Autor: Äripäev • 13. jaanuar 2020

Utilitase roheenergia tootmine kasvas viiendiku

Utilitase uue soojuse ja elektri koostootmisjaama avamine läinud aasta novembris.
Foto: Liis Treimann
Utilitas tootis läinud aastal 1,40 miljonit MWh keskkonnasõbralikku elektrit ja soojust, mida on 18% rohkem kui 2018. aastal.

Kokku tootis energiakontsern mullu 1,82 miljonit MWh soojus- ja ligi 350 000 MWh elektrienergiat, mis aastakasvuks tegi vastavalt 5% ja 13%.

Utilitase kontserni ettevõtted investeerisid 2019. aastal 38 miljonit eurot.

Utilitase kliendid tarbisid eelmisel aastal ligi 1,9 miljonit MWh soojust, mida oli 2% vähem kui möödunud aastal. 2019. aasta oli viimase 50 aasta üks soojemaid, mis põhjustas väiksema soojustarbimise.

Kaugküte jätkuvalt populaarne

Utilitase võrkudega liitus 2019. aastal 109 hoonet üle Eesti, koguvõimsusega ligi 53 MW. Uutest kaugkütteklientidest on üle poole korruselamud, nende seas on näiteks ka kaasaaegseid büroohooneid, kaubandusasutusi ning õppe- ja raviasutusi.

Aasta lõpu seisuga varustas Utilitas kaugküttesoojusega 4 931 hoonet, sealhulgas 173 000 kodumajapidamist kaheksas linnas üle Eesti.

Utilitas investeeris 2019. aastal kokku 38 miljonit eurot. 2016. aastast on taastuvenergia tootmine kasvanud 69%.

2019. aasta investeeringute raames viis Utilitas lõpuni Mustamäe koostootmisjaama ehituse, jätkas kaugküttevõrgu arendamist ning arendas IT- ja kliendihaldussüsteeme. 2019. aastal renoveeriti ja ehitati kokku üle 20 kilomeetri kaugküttetorustikku. Renoveerimiste käigus asendati vana torustik kaasaegsega, mis tagab muuhulgas klientidele varustuskindluse ning vähendab soojuskadusid.

Möödunud aastal avas Utilitas Mustamäel uue koostootmisjaama, kuhu ettevõte investeeris aastate jooksul 48 miljonit eurot.

Lisaks rajas Utilitas eelmisel aastal Tallinnasse oma esimese kaugjahutusjaama ning ühendas sellega esimese kaugjahutuse kliendi Fahle kvartalis.

„Riiklik energia- ja kliimakava aastani 2030 näeb ette, et 63% tarbitavast soojusenergiast ja 42% kogu tarbitavast energiast pärineb taastuvatest allikatest. Utilitase eesmärk on aidata neid riiklikke eesmärke saavutada, seda nii olemasoleva tegevusvaldkonna kui ka uute ärisuundade kaudu“, märkis Utilitase kontserni juht Priit Koit.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077