Autor: Tööstusuudised.ee • 15. juuli 2019

Eesti firmad tõmbavad Vene tootjate pärast koomale

Kohila Vineer on pidanud Venemaa kasvanud tootmismahu ja odavama hinna tõttu tooteportfelli ja hinna üle vaatama ning tootmist korrigeerima.
Foto: Eiko Kink
Venemaa tootjad on Euroopa vineeri- ja spooniturule paisanud madalama hinnaga kaupa, mis sunnib Eesti firmasid toodangumahtu vähendama ja ka töötajate arvu üle vaatama.

Spoonitootja Valmos OÜ on hinnataseme languse tõttu otsustanud vahetusi lühendada. "Me oleme praegu saanud hakkama niimoodi, et me ei ole pidanud koondama. Tean, et konkurendid on tootmismahtu või vahetuste arve vähendanud ja meie oleme ka natukene," ütles Valmose finantsjuht Anti Raime.

"Eks see on kõik globaalne turg, kus toodetakse. Kui Venemaal toodetakse rohkem, siis kuskil peab vähem tootma," ütles ta. Firma emaettevõte asub Poolas ja ettevõtte peamised turud asuvad Poolas ja Hiinas. Valmos müüb palju toodangut Aasia turule, kus loodetakse ka tagasi teenida Euroopas langenud käive.

Mitmed muudatused

"Klient saab hetkel vineeri parematel tingimustel kui kunagi varem," ütles Kohila Vineeri tootmisjuht Andres Laht. Tema sõnul on firma sunnitud idanaabri hinnamõjutuste tõttu tooteportfelli ning hinnataseme üle vaatama, tootmist korrigeerima ja müügimahtu vähendama.

"Pikas plaanis üritame olla kuluefektiivsemad," ütles ta ja tunnistas, et ettevõte on teatud tegevusi optimeerinud, töökorraldust ümber organiseerinud ja osadest töökohtadest loobunud, kuid viitas, et töökohtade vähendamise taga on keeruline olukord tööjõuturul.

Vineeritootjad leiavad, et Euroopa Liit võiks Venemaa tootjatega võitlemise juures abiks olla. "Minu teada ei ole Euroopa Liit Vene vineeri impordi vastu midagi teinud," ütles Laht. Ka Anti Raime leidis, et Euroopa Liidu abi oleks vaja. "Aga sellega ilmselt tegeletakse ka kuskil."

Probleem mõjutab mitmeid

Ecobirch OÜ toodab liimkilpi, mis ei konkureeri turgudel otseselt vineeri ja spooniga, kuid ettevõtte tegevjuht Gert Rahnel teadis öelda, et lihtsamaks on läinud kasepalgi ost nende osalusega Soomes paiknevas saeveskis. "See võib peegeldada vineeritööstuse vähest nõudlust toormele ja muredele vineeri turustamisel."

Loe täismahus artiklit Äripäeva veebist.

Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077