Autor: Tööstusuudised.ee • 22. november 2019

Einpaul: kriisi pole näha

Objektiivsed majandusparameetrid täna veel mingit kriisi ei ennusta, ütleb Hekoteki omanik Heiki Einpaul.
Foto: Andras Kralla

“Objektiivsed majandusparameetrid täna veel mingit kriisi ei ennusta. Maksimum, mida neist välja lugeda saab, on normaalse elu lainetava tsüklilisuse olemasolu,” kirjutab Hekoteki omanik Heiki Einpaul Äripäeva Infopanga poolt koostatud masina- ja metallitööstuse kvartaliraporti eksperdikommentaaris.

Ta lisab, et majandus on siiski praegu laineharjal, kus saab ainult allapoole vajuda. “Lained ise kuigi kõrged ei ole. Ei ole ratsionaalne karta, et mingi merealune vulkaan ootamatult hiidlaine tekitab,” usub ta.

Langust pole näha

“Loeme iga päeva pressist, et inimeste ootused ennustavad lähenevat majanduslangust. Kahjuks jõuab see, mida väga ootame, mingis ilmingus alati kohale. Meie enda rahvusvaheliste kontaktide järgi otsustades eristab 2019. aastat kriisist see, et erinevates maailma nurkades ei saa veel täna kõik ärimehed oma allikatest seesugust infot. ­Nii ei oska nad ka meie kandi kombel majanduslangust tingimata üles leida. Niisiis on selge, et igal pool ja ühe korraga majanduslangust täna tulemas ei ole,” sõnab Einpaul.

“Inimesed kardavad kriise. Kriis tähendab prognoosimatust ja muutusi. Keegi ei taha seda. Aga miks me siis kriisi niiväga ootame?” küsib Einpaul. “Ratsionaalne oleks ju emotsioone juhtida. Kui mudel kriisi ei ennusta ja me suudaks omi emotsioone juhtida – kas siis polekski mingit kriisiohtu? Igasugune juhtimine, ka emotsioonide juhtimine, sõltub sellest, kes juhib ja kuidas juhib.”

Veel märgib Einpaul, et tegelikult sõltubki meie majanduse tulevik meie juhtide poolt võetud suunast. “Objektiivsed majandusnäitajad on nagu auto kütusekulu, mille täpne suurus sõltub lõpuks valitud marsruudist, auto koormast, kiirusest, pedaali vajutaja tegevusest. Võimalik, et mingil juhul on vajalik ka osavalt sooritatud möödapõige.”

Heiki Einpauli teeb murelikuks ka valitsuse tegevus.

“Eesti riiki juhivad inimesed, kelle esmane eesmärk on tingimata midagi muuta. Võimalikult kiiresti muuta. Aga suurtel muutustel, ükskõik kas need peavad lõppema meie elu paremaks muutmisega või “nii nagu alati”, on igal juhul kriisi tunnused. Nii et kui lugeda uudiseid meie valitsuse tegemistest ja otsustest, siis viitab see igal juhul kriisi paratamatule lähenemisele,” hoiatab Einpaul.

Pane tähele!

Äripäeva Infopanga masina- ja metallitööstuse kvartaliraportit saab osta Äripäeva e-poest.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077