassi aastas. Tehase puitmassi kasutatakse trükipaberi, kartongi, pehmepaberi ja erikasutuseks mõeldud paberi tootmises.

Tehases kasutatav uudne tehnoloogia paneb aluse keskkonnasõbralikule tootmisele – bioloogiline veepuhastusjaam võimaldab nii bioloogilise kui keemilise hapnikuvajaduse kõrgeimat puhastusastet (üle 90%) selles tööstusharus. Efektiivse ja keskkonnasõbraliku tootmise käigushoidmisele aitavad muu hulgas kaasa ka kaks Eesti suurimat, 17megavatist jõujaama.

Energiaefektiivsus ja keskkonnasõbralikkus on ettevõttele peamised võtmesõnad, kuna Estonian Cell tarbib 3% kogu Eesti energiakogusest.

3) Taavi Madiberk, Skeleton Technologies OÜ kaasasutaja ja tegevjuht

Taavi Madiberk on uue põlvkonna tippjuht, kelle asutatud kõrgtehnoloogiline ettevõte on tõusnud ülemaailmseks turuliidriks superkondensaatoritel põhinevate energiasalvestuslahenduste valdkonnas, panustades rohepöördesse ning võimaldades energiat tõhusamalt ja heitmevabalt kasutada.

Ettevõtluse arendamise ja müügi osas on Skeleton viimase aasta jooksul Taavi Madiberki juhtimisel allkirjastanud lepinguid superkondensaatorite tarnimiseks paljude uute klientidega, sealhulgas maailma juhtiva raudteetranspordi tootjaga CAF Power & Automation ja sõlmitud on strateegiline koostöö Jaapani tööstuskonglomeraadiga Marubeni Corporation, et siseneda Aasia autoturule. Ettevõte tarnib juba täna superkondensaatoreid Euroopa autotööstusele, sealhulgas Saksa originaalseadmete tootjatele, ja teatas eelmise aasta lõpus kokkuleppest Ühendkuningriigi ühe suurima bussitootjaga Wrightbus, mille vesinikbussid kasutavad nüüd Skeletoni tehnoloogiat. Need on vaid mõned näited Skeletoni viimastest ärisaavutustest.

Skeleton Technologies käive kolmekordistus möödunud aastal ja ettevõte jätkab kiiret kasvu. Ettevõte kaasas investoritelt laienemiseks 70,4 miljonit eurot, tõustes seega Eesti enim raha kaasanud idufirmade etteotsa. 2021. aastal teatas Skeleton Technologies tootmise suurendamisest kasvava nõudluse rahuldamiseks, investeerides sellesse 50 miljonit eurot Saksamaa föderaalse majandus- ja energeetikaministeeriumi ning Saksamaa vabariigi toel. Ühtlasi võidakse kaaluda võimalust täiendava tehase ehitamiseks Eestisse.

Märtsis teatasid Skeleton Technologies ja Tallinna Tehnikaülikool koostöölepingu sõlmimisest, millega soovitakse kujundada Eestist energiasalvestuse tehnoloogiate valdkonna kompetentsi- ja arenduskeskus. Märkimisväärne osa Skeletoni teadus- ja arendustegevusest tehakse Eestis ning ettevõte soovib siinset meeskonda laiendada. Maailma üks loetumaid majandusportaale Business Insider nimetas mais Taavi Madiberki elektrisõidukite vallas Euroopa seitsme olulisema tegija hulka. Samal kuul valiti Taavi Madiberk Tallinna Direktorite klubi poolt aasta nooreks juhiks.

Madiberk on ühtlasi aktiivne ühiskondlikus elus, kirjutades möödunud aasta jooksul mitmeid arvamusartikleid rohepöörde teemadel, pakkudes välja konstruktiivseid lahendusi, kuidas Eesti majandusele, täpsemalt cleantech- ja tööstussektorile, uus tõuge anda. ELi tasandil oli ta ka EU Unicorns grupi kaas­asutaja koos teiste 30 eduka Euroopa tehnoloogiaettevõtte asutaja ja tegevjuhiga (nagu Zalando, Adyen, Booking.com, Bolt, UiPath, Northvolt, Blablacar, kui tuua välja vaid mõned), kes teevad koostööd, et kiirendada rohelist ja digitaalset üleminekut ning tagada Euroopa juhtpositsioon järgmisel innovatsioonilainel.

Kõigi nende saavutuste juures on Madiberkil kahtlemata suur roll, kuid ta ei jäta mainimata meeskonnatöö olulisust: “Olukorras, kus roheenergia ja rohetehnoloogiad on viinud maailma uue tööstusrevolutsiooni lävele, oleme Skeletoniga suutnud kindlustada oma positsiooni mitte tänu juhi kangelaslikkusele, vaid kogu meeskonna panusele.”

Hea Tööstusuudised.ee ja Äripäeva lugeja!

Anna oma hääl SIIN.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077