Autor: Harro Puusild • 10. oktoober 2019

ABB tippjuht: tööjõuprobleemiga tuleb tõsiselt tegeleda

Mulle tekitab muret heade arendus- ja tootmisinimeste saadavus Eestis ning loodan, et selle väljakutsega tegeletakse tõsiselt,” ütleb ABB ajamite ärivaldkonna globaalsete tegevuste juht Vesa Kandell.
Vesa Kandell esinemas 11. septembril 2019 toimunud Tööstuse klubis
Foto: Raul Mee

“Ma olen kindel, et automatiseerimise areng aitab Eesti tööstust, kuid sellest ei piisa,” märkis Kandell intervjuus Tööstusuudistele.

Järgneb intervjuu Vesa Kandelliga.

Millised on kolm kõige olulisemat trendi maailma tööstuses ja majanduses?

Digitaliseerimine on kindlasti võtmetrend. Seejärel vähemalt täna ja tundub, et ka keskpikas plaanis on kaubandussõjad ja pinged, mis võtavad aina rohkem ja rohkem kõigi tähelepanu. Me teame tariifide probleeme USA ja Hiina vahel jne. See on see, millel peame silma peal hoidma. Arvan, et pikaajaline megatrend on seotud ka keskkonnaga. Et olla rohkem paindlikum ja kiirem, peab ettevõte olema turule lähemal. Usun, et pikas plaanis on meil kõigil vaja olla klientidele lähemal, et äri töötaks paremini.

Kas te näete, et ettevõtted võtavad digitaliseerimist tõsiselt?

Ma arvan, et aina rohkem ja rohkem sõltub see sektoritest. Mõned sektorid – näiteks pangandus – on väga kaugele arenenud. Mitmed ABB kliendid on selle teekonna alguses ja ma arvan, et kõik õpivad ja mõtlevad, millised on need õiged sammud.

Kui kindlalt tunnete end maailmamajanduse osas – milliseid riske näete?

Ma arvan, et siin võiks nimetada kõiki neid muresid, mis maailmamajanduses praegu on, kuid usun, et tähtsamad on võimalused, mis meil on. On mitmeid tööstusharusid, mida saaks paremaks teha ja mille kasumlikkust saaks suurendada. Vaatan rohkem võimaluste kui võimalike ohtude poole.

Milline on digitaliseerimise ja automatiseerimise mõttes arenenuim tööstusharu ja milline haru vajaks kiiremat käiku?

Kui mõelda automatiseeritusele, siis oleme rohkem tööstus 3.0 tasemel, kuid üldiselt on väga arenenud autotööstus. Autotööstuses on täna palju muudatusi, aga see tööstusharu on mitmeski mõttes suunanäitaja.

Teisalt on näiteid suure mahuga turgudest, kus automatiseerimises ja digitaliseerimises on täna paljugi juhtumas. Oleme oma kohalike partneritega võimelised tegelema ka väiksemat mahtu tegevate ja samas suurema toodete arvuga äridega, mis on suurepärane võimalus Eestile, kus ei ole palju suuri mahte tegevaid ettevõtteid, kuid on palju väikseid mahte tegevaid ettevõtteid.

Milline haru peaks arenguid kiirendama?

Mis puudutab Eesti näidet, siis praegu toetavad uued tehnoloogiad ka väikese ja keskmise suurusega ettevõtteid. Seal on meil võimalusi, sest automatiseerimine on palju paindlikum. Võib-olla on keeruline öelda, milline tööstusharu peaks kiirendama, kuid tehnoloogia liigub aina enam väiksema mahuga ja suurema toodete arvuga ettevõtete poole.

Kuidas Eesti tööstus paistab?

Ma vaatan Eesti poole alati väga positiivselt. Siinsed aastad olid minu jaoks väga hea periood – olin siin peaaegu viis aastat. Mul on palju häid mälestusi. Mäletan, et meil oli väga pühendunud meeskond, kes minuga koos töötas. Alustasime koostööd paari uue firmaga – Nefabi ja Itellaga. See andis meile võimaluse teha suur samm edasi tehase arendamisel. Vaatan väga positiivselt nendele arengutele, mis meil koos tiimiga õnnestusid.

Hindan Eesti puhul kirglikku ja arengule suunatud lähenemist kõigele. Ma usun, et Eestis on väga head idufirmad ja ka poliitika toetab uusi tehnoloogiaid ja investeerimist. Ma loodan, et Eesti hoiab seda suunda ka tulevikus.

Kuidas meie tööjõuturg paistab?

Esiteks on Eesti inimesed väga töökad ja erakordselt eesmärgipärased. Samas tekitab mulle muret heade arendus- kui tootmisinimeste saadavus. Ma olen kindel, et automatiseerimise areng aitab Eesti tööstust, kuid sellest ei piisa. Automatiseerimine muudab ka ameteid – näiteks tuleviku tehase töötajal on automaatliinide juhtimise oskused. See nõuabki juba uusi oskusi, millega tuleks arvestada ka haridussüsteemis.

ABB-l on Eestis tugevad tehased ja ettevõtte roll on suur isegi, kui arvestada enam kui 20 võtmetarnijaga. Viimastel aastatel oleme Eestis kasutanud ajutisi töötajaid Ukrainast. Ma loodan, et selle väljakutsega tegeletakse tõsiselt ja leitakse sobivad meetmed.

Vesa Kandell esines 11. septembril Tööstusuudised.ee ja ABB Eesti korraldatud "Tööstuse klubis", kus kõneles Soome ajamite tehase digikogemusest.

Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077