Autor: Tööstusuudised.ee • 1. mai 2020

Marko Laving: teenindussektorist me töötajaid palgata ei saa

Esmaspäeval, 4. mail läheb Äripäeva raadios eetrisse järjekordne „Tööstusuudised eetris“, kus on külas masinatööstuse Heavy Industry Estonia OÜ juht Marko Laving.
Marko Laving esinemas mullu novembris toimunud konverentsil Tööstuse Äriplaan 2020
Foto: Raul Mee

Masinatööstusettevõte Heavy Industry Estonia OÜ tegeleb suurte metallkonstruktsioonide valmistamisega. Hiljuti teatas ettevõte, et on valmis saanud ja Soome poole teele saatnud suurele kruiisilaevale mõeldud pöördkäituri ehk azipod´i.

Ettevõtte juht Marko Laving räägib saates teiste teemade hulgas ka tööjõust ja märgib, et näiteks seesama pöördkäitur nõuab kõige kõrgema kvaliteediga keevitust ja seega ka väga head keevitajat, keda ei ole aga sugugi lihtne välja koolitada. „Kui me võtame selle pöördkäituri või azipod´i, mis meil majast välja läks, siis väga suur osa nendest keevitustest on kõige kõrgema kvaliteediga keevitused. Ja seal on ka väga paksud materjalid – näiteks on vaja 80millimeetrist metalli kokku keevitada. Juba keevitada oskav keevitaja õpib selle jaoks ümber kuni kolm aastat, mitte kolm kuud,“ selgitab Laving, miks ei ole võimalik teenindussektorist vabanevaid inimesi tööstuses kasutada.

Loe lisaks
Suur galerii! Kuidas Eesti tehases valminud Azipod sadamasse jõudis?

„See ei tule kõne allagi, mitte mingil moel,“ lisab ta. „Kui me räägime meie kvaliteediga keevitusest, siis see ei ole lihtsalt keevitus. Keevitajad peavad jälgima sulametalli värvi, nad peavad kuulama, mis häälega keevitus toimub. Väga paljud keevitajad ei ole ka füsioloogiliselt üldse võimelised seda kvaliteeti tegema. Sellise töö jaoks oleks kindlasti vaja [võõrtööjõu] erandit.“

Veel räägib Laving saates, et pöördkäituri valmistamine suurele kruiisilaevale oli ettevõtte jaoks mitmekülgne väljakutse ja et käituri valmistamine võttis alates tellimusest kuni kliendile väljasaatmiseni kokku üheksa kuud. Kokku valmistab ettevõte kuus pöördkäiturit. „Täna me valmistame juba järgmisi,“ lisab ettevõtte juht.

Sellest, kuidas õnnestus pöördkäiturite hange saada ja kui suur päästerõngas see ettevõttele kriisiajal on, saab kuulata juba esmaspäeval, 4. mail kell 13.00 Äripäeva raadio saates „Tööstusuudised eetris“.

Saadet juhib Harro Puusild.

Saadet „Tööstusuudised eetris“ toetavad Radius Machining ja Hansavest.

Kuulake Äripäeva raadiot Tallinnas ja Harjumaal 92,4 MHz, Tartus 97,7 MHz, Pärnus 91,9 MHz, Haapsalus 96,0 MHz, Saaremaal 101,7 MHz ja Ida-Virumaal 94,6 MHz.

Kuula järele!

Kõiki "Tööstusuudised eetris" saateid on võimalik järele kuulata SIIN.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077