Autor: Gerli Ramler, Äripäeva kaasautor • 29. oktoober 2019

Masina- ja metallitööstuse TOP: ETS Nord ootab tänavu tubli kasvu

Ventilatsiooniseadmete- ja -tarvikute tootja ETS Nord ootab ettevõtte juhatuse esimehe Urmas Hiie sõnul tänavu 25% suurust kasvu.
ETS Nord Tallinna tootmine
Foto: ETS Nord

Masina- ja metallitööstuse TOPi neljanda koha omaniku, ventilatsiooniseadmete ja -tarvikute tootja ETS Nord ASi juhatuse esimehe Urmas Hiie sõnul oli ettevõtte mulluseks suurimaks ühekordseks saavutuseks Soome juhtiva ventilatsiooniseadmete tootja Recair OY ost Rootsi Indutrade AB grupilt. Üldises mõttes olid aga sektori peamised märksõnad ehitusmahtude kiire kasv ning tööjõu ja materjalide kallinemine.

Recairi ost oli suurepärane tehing, sest hea integratsiooni tulemusel ETS Nordi müügiorganisatsiooniga ning lihtsate LEAN-protsesside läbiviimisega tootmises toodi ettevõte Hiie sõnul praktiliselt kohe kahjumist välja. “Sel aastal oleme suutnud kõigi osakondade eesmärgid ühildada oma jätkuva kasvustrateegiaga. Arendustiim keskendub suurema lisandväärtusega ning kesk-konnasõbralike toodete arendamisele, tootmine uute tänapäevaste tehnoloogiate juurutamisele, logistika parema teenindusvõrgu väljatöötamisele, ost püsipartnerite integreerimisele, müük sujuvale klienditeenindusele ning nõustamisele. Kõike seda hoiab koos ühtne finantsarvestus õigete individuaalsete mõõdikutega.”

Hiie prognoosib ETS Nordile tänavu 25% suurust kasvu, millest suurem osa tuleb Soomest ning mujalt Skandinaaviast. Suuremate investeeringutena on ettevõttel sel aastal teoksil Tallinna tootmise laiendus, kus investeeritakse uutesse tehnoloogiatesse ligi neli miljonit eurot ja Soomes eraldiseisva hooldusgrupi väljaarendamine ETS Nordi müüdud seadmete käivitusabiks ning garantiihoolduseks.

Poliitika tekitab ebakindlust

Rääkides möödunud aastat, olid Hiie sõnul peamisteks märksõnadeks turul ehitusmahtude kiire kasv nii Eestis kui ka Soomes, millest tingituna tekkis ka tööjõu defitsiit ning kiire palgakasv. Palgakasv on omakorda olnud veduriks ehitusmaterjalide hinna kallinemisele.

“Kahjuks on viimaste aastate poliitilised trendid Eestis loonud ettevõtjate seas kasvavat ebakindlust. Riigil puudub selge visioon, kuhu me soovime areneda ning poliitikud kulutavad enamiku auru oma valijate eest võitlemisele,” möönab Hiie. “Ülepeakaela on muudetud üksikisiku tulumaksu, edasi-tagasi mängitakse aktsiisidega, reformitakse riigiameteid ja pensionisüsteemi. Vihased mehed kaitsevad meid jõuliste avaldustega välistööjõu eest, käima on läinud kokkuhoiukampaaniad teadusrahastuse ning ettevõtluse arendamise rahastuse osas. Sellisest retoorikast jääb mulje, et ettevõtja on tülikas saamahimuline vähemusrühm, kes pidurdab lihtrahvale rikkuste jagamist. Kahjuks mõjub selline trend pärssivalt ka meie ettevõtlusele ning investeeringutele Eesti majandusse pikemas perspektiivis.”

ETS Nordil on strateegiline plaan kolme aasta jooksul ühendada väärtusahelasse digitaalsel kujul kogu ventilatsioonisüsteemide valmistus ja ekspluatatsiooniprotsess projekteerimisfaasist kuni utiliseerimiseni.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077