Autor: Tööstusuudised.ee • 27. november 2019

Swedbank: järgmisel aastal peaks palgakasv järele andma

Järgmisel aastal peaks palgakasv mõnevõrra rahunema, kuna majanduskasv aeglustub ja nõudlus täiendava tööjõu järele eelkõige eksportivates harudes väheneb, ütles Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.
Liis Elmik
Foto: Swedbank

Statistikaameti andmetel tõusis keskmine brutokuupalk kolmandas kvartalis aastaga üle 8 protsendi. Maksu- ja Tolliameti andmed näitasid isegi kiiremat, 10-protsendilist palgakasvu.

"Järgmisel aastal peaks palgakasv mõnevõrra rahunema, kuna majanduskasv aeglustub ja nõudlus täiendava tööjõu järele eelkõige eksportivates harudes väheneb. Töötukassa numbrid viitavad juba tööpuuduse suurenemisele. Keskmise brutopalga kasv peaks järgmisel aastal ulatuma 6,5 protsendini ja ülejärgmisel aastal 5,5 protsendini," ütles Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik pressiteate vahenduse.

Elmik lisas, et kuna käibe kasv aeglustub järgmisel aastal ilmselt palgakasvust kiiremini, läheb ettevõtjatel elu keerulisemaks. "Küsitlused näitavad, et ettevõtjate ootused tuleviku suhtes on pessimistlikumaks muutunud. Tööstus- ja ehitusettevõtted plaanivad töötajate arvu järgmise kolme kuu jooksul vähendada," märkis ta.

Viimase aasta jooksul on riigile kuuluvates ametiasutustes palgakasv erasektori omast oluliselt kiirem olnud. Nii hariduses, tervishoius kui avalikus halduses on töötasud sellel aastal tõusnud üle 10 protsendi. Erasektoris, mis on väliskonkurentsile otseselt avatud, ei ole lihtsalt võimalik palku nii kiiresti tõsta. Keskmine palk alanes kolmandas kvartalis energeetikas, kus tootmismaht on odavama impordi tõttu oluliselt alanenud.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077