Autor: Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium • 16. september 2019

Erialaliidud saavad endale arendusnõunikud

Kiire majanduskasvu tulemusena on Eesti jõudnud oma sissetulekute poolest elaniku kohta 81%ni ELi keskmisest ja edasine järele jõudmine Euroopale, rääkimata möödaminemisest, muutub üha keerulisemaks. Oleme jõudmas keskmise sissetuleku lõksu, milles vaevlevad paljud Euroopa riigid. Edasiseks kasvuks tuleb leida nutikamaid ja tootlikumaid lahendusi olemasolevatele loodusvaradele, inimestele ja rahale. Need lahendused aga saavad sündida vaid sihipärase teadus- ja arendustegevuse toel.
Kiire majanduskasvu tulemusena on Eesti jõudnud oma sissetulekute poolest elaniku kohta 81%ni ELi keskmisest
Foto: Pixabay

Eesti ettevõtete investeeringud teadus- ja arendustegevusse on OECD riikidega võrreldes väikesed, teadus- ja arendustegevusega hõivatud töötajate hulk tagasihoidlik ning teadusasutuste ja ettevõtjate ootused koostööle ja arusaam selle toimimisest lahknevad. Selle tõttu peab riik looma stiimuleid, et ettevõtted oskaksid paremini uusi teadmisi ära tunda ja kasutusele võtta ning väärtustada TA tegevust. Teadlastele heidetakse ette, et nad ei tegele piisavalt ettevõtetele vajaliku teadusega. Kuid milline on see teadus, mida ettevõtted vajavad?

Eesti ettevõtted on valdavalt väikesed ning nende võimekus, nii raha kui inimeste näol, teadus- ja arendustegevusega (TA) tegeleda tagasihoidlik. Üks võimalus seda olukorda muuta, oleks soosida ettevõtete omavahelist TA alast koostööd. Valdkonna ettevõtteid koondavad ja esindavad erialaliitudel aga ei ole samuti piisavalt võimalusi tegeleda ettevõtete teadus- ja arendusvajaduste kindlakstegemise ja koondamisega ning ettevõtete ühistele probleemidele ja arenguvajadustele lahenduste otsimisega.

Haridus- ja Teadusministeerium on koos Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumiga käivitamas meedet, mille raames toetatakse erialaliitudesse arendusnõunike palkamist. Eeltööna koondati erialaliitude arvamused Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi poolt kokku kutsutud Tööstus 2030 töögrupis.

Erialaliitude arendusnõunike meetme eesmärgiks on erialaliitude ning seeläbi ka erialaliitudesse kuuluvate ettevõtete teadus- ja arendustegevuse alase võimekuse tõstmine koostöö koordineerimisel. Samuti on oluline ettevõtete teadlikkuse kasv valdkonna arengutest ja suundumustest. Teadus- ja arenduspoliitika kujundajate ootused on seotud ettevõtetelt saadud sisendiga valdkondlike strateegiate koostamiseks, samuti ettevõtete ning teadus- ja arendusasutuste senisest tihedama koostööga.

Arendusnõuniku tööülesannete hulka kuulub erialaliidu nõustamine teadus- ja arendustegevust puudutavates küsimustes, valdkonna ettevõtete tegevuste koordineerimine ning sisendi andmine valdkondlike strateegiate koostamiseks. Lisaks selgitab nõunik välja ettevõtete teadus- ja arendusvajadused ning koordineerib teadusmahukate lahenduste otsimist. Nõunik teavitab ka ettevõtteid tehtud uuringutest ning arendab koostööd teadus- ja arendusasutustega, mis hõlmab ka koolituste ja seminaride korraldamist erialaliitu kuuluvatele ettevõtetele. Oluline on ka erialaliitude rahvusvaheline ja sektoriteülene koostöö ning see, et ettevõtted oleksid teadlikud olemasolevatest rahastusmeetmetest nii Eestis kui ka näiteks EL raamprogrammis .

Erialaliitude arendusnõunikke toetatakse ajavahemikul 2019-2022 struktuuritoetustest rahastatava meetme 4.2. TA&I süsteemi kohaliku sotsiaalmajandusliku mõju suurendamine ja nutikas spetsialiseerumine tegevuse 4.2.1. Valdkondliku teadus-ja arendustegevuse tugevdamine (RITA) raames ning eelarve võimaldab toetust anda kuni 9-le erialaliidule. Toetus ühe erialaliidu kohta on kuni 100 000 eurot. Tegevuse elluviimise eest vastutab Eesti Teadusagentuur, kuid arendusnõunikud värvatakse erialaliitude poolt. Peamised nõuded arendusnõunikule on seotud teadus- ja arendustöö kogemuse olemasolu ja valdkondliku kompetentsiga, oluline on ka valdkonna ettevõtete tundmine, koostöövõrgustiku olemasolu, rahastamisvõimaluste tundmine ja projektijuhtimise alased oskused.

KOMMENTAAR

EASi arenduskoostöö eksperdi Relika A. Williamsi kommentaar:

Näeme, et jätkuva majandusarengu ning ekspordi kasvu tagamiseks on ettevõtete innovatsioonivõimekuse tõstmine möödapääsmatu ning erialaliitude juures töötavad arendusnõunikud annavad hea võimaluse selle olukorra parandamiseks. Eesmärk on lähtuda ettevõtete vajadustest ning pakkuda tuge näiteks rahvusvaheliste sertifikaatide saamise - kust saab, palju maksab ja kuidas korraldada nii, et meie eksportööridel oleks rohkem lisandväärtust andva kvaliteedimärgisega tooteid.

Muuhulgas viime kokku ühe valdkonna ettevõtjad, teadlased ning tudengid ning aitame ettevõtjaid, et nad jõuaks teadusasutustega eduka koostööni. Selleks pakume kolmepoolseid konsultatsioone ettevõtja, teadlase ja EAS esindajaga, kus eesmärgid ja tegevuskavad paika pannakse.

Arendusnõunikud toetaksid ka koostöövõimaluste laiendamist nii ettevõtete, teadusasutuste, avaliku sektori kui ka erialaliitude vahel. Samuti loodame, et suureneb koostööd liitude vahel ja liitudes sees ning tekib aina rohkem rahvusvahelist koostööd ning uusi toote-tehnoloogia arendusi.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077