Autor: Äripäev • 25. november 2019

VTA peatas töö M.V.Wooli tehastes

M.V.Wooli töötajad peavad minema homsest sundpuhkusele, mis kestab seni, kuni ettevõte on VTA-le tõestanud, et on lõplikult lahti saanud listeeria bakterist.
Foto: Liis Treimann
Kuna veterinaar- ja toiduameti (VTA) hinnangul pole M.V.Wooli tegevused haiguspuhanguid põhjustanud listeeria tüve hävitamiseks olnud piisavad, sulges VTA täna tootmise Harkus ja Vihterpalus asuvates M.V.Wooli tootmisüksustes.

VTA peadirektori asetäitja Olev Kalda sõnul sündis sulgemise otsus põhjaliku analüüsi tulemusel. „Kuna ettevõtte senised tegevused pole taganud ohu maandamist, siis ettevõtte toidukäitlemise peatamine on meede tagamaks, et tarbijani ei jõuaks haigustekitajaga saastunud toit,“ selgitas Kalda.

Seni kehtis ettevõttele nn nulltolerants listeria monocytogenes'ile. Kuna amet on järelevalve käigus jätkuvalt tuvastanud listeria monocytogenes'i esinemise ettevõttes, siis ettevõtte teostatud puhastus pole olnud piisavalt tõhus.

M.V.Wool kinnitas, et täidab ettekirjutuse, teeb kõik tekkinud olukorra lahendamiseks ja suhtleb täiendavalt kõigi partneritega. Kuni olukorra lahenemiseni peavad töötajad arvestama sundpuhkusega alates homsest, 26. novembrist.

M.V.Wool leiab, et täna kell 11.48 VTA peadirektori Indrek Halliste allkirjastatud ettekirjutus on põhjendamatu ja ebaproportsionaalne, kuna VTA on avalikkusele kinnitanud, et tarbijateni jõudev toit on ohutu.

Ettevõte saab alustada taastootmist juhul, kui on ametile tõendanud, et käitlemine on nõuetekohane ning konkreetne oht on kõrvaldatud.

M.V.Wool: meie võetud proovid on olnud puhtad

M.V.Wool plaanis VTA-le esitatud tegevuskava kohaselt peatada tootmise järgmise aasta jaanuarist. Tegevuskava kohaselt oli M.V.Wool valmis kuni kolmeks nädalaks peatama tootmise Harku tehases 15. jaanuaril 2020 ning Vihterpalu tehases 5. veebruaril 2020.

Seejuures teatas ettevõte täna, et pärast 23. oktoobrit on M.V.Wool võtnud Harku tehases ligi 500 listeeriaproovi, mis kõik on olnud puhtad. Ettevõte on enesekontrolli eesmärgil võtnud tootmispindadelt 63 proovi ning toodetest 428 osaproovi.

„Möödunud kuu aja proovid kinnitavad, et oktoobri keskel Harku tehases toimunud suurpuhastus oli tulemuslik. Toit on ohutu, kuna ettevõttest väljuvad ainult listeeriavabad tooted ning tehases listeeriat ei ole avastatud. Viimane leid oli 23. oktoobril, mil värskes sisseostetud kalas esines bakter, mida kinnitasid ka terviseameti ja veterinaar- ja toiduameti (VTA) proovid. Lisaks leiti listeeriabakterit, mille tüvi on seni sekveneerimata, samast toorkalast valmistatud tootest ning tootmispindadelt,“ ütles M.V.Wooli nõukogu esimees Meelis Vetevool.

Nimelt näeb Vetevoolu sõnul Euroopa Liidu õigus ühemõtteliselt ette, et tootmishügieeni rikkumise korral – milleks on näiteks leiud tootmispindadelt – võib rakendada meetmeid, mis parandavad tootmishügieeni.

Vetevool lisas, et tehase käitlemise peatamist, kauplemise keelamist või toodete tagasikutsumist tohib aga rakendada ainult juhul, kui rikutud on toiduohutuskriteeriume ehk kui kaupluses võetud proovidest on leitud listeeriat lubatust rohkem ehk üle 100 pmü/g. "M.V.Wooli toodetest ei ole tänavu kauplustes toiduohutuskriteeriumi ületavaid proove leitud," toonitas Meelis Vetevool.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077