Autor: Andra Gross, Supply Tanki toodete vastavuse ekspert • 11. november 2020

Toodete nõuetele vastavuse turujärelevalvet hakatakse tõhustama

Uute põhimõtete kohaselt on turujärelevalve asutusel õigus ettevõtjalt välja nõuda kõik kulud, mida järelevalve asutus on pidanud tegema toodete mittevastavusega tegelemisel, kirjutab toodete vastavuse ekspert Andra Gross.
Toodete vastavuse ekspert Andra Gross
Foto: Raul Mee

Suvel 2019 võeti vastu Euroopa Parlamendi ja Euroopa Liidu nõukogu määrus EL 2019/1020. See regulatsioon puudutab toodete vastavuse turujärelevalvet ja jõustub täielikult 16. juulil 2021.

Toodete vastavuse järelevalve tähendab ametlikku kontrolli nõuete täitmise üle. Need nõuded kehtivad kõiksugu erinevatele toodetele ja tootegruppidele läbi EL-i määruste ja regulatsioonide. Näiteks hõlmab uus järelevalve ka RoHS ning REACH nõuete täitmise efektiivsemat kontrolli ja rangemaid karistusi mittevastavuste eest.

Tõhusamat järelevalvet hakatakse rakendama laialdaselt, selle alla kuulub 70 juba varem kehtivat direktiivi või määrust, mis esitavad nõudeid EL turul müüdavatele kaupadele (EL 2019/1020 I Lisa).

Tulekul!

Koolitus "Toodete vastavus REACH ja RoHS regulatsioonidele ning SCIP-teatise esitamine" toimub 28. jaanuaril 2021 Äripäeva Akadeemias.

Koolitaja Andra Gross kirjeldab ja selgitab, millised nõuded tulevad Euroopa Liidu (EL) RoHS regulatsioonist ja kemikaaliregulatsioonist REACH toodete/artiklite tootjatele, turustajatele ja importijatele.

Vaata päevakava ja registreeri SIIN.

Euroopas on leitud, et toodete turujärelevalve tase on liikmesriikide vahel ebaühtlane. Mõnes riigis on järelevalve rangem kui teises, sealhulgas erinevates liikmesriikides kohaldatakse ka erinevaid karistusi nendele ettevõtetele, mis oma pakutavate toodete osas nõudeid ei täida. Seetõttu on ka toodete ohutuse tase ebaühtlane ja ettevõtetel on konkurentsi tingimused liidu sees ebavõrdsed.

Järelevalvet soovitaksegi tugevdada, et suurendada tarbijate ja muude lõppkasutajate usaldust liidu turule lastud toodete vastu ning tagada inimeste tervise kaitse, töötervishoid ja –ohutus, tarbija- ja keskkonnakaitse ning luua tingimused ausaks konkurentsiks.

Turujärelevalve tugevdamise määrusega kehtestatakse ühtsed põhimõtted, kuidas tooteid kontrollitakse, antakse suuremad õigused turujärelevalvet teostavatele asutustele, suurendatakse liidus laboratoorset võimekust teostada toodete füüsilisi ja laboratoorseid kontrolle, täiendatakse infovahetussüsteeme liikmesriikide vahel, et leidudest ja ettevõtete meetmetest teada anda ning hakatakse looma süsteemi, mille järgi tootegruppe ja ettevõtjaid riskipõhiselt kontrollida.

Kehtestatud määruse järgi vastutavad toodete vastavuse eest järgmised ettevõtted: tootjad (juhul, kui asub EL-is); importijad; volitatud esindajad EL-is, kellel on selleks tootja kirjalik volitus; või EL-is asuv ekspediitorteenuse osutaja seoses tema poolt käideldavate toodetega, kui ühtegi teist esindajat ei asu EL-is (tootja, importija ei asu EL-is, volitatud esindaja ei ole määratud). Selline vastutuse kord on kehtestatud muuhulgas ka näiteks RoHS ja CE-direktiivi kohutuste täitmise osas.

Kulud tuleb hüvitada

Mis puudutab nõuetele mittevastavate toodete korral kehtivaid heidutusmeetmeid, siis nende uute põhimõtete kohaselt on turujärelevalve asutusel luba nõuda ettevõtjalt sisse kõik kulud, mida järelevalve asutusel on tulnud teha mittevastavusega tegelemisel. Samuti on võimalik ettevõtetelt välja nõuda kulud toodete hävitamiseks või kasutuskõlbmatuks.

Lisaks tuleb riikidel kehtestada ka tõhusad, proportsionaalsed ja hoiatavad karistusnormid. Millised trahvid nõuete mittetäitmise eest täpselt Eestis ja ka teistes riikides hakkavad kehtima, selle peab iga riik eraldi otsustama ja seda tuleb teha 16. oktoobriks 2021. Need finantskohustused, mis mittevastavate toodete pakkumisega ettevõtetele võivad kaasneda, ei olnud enne sellisel kujul seadustatud ja ettevõtete risk mittevastavusega seoses oli senini sellevõrra madalam. See võib muuta ettevõtete suhtumist toodete vastavuse tagamisse ja kontrolli.

Tulekul

Koolitus "Toodete vastavus REACH ja RoHS regulatsioonidele ning SCIP-teatise esitamine"

Koolitusel kirjeldatakse ja selgitatakse, millised nõuded tulevad Euroopa Liidu (EL) RoHS regulatsioonist ja kemikaaliregulatsioonist REACH toodete/artiklite tootjatele, turustajatele ja importijatele.

Aeg ja koht: 28. jaanuar 2021, Äripäeva Akadeemia

Koolitaja: Andra Gross

Koolituse eesmärgid:

• aidata mõista ettevõtete EL REACH regulatsioonist tulenevaid kohustusi toodetes sisalduvate ainetega seoses;

• anda ülevaade EL RoHS regulatsiooni sisust ja piirangutest;

• selgitada SCIP teatise esitamise nõuet: kellele kehtib ja kuidas sellega toime tulla;

• tuua näiteid toimivatest lahendustest ning võimaldada arutelu ja kogemuste vahetamist, et nõuete täitmist efektiivsemalt lahendada.

Täpse päevakava ja registreerimise leiate SIIT.

Mis on mis

REACH - Registration, Evaluation and Authorisation of CHemicals. Määrus (EÜ) nr 1907/2006, mis käsitleb kemikaalide registreerimist, hindamist, autoriseerimist ja piiramist. See määrus paneb teatud juhtudel õiguslikud kohustused nii lõpptarbijale kui ka tööstus- ja kutselisele kasutajale mõeldud toodete tootjatele, importijatele ja levitajatele.

RoHS - Restriction of Hazardous Substances on EL direktiiv, mis piirab teatud ohtlike ainete kasutamine elektri- ja lektroonikaseadmetes (EEE). EL direktiivid 2015/863 ja 2011/65/EU. Kui toodetele tuleb lisada CE-märgis, siis koos sellega tuleb ka luua EL vastavusdeklaratsioon, mis peab sisaldama vähemalt kõiki RoHS direktiivi 2011/65/EL VI lisa elemente.

SCIP andmebaas on jäätmete raamdirektiivi (2008/98/EÜ) alusel loodud toodetes sisalduvate probleemsete ainete andmebaas (Substances of Concern In articles as such or in complex objects (Products) – SCIP)) . Ettevõtted, kes tarnivad tooteid, mis sisaldavad REACH kandidaatainete loetelus olevaid väga ohtlikke aineid koguses üle 0,1 massiprotsendi, peavad esitama teavet nende kohta Euroopa Kemikaaliametile – see kohustus jõustub alates 5. jaanuarist 2021.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077