Autor: Tööstusuudised.ee • 5. detsember 2019

Toidutööstus valmistub EXPO laineharjal Araabia Ühendemiraatidesse sisenemiseks

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) alustab Saksamaa ja Hiina järel kolmanda ekspordi kasvuprogrammiga, mille fookuses on Araabia Ühendemiraadid. Esimese teenusena on avatud toidu- ja joogisektorile mõeldud „Süsteemne eksport AÜE-s“, mis aitab ettevõtetel end kohalike ekspertide abil sealsele turule sisenemiseks ette valmistada.
Eesti stend
Foto: EAS

EASi ettevõtluse keskuse juhi Tanel Rebase sõnul on palju põhjuseid, miks tasub Araabia Ühendemiraatide turu poole vaadata. „Juba vähem kui aasta pärast algab Dubais EXPO maailmanäitus ning on oluline, et selleks ajaks oleksid juba esimesed sammud tehtud,“ ütles Rebane pressiteate vahendusel.

Araabia Ühendemiraatide kasvuprogrammi eesmärk on aidata Eesti ettevõtjatel Lähis-Ida turgudele jõuda ja seal laieneda. EAS toetab viie aasta jooksul AÜE-suunalisi tegevusi, suurendades Eesti nähtavust, ettevõtjate teadmisi ja kontaktivõimalusi.

„Alustame praegu toidusektoriga, sest Pärsia lahe piirkonnas imporditakse väga suur osa toiduainetest. AÜE turu suuruseks hinnatakse üle 25 miljardi euro aastas ning sellele ennustatakse jätkuvat kasvu. Prognooside kohaselt ületab toiduainetööstuse turg aastaks 2022 juba 35 miljardit eurot. Samuti on oluline, et tegemist on väravaga regiooni teistele turgudele,“ selgitas Rebane.

Tema sõnul on esimesed kogemused juba olemas. „Oleme Eesti ettevõtetega käinud juba kaks aastat Dubais toimuval maailma suurimal toidu- ja joogisektori messil Gulfood ning vastuvõtt on olnud hea ja huvi meie toidu vastu suur,“ sõnas Rebane ning rõhutas, et kindlasti ei ole tegemist lihtsa turuga, kuid pikaajaliselt, targalt ja strateegiliselt lähenedes on potentsiaal suur. „Rahvaarv on tõusutrendis ja seda eelkõige just sisserändajate tõttu, kuna Dubai on muutunud atraktiivseks ärikeskuseks.“

„Meie süsteemse ekspordi programm annab osalejale selge arusaamise, mida peab AÜE turule saamiseks tegema, kui kaua miski aega võtab ja mis see maksma läheb. Individuaalsed nõustamised AÜE konsultandiga võimaldavad keskenduda just oma ettevõtte spetsiifikale ja tootele,“ rääkis Rebane.

Araabia Ühendemiraatide turu suunas vaatavad ka IT ja veel mitmete teiste sektorite ettevõtted. EAS on valmis toetama ka teiste sektorite püüdlusi sellel turul, korraldama visiite, turundusüritusi ja kohtumisi potentsiaalsete partneritega.

Aasta algusest on Eesti ettevõtjatel Dubais ka oma ekspordinõunik Jukka Hahlanterä, kes julgustab kõiki huvitatud ettevõtteid endaga kontakteeruma. Hahlanterä sõnul on emiraatide toiduturg külluslik ning see on toonud kaasa elustiilihaiguste leviku AÜE-s. „Näiteks on diabeedihaigete hulk iga aastaga suurenenud. See on tasapisi toomas muudatust tarbijate toiduvalikusse ning järjest enam lähevad hinda tervisetooted ja supertoidud, mis oleks sobiv nišš Eesti tootjatele.“

Hahlanterä hoiatab, et lihtsa ja levinud toote puhul on hinnasurve suur. „Pigem tuleks investeerida oma unikaalsusesse, tulla turule koos oma looga ja tugeva ettevalmistusega,“ soovitab Hahlanterä. „Turg on küll konkurentsitihe, kuid uutele sisenejate avatud, kuna nii edasimüüjad kui ka tarbijad on pidevalt uue elamuse otsingul.“

"Süsteemne eksport AÜE-s" on toidu- ja joogisektorile mõeldud programm AÜE turule sisenemiseks. Programm koosneb viiest ühepäevasest seminarist, individuaalsetest nõustamistest ja turu-uuringu visiidist Dubaisse. Visiit võimaldab tutvuda tulevase ekspordituruga, et saada paremini aru kultuurikontekstist, konkurentsiolukorrast ja testida oma väärtuspakkumist potentsiaalsete klientide peal.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077