Autor: Äripäev • 29. oktoober 2019

Utilitas hakkab tuulikuid ehitama

Rene Tammist
Foto: Raul Mee
Endine ettevõtlus- ja ITminister Rene Tammist ja Nelja Energia juhatuse liige Andrus Zavadskis hakkavad arendama Utilitase tuule- ja päikeseelektri ärisuunda, teatas ettevõte.

Utilitasel on kavas laiendada taastuvenergiaportfelli, seda lisaks seni kontserni põhitegevuseks olevale kaugkütteteenusele ning taastuvelektri tootmisele.

Äripäev kirjutas selle kuu alguses, et Utilitas investeerib tänavu energia tootmise efektiivsuse ja keskkonnasäästlikkuse tagamisse, sealhulgas soojusvõrkude korrastamisse ja ehitamisse 40 miljonit eurot.

Eesti energiamajanduse arengukava aastani 2030 näeb ette, et 80% tarbitavast soojusenergiast ja 50% kogu tarbitavast energiast pärineb taastuvatest allikatest. “Utilitase eesmärgiks on aidata neid riiklikke eesmärke saavutada, seda nii olemasolevates kaugkütte võrgupiirkondades kui ka uute projektide kaudu,” ütles Utilitas energiakontserni juht Priit Koit.

Rene Tammist lisas, et Eesti koos Euroopa Liiduga on seadmas sihiks saavutada sajandi keskpaigaks kliimaneutraalsus. See tähendab tema sõnul korrektuure nii pikaajalistes eesmärkides kui ka meetmes. "Sedavõrd ambitsioonikas eesmärk tähendab suuri erasektori investeeringuid puhastesse energiaallikatesse," hindas ta.

“Kaasaegsed tuule- ja päikeselahendused on väga konkurentsivõimelised ja Eesti kui tuuleenergia tootmiseks sobiv maa peab ära kasutama tehnoloogia võimalusi. Eesti ressurssidega suudame ära rahuldada nii sisenõudluse kui ka olla energiat eksportiv riik, "ütles Zavadskis.

Priit Koit ütles, et arvestades Eesti taastuvelektri sektoris toimunud konsolideerumisi on oluline, et turul oleks tugevaid ja kompetentseid energiaettevõtteid, kelle jaoks on oluline uute taastuvenergialahenduste rajamine.

Päikesejaam juba püsti

Päikeseenergia pole Utilitase jaoks uus teema. Ettevõttel on oma päikeseelektrijaam. "Rajasime oma taastuvenergiaportfelli laiendamiseks biokütusel töötavate koostootmisjaamade kõrvale esimese päikeseelektrijaama eelmisel aastal," ütles Koit Äripäevale sel suvel.

Utilitase päikeseelektrijaam võtab enda alla 1,7 hektarit ning koosneb 4134 päikesepaneelist kogupinnaga 6770 ruutmeetrit. Jaama nominaalseks väljundvõimsuseks on arvestatud 950 kilovatti ning aastaseks tootmismahuks on hinnanguliselt 950 megavatt-tundi. Päikeseelektrijaama rajamise investeering on kokku 860 000 eurot.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077