Autor: Tööstusuudised.ee • 26. september 2019

Kanada tuumaenergeetika tööstus huvitub Fermi Energia projektist

Kalev Kallemets ja Ron C. Oberth
Foto: Erakogu
Eesti tuumaenergia projekti vedava Fermi Energia juhatuse esimees Kalev Kallemets kohtus Kanada Tuumaenergia Tööstuse Liidu presidendi Ron C. Oberthiga. Üheskoos arutati võimalusi Eesti ja Kanada tuumaenergia alaseks koostööks ja vahetati kogemusi.

Kanada on üks maailma juhtivaid tuumaenergia riike, kes enda tehnoloogiat ekspordib. Nende arendatud reaktori tüüp CANDUt on ehitatud juba üle kolmekümne – lisaks Kanadale veel Lõuna-Koreas, Hiinas, Argentiinas, Indias ja Rumeenias. Fookusesse on võetud ka uue põlvkonna moodulreaktorite arendamine, mis võiks Eestilegi olla tõsiseltvõetav lahendus – just seetõttu on kohtumised Kanada tööstuse, ametnike ja teadlastega olulised.

„Oleme suunanud oma pilgud sobiva moodulreaktori tüübi leidmiseks eeskätt lääne tootjate poole, kuna nende tehnoloogiline tase on väga kõrge ja julgeolekukaalutlustel Eesti oludesse tõenäoliselt kõige sobivam,“ ütles Fermi Energia juhatuse esimees Kalev Kallemets. „Kanadas on suur aktiivsus väikeste moodulreaktorite arendamisel ning siht on nende reaktorite eksportimisel ka Euroopasse, mistõttu Euroopa kliimaneutraalsuse eesmärgist tuleneva tugeva turunõudluse tekkimine oli Ron Obrethile oluline info.“

Ron Oberth märkis ühtlasi kohtumisel, et Kanada poliitika on sulgeda kõik söeelektrijaamad 2030 aastaks, mis tähendab vajadust asendada neid süsinikuvaba elektritootmisega, sealhulgas tuumaenergiaga. Kõige aktiivsem on Kanadas väike New Brunswicki provints, kus on juba üks tuumajaam, kuid soovitakse täiendavalt ehitada uue põlvkonna väikseid moodulreaktoreid, et eksportida elektrit naaberprovintsidesse ja Ameerika Ühendriikidesse.

Kanada Tuumaenergia Tööstusliit liidab 242 ettevõtet, kes tegelevad tuumaelektrijaamade rajamise, komponentide, tarkvara, eriseadmete tootmise, tuumakütuse kaevandamise ja tootmisega.

Fermi Energia eesmärk on tuua Eesti energiatootmine 21. sajandisse, arendades kaasaegse väikse tuumajaama, mis tagab Eesti varustuskindluse elektriga iga ilmaga, soodsa hinna elektritarbijatele ning riigi kliimaeesmärkide täitmise.

Fermi Energia suuromanikud on 40-protsendilise osalusega Eesti Geoloogiateenistuse endine asedirektor Kalev Kallemets, 26 protsendiga Eesti Energia endine juht Sandor Liive ning 20 protsenti kuulub Henri Ormusele, kes on lõpetanud Rootsi kuningliku tehnoloogiainstituudi tuumaenergeetika programmi. Omanikeringi kuuluvad ka Mati Jeltsov, Kaspar Kööp ja Mait Müntel.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077