Autor: Tööstusuudised.ee • 21. aprill 2020

Suur galerii! Kuidas Eesti tehases valminud Azipod sadamasse jõudis?

Eesti masinaehitusettevõte Heavy Industry Estonia OÜ saatis öösel Soome poole teele oma esimese Azipodi.
Azipod on laevakerest väljaspool asuv mootor, mis on võimeline tegema 360kraadise pöörde.
Foto: Heavy Industry Estonia OÜ

Masinatööstus Heavy Industry Estonia OÜ lõpetas värskelt oma esimese Azipodi valmistamise ja saatis selle täna öösel kliendi poole teele, teatas ettevõte Tööstusuudistele.

Azipodi näol on tegemist rahvusvahelise tööstuskontserni ABB poolt välja töötatud laeva mootoriga, mis erineb mootoritest, mida seni oleme harjunud ette kujutama.

Azipod kinnitub laeva kere külge ja seetõttu asub asub mootor laeva kerest väljaspool, mistõttu võib see ennast pöörata 360 kraadi ümber oma telje. Seeläbi saavutatakse kuni 20% suurune kütusesääst, mis on hea keskkonnale. Tänu sellele vabaneb laevas varem mootori poolt hõivatud ruum ning seda saab paremini ära kasutada. Samuti väheneb müra ja vibratsioon nii laevas sees kui ka laevast väljas. Müra on suureks probleemiks ja segajaks näiteks vaalade omavaheliselt suhtlemisel.

Tegemist on suurte toodetega, sest ainuüksi Azipodi raam kaalub rohkem kui 60 tonni.

Heavy Industry Estonia OÜ alustas masinaehitusega Ülemistel eelmisel aastal ja praegu on töös koos värskelt valminud mootoriga kokku kuus sellist mootorit. Ettevõte plaanib selliseid mootoreid toota veelgi.

Ettevõttes töötab üle 50 spetsialisti ning aasta lõpuks on plaan seda arvu mitmekordistada. Heavy Industry Estonia OÜ teeb allhanget nii Skandinaavia riikide kui Soome ettevõtetele rasketööstuse valdkonnas.

Vaata galeriist, kuidas mootorit transporditi!

Fotod: Heavy Industry Estonia OÜ

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077