Autor: Harro Puusild • 10. veebruar 2020

Tekstiilitööstur: põletasime eelmisel aastal raha

Fein-Elast Estonia OÜ juht ja omanik Urmas Mägi.
Foto: Äripäev
Tekstiilitööstuses lubavad mitu näitajat langust, rääkis sukkade ja sokkide valmistamiseks elastikniite tootva Fein-Elast Estonia juht ja omanik Urmas Mägi.

Mägi sõnul on tekstiilitööstus sektor, mis on juba viimasel paaril aastal tunnetanud turu ära kukkumist ja mitu indikaatorit lubab ennustada langust ka tulevikus.

Üle-eelmine aasta oli Fein-Elasti jaoks kestmine ning eelmisel aastal põletati raha. "Meil kukkus turg ära ja tegelikult oli see omane kogu sektorile," kirjeldas Mägi tekstiilitööstuses esile kerkinud probleemi Äripäeva raadio saates "Tööstusuudised eetris". "Veel 2017. aastal ostsid kõik tekstiilitootjad hinnatõusu ootuses toorainest laod täis, hinnad tõusid, kuid nüüd kukkus turg ära – võite vaid oletada, mis sellisel puhul juhtub," märkis ta. Mägi sõnul tuli tema ettevõttel seetõttu eelmise aasta esimeses kvartalis töötada poole võimsusega või alla selle.

"Kui palka poleks pidanud maksma, oleksime ehk nulli tulnud," viitas Mägi sellele, et eelmise aasta kohta peagi esitatavas majandusaruandes seisab kahjum. Praeguseks on tellimuste arv kasvatatud küll suuremaks kui tootmisvõimekus, kuid Mägi sellegipoolest käesoleva aasta pärast ülemäära optimistlik ei ole: "Esimene kvartal näitab tulemust, kuid teisi ei oska ma veel hinnata, peame arvestama teatava sesoonsusega."

Mitu märki

Fein-Elasti kasumit mõjutavad muu hulgas probleemid idas. "Meil olid kunagi väga suured mahud Venemaal ja Valgevenes, kuid praegu ei müü me neile turgudele mitte midagi," nentis Mägi. "Nendes riikides on tarbija ostujõu kriis – nad ei jaksa isegi enam oma kodumaal toodetud tooteid osta," selgitas ta.

Mägi tõi välja, et neil turgudel pakuvad neile tugevat konkurentsi samas valdkonnas tegutsevad Hiina ettevõtted, kes pakuvad kehvema kvaliteediga odavamat toodet. "Meie kliendid ei suuda enam Hiinast sissetulevate ühekordsete sukkpükstega konkureerida," nentis ta.

Intervjuud Urmas Mägiga saab kuulata pikemalt siit:

Kriisi lubab ennustada ka kohalik majanduskeskkond Pärnus, kus Fein-Elast tegutseb. "Pärnus on töötute arv hakanud kasvama," ütles Mägi. Siiski on tema sõnul vähemasti osa töötuse kasvust põhjustatud sellest, et väljaspool suveperioodi ongi Pärnus töökohti vähem. "Sügisel panevad majutus- ja toitlustuskohad uksed kinni ja inimesi jääb talveperioodiks vabamaks," selgitas ettevõtja.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077