Autor: Tööstusuudised.ee • 18. september 2019

Estonian Cell avab täna mahukad investeeringud

Haavapuitmassitootja Estonian Cell avab täna Kundas pidulikult 20 miljoni euro suuruse investeeringu, mis kasvatab ettevõtte tootmismahtu ja vähendab mõju keskkonnale. Äsjaste investeeringute alusel on ettevõte valitud ka Eesti 2019 Ettevõtluse auhinna nominentide hulka välisinvestori kategoorias.
Estonian Celli tehas
Foto: Andras Kralla

Estonian Cell paigaldas juunis viimased seadmed kasvuinvesteeringute programmi raames, mille tulemusena kasvab ettevõtte tootmismaht 185 000 tonnini aastas ja väheneb mõju keskkonnale. Investeeringute rahastamiseks reinvesteerib ettevõte kogu 2018. aastal teenitud kasumi.

„Projekti raames rajasime uudse tehnoloogiaga aeroobse reoveepuhastuskompleksi, mis võimaldab merre suunata veelgi puhtama heitvee ja kasutada varasemast oluliselt vähem elektrienergiat,“ kommenteeris Estonian Celli juhatuse liige Lauri Raid. „Ülejäänud investeeringud tegime puitmassitehase seadmete laiendamiseks või asendamiseks, et toota puitmassi väiksema keemia- ja energiakuluga ning suurendada tootmismahte ligikaudu 10%.”

Peamised seadmete tarnijad seekordses investeeringuteprogrammis olid Hager+Elsässer, Valmet ja Andritz.

Estonian Celli ühe omaniku Alfred Heinzeli sõnul on ettevõtesse 13 tegutsemisaasta jooksul investeeritud 50 miljonit eurot lisaks 153 miljoni eurosele alginvesteeringule. “Rajades Eestisse parima võimaliku tehnikaga tehast uskusin väga Eesti konkurentsivõimesse välisinvesteeringute kaasamisel. Kahjuks vähenes Eesti konkurentsivõimelisus välisinvesteeringute kaasamisel koheselt pärast Estonian Celli tehase käivitamist 2006. aastal, mis on piiranud uute kasvuinvesteeringute tegemist meie Eesti tehasesse,” nentis Heinzel. “Seepärast oleme oma suured projektid - kolm kaasaegset paberimasinat kogumaksumusega 380 miljonit eurot - realiseerinud Austrias, kus on soodsamad energiahinnad ja parem poliitiliste otsuste prognoositavus.”

Mullu otsustas valitsus langetada energiaaktsiise energiamahukale tööstusele. “Olen pidanud oma sõna ja vastusena aktsiisialandusele investeerinud lubatud 20 miljonit eurot. Astusime sellega esimese sammu tootmismahu pudelikaelte kõrvaldamiseks, aga ka keskkonnaaalase tegevuse parendamiseks. Investeeringute jätkamiseks vajame siiski veelgi konkurentsivõimelisemaid energiamakse ja tööstuse kasvu jaoks stabiilsemaid poliitilisi otsuseid,” ütles Heinzel.

2018. aastal tootis Estonian Cell 164 956 tonni haavapuitmassi ning kogu toodang läks sajaprotsendiliselt ekspordiks. Mullu püstitas ettevõte ka uue käiberekordi - firma müügitulu kasvas 90,5 miljoni euroni võrreldes 80,7 miljonit euroga 2017. aastal.

Kundas asuv Estonian Celli haavapuitmassitehas alustas tootmist 2006. aastal. Tegu on viimase aastakümne ühe suurima Eestisse tehtud välisinvesteeringuga kogumaksumuses 205 miljonit eurot. Ettevõttes töötab 90 inimest, kuid väärtusahelas antakse tööd enam kui viiesajale inimesele. Ettevõte toodab kõrgekvaliteedilist kemi-termo-mehaanilist haava puitmassi, mis eksporditakse 100%-liselt erinevatesse Euroopa ja Aasia riikidesse.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077